bilde

Solskjerming til terrassen: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Er du lei av solsteken og vil ha solskjerming til terrassen? Vi har laget en komplett guide over forskjellige løsninger med prisestimat. Les videre for å oppdage hva du kan velge blant, samt hvordan du velger rett solskjerming som matcher både budsjettet ditt og behovene dine.

Kortversjonen

  • Tenk gjennom behov og budsjett først når du skal velge solskjerming til terrassen.
  • Terrassemarkise er en allsidig og praktisk løsning med ulike prisklasser.
  • Solseil er en enkel og fleksibel løsning til en rimelig pris.
  • Pergola og sidemarkise er også alternativer for solskjerming til terrassen.

Tenk gjennom behov og budsjett aller først

Det finnes mye å velge blant når du skal kjøpe solskjerming til terrassen. Vi anbefaler at du gjør deg opp noen tanker om både behov og budsjett aller først. For eksempel, vil du ha en markise, en parasoll eller noe helt annet? Og hvor mye penger er du villig til å investere i solskjermingen din?

Du bør blant annet merke deg følgende:

  • Skal solskjermingen gi full eller delvis skygge?
  • Hvor ofte skal den brukes?
  • Skal den brukes til innvendig solskjerming også?
  • Hvor godt skal den beskytte mot vind og regn?

Når du har tatt stilling til dette, kan du begynne å sammenligne de ulike alternativene. Det kan lønne seg å bruke litt tid på å velge riktig terrassesolskjerming for at du skal være fornøyd på sikt. Ikke minst, så bør du gjøre litt undersøkelser på forhånd for å sikre at du får en god pris. Vi skal nå se nærmere på noen av de mest populære løsningene for terrassesolskjerming.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Terrassemarkise – allsidig og praktisk

Terrassemarkise er en allsidig og praktisk løsning som er tilgjengelig i alle prisklasser. De monteres over vindu eller på taket og rulles utover, slik at du kan sitte under dem. Løsningen passer dermed best for deg som har sittegruppe ved vinduet, og du vil at markisen skal skjerme både boligen og dem som sitter ute på terrassen.

Mange terrassemarkiser skjules i en kassett over vinduet når de ikke er i bruk. Duken blir dermed beskyttet mot vær og vind, noe som kan forlenge levetiden på produktet. Det er mulig å kjøpe elektriske terrassemarkiser med motor som kan fjernstyres via en app eller fjernkontroll. Du kan også kjøpe manuelle varianter som du ruller inn og ut selv, hvis du foretrekker det.

Du får på mange måter et ekstra uterom når du monterer en terrassemarkise. De kan beskytte mot både sol og regn, samt gir en lun og behagelig atmosfære. Ikke minst, så kan du kjøpe terrassemarkiser med praktiske sensorer som ruller duken inn automatisk ved sterk vind.

Terrassemarkiser er tilgjengelige i mange ulike farger, størrelser og stiler. Du kan derfor enkelt finne en som matcher din terrasse, bolig og smak. Vi anbefaler å velge en duk som komplementerer husets fasade og samtidig passer inn med utemøblene.

Pris på terrassemarkise

Prisen på terrassemarkiser kan variere mye, men de fås som regel til en rimelig penge. Du bør likevel være obs på at noen modeller kan bli svært dyre. Det er for eksempel ofte dyrere å kjøpe elektriske markiser med motor enn manuelle markiser til terrassen. Du må selv vurdere hvilke funksjoner og egenskaper du vil prioritere.

Elektriske terrassemarkiser med motor kan koste ca. 15 000 kr og opp, avhengig av størrelse og øvrige funksjoner. Manuelle terrassemarkiser med sveiv kan koste fra 3000 kr og opp. Mange forhandlere tilbyr pakkepris på terrassemarkiser med montering, men enkelte varianter kan du montere selv om du har ferdighetene til det.

Det er imidlertid svært viktig at terrassemarkisen monteres på riktig måte. En feilmontert markise til terrasse kan i verste fall være farlig og i beste fall ikke fungere skikkelig. Det er derfor anbefalt å la en fagperson gjøre jobben, dersom du føler deg usikker på hvordan du monterer terrassemarkisen.

Solseil – enkel og fleksibel solskjerming til terrassen

Et solskjermingsseil er en enkel og fleksibel løsning som fås til en rimelig pris. Solseil er en enkel løsning for deg som vil ha solskjerming som ikke koster skjorta. Det finnes solseil til både små terrassen og større hager. Det finnes også varianter som du kan ha med deg på tur, for eksempel hvis du skal tilbringe dagen på stranden.

