12 fordeler med å installere varmekabler

Sist oppdatert: 27. Jan, 2023

  Varmekabler i gulvet er ikke lenger forbehold baderom – nå velger stadig flere å legge gulvvarme i omtrent hele boligen. Ikke bare er det behagelig med gulvvarme, men varmekabler kan også spare deg penger på oppvarming. Her får du 12 fordeler med å installere varmekabler, samt noen gode tips til hvordan du kan få jobben utført på en forsvarlig og kostnadseffektiv måte.

  Fordeler med å installere varmekabler

  Dette er noen av de klareste fordelene med å installere varmekabler:

  1. God og jevn fordeling av varme

  Det er deilig å kunne tasse barfot over gulvet om morgenen for å forsyne seg med dagens første kaffekopp, uten å fryse på tærne. Den varme luften fra varmekablene stiger opp i luften og fordeler seg jevnt i rommet, noe som gjør varmen svært behagelig.

  2. Behagelig og godt inneklima

  Foruten komforten, gir gulvvarme gir et behagelig og godt inneklima. Du slipper å puste inn brent støv som fort kan oppstå når du bruker vanlige ovner. Varmekabler vil