De er spesielt praktiske til små terrasser, og du trenger ikke hjelp med å montere dem. Tvert imot, en av fordelene med solskjermingsseil er at du kan flytte på dem ved behov. Du kan også bruke duken til å lage små uterom og dele opp hagen. Solseil kommer i mange ulike former og størrelser, og de kan enkelt monteres mellom flere punkter. 

Den er lett å ta ned igjen solskjermingsseilet ved behov. Solseil er ofte laget av et tynt, vindbestandig materiale som slipper gjennom en del lys, men som likevel gir god skygge. Du kan kjøpe solskjermingsseil som tåler vann og som beskytter mot UV-stråler. Prisen på solseil varierer fra noen få hundrelapper til flere tusen, avhengig av størrelse og materialet på duken.

Pergola – flott uterom med god beskyttelse

En pergola kan være en flott løsning til deg som vil ha solskjerming i hagen eller på terrassen. En pergola består av en ramme med fire søyler og takbjelker. Du kan feste en duk over taket, slik at pergolaen beskytter mot både sol og regn. En pergola kan være en effektiv løsning for deg som ønsker et elegant uterom med lun stemning. 

Noen pergolaer bygges uten duk, kun med bjelker. Den vil i så fall ikke beskytte mot regn, selv om den vil gi litt solskjerming. En pergola kan også fungere som en hyggelig overgang fra huset til hagen. Du kan montere belysning i takbjelkene på pergolaen for å bruke den utover kvelden.

Pergola kan brukes i hagen, men også som solskjerming på terrassen. Den fungerer i så fall som et slags terrassetak. Du kan forøvrig bygge tette terrassetak om du foretrekker det. Terrassetaket får da dobbel funksjon og skjermer også mot solen. 

Ulempen med denne løsningen er at tette tak kan blokke altfor mye av dagslyset inne i boligen. Både pergola og terrassetak kan dessuten blokkere for utsikten, dersom terrassen ligger rett utenfor stuevinduet. Du bør derfor vurdere spesifikke forhold ved boligen din nøye før du bestemmer deg.

Det kan koste 70 000 kr eller mer for en pergola med montering, og løsningen koster dermed mer enn andre typer solskjerming til terrasse. Det er likevel mulig å finne enkle byggesett for ca. 15 000 kr og opp. Disse kan du sette sammen selv dersom du har ferdighetene og kunnskapen til det.

Sidemarkise – uttrekkbar duk

En av de enkleste løsningene for solskjerming på terrassen er sidemarkise. Disse monteres på husveggen, gjerne i en kassett. Du drar ut duken ved behov og ruller den igjen når du er ferdig med den. Sidemarkise gir imidlertid ikke like god solskjerming som terrassemarkise, men den er likevel svært praktisk.

Mange velger å kombinere sidemarkise med annen type solskjerming for å få komplett beskyttelse, uansett hvor på himmelen solen befinner seg. Sidemarkise fungerer også fint som innsynsskjerm. Sidemarkiser finnes i mange størrelser, og det er enkelt å finne en variant som passer inn på nettopp din terrasse.

Prisen kan variere i henhold til størrelsen på sidemarkisen. De enkleste variantene fås for ca. 1500 kr, men du kan også kjøpe store sidemarkiser til ca. 4000 kr. De største kalles også for en uttrekkbar levegg, ettersom de får litt den samme funksjonen som en levegg. Uttrekkbar levegg kan være et supert alternativ for deg som ikke ønsker å bygge en permanent levegg av tre.

Hvordan velge rett skjerming til terrassen

Det finnes mange gode løsninger, og det store spørsmålet er hva som passer best for hvem. Terrassemarkiser er et sikkert valg for de fleste som vil ha en sittegruppe med vinduet. Solseil kan imidlertid flyttes omtrent overalt, men de gir ikke like god beskyttelse. Levegg er også en rimelig løsning, mens en pergola gir deg et ekstra rom i hagen.

Det er altså viktig å tenke gjennom hva du trenger før du velger solskjerming til terrassen eller hagen. I noen tilfeller kan det også lønne seg å kombinere flere typer solskjerming på terrassen for å tilrettelegge best mulig for behovene dine. Det viktigste er at du finner en løsning som fungerer for deg og som gir deg den solbeskyttelsen som du ønsker. 

Hvordan få gode tilbud på solskjerming til terrasse

Nå som du vet hva du vil ha, så er neste steg å finne gode tilbud på solskjerming til terrasse. Noen løsninger kan du kjøpe på varehus, deriblant uttrekkbar levegg, sidemarkise, enkle terrassemarkiser og solseil. Det finnes også byggesett til pergola, dersom du vil sette den sammen selv.

Mange velger å innhente tilbud via en anbudstjeneste for å kjøpe solskjerming til terrasse med montering inkludert i prisen. Dersom du vil ha elektrisk solskjerming med motor eller en spesialtilpasset løsning, kan det lønne seg å be om tilbud og befaring direkte fra forhandlere, fremfor å besøke nærmeste byggevare eller varehus.

Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang for å få tre gratis og uforpliktende tilbud. Disse kan du studere i ro og mak, og du bestemmer selv om du vil kontakte forhandlerne eller ikke. Det er uansett lurt å be om befaring for å få et nøyaktig pristilbud, samt få tips til tilrettelagte løsninger som passer perfekt for terrassen din.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Slik kjøper du solskjerming til terrasse

Du har nå fått masse informasjon, og vi skal oppsummere det viktigste før vi runder av. Første steg er å vurdere behovene dine for å avgjøre hvilken type solskjerming til terrasse som passer best for deg. For eksempel, trenger du en fastmontert løsning eller vil du ha mulighet til å flytte på den ved behov? 

Når du har funnet ut hvilken type løsning du vil ha, så kan du begynne å sammenligne priser fra forskjellige leverandører. Husk at det ikke bare er selve prisen på produktet som teller – det er også viktig å ta hensyn til montering. I noen tilfeller kan det lønne seg å innhente flere uforpliktende tilbud for å få et godt sammenligningsgrunnlag. 

Har du ikke tid eller lyst til kontakte lokale forhandlere selv? Send inn opplysningene dine via en anbudstjeneste for å få tre gratis og uforpliktende tilbud på solskjerming til terrasse. Stort enklere blir det ikke. Lykke til!

Få svar på vanlig stilte spørsmål om terrasse og solskjerming

Meldingsboble
Jeg har en liten terrasse, hvilken type solskjerming passer best for meg?

Det finnes ingen fasit på dette spørsmålet, da behovene kan variere veldig fra person til person og fra terrasse til terrasse. Enkle terrassemarkiser eller solseil er gjerne en god og rimelig løsning for mindre terrasser.

Meldingsboble
Jeg har lyst til å sette opp en pergola på terrassen, men jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Hva bør jeg tenke på?

Først og fremst må du vurdere om det er plass til en pergola på terrassen din. Du kan begynne med å tegne et enkelt skisse av hvordan du vil at den skal se ut, slik at du får en bedre oversikt over størrelsen. Tenk også over hvilken type materialer du vil bruke – alt fra tre til metall kan benyttes.

Meldingsboble
Kan jeg montere solskjerming selv?

Det er mulig å sette opp en del av løsningene for solskjerming på terrasse selv, dersom du føler deg trygg på hva du skal gjøre. Det er imidlertid viktig å ha kunnskap om hvordan du gjør jobben på en sikker og profesjonell måte, slik at ikke noe går galt underveis. Det kan lønne seg å ta kontakt med en fagperson for befaring og tilbud dersom du er usikker.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere solskjerming på terrassen?

Tidspunktet for montering avhenger naturligvis av størrelsen på terrassen, type løsning og hvor mange som skal være med på jobben. Enkle solseil knyter du fast på et blunk.

Meldingsboble
Jeg har en stor terrasse. Hvilken type terrassesolskjerming kan jeg bruke?

Dersom du har en veldig stor terrasse kan for eksempel elektrisk vindusmarkise eller pergola være en god løsning. Du kan også kombinere forskjellige typer solskjerming for å få en komplett løsning. For eksempel, en uttrekkbar sidemarkise eller levegg hjelper når solen er lav. I tillegg skjermer den mot vind. De fungerer fint sammen med terrassemarkise.

Meldingsboble
Hvor ofte må jeg rengjøre og vedlikeholde terrassesolskjerming?

Rengjøring og vedlikehold avhenger naturligvis av hvilken type løsning du velger. For eksempel, du kan vaske marisker med såpevann, så lenge såpen ikke inneholder ammoniakk. Husk å følge bruksanvisningene som fulgte med produktet for best resultat, slik at ikke noe går i stykker.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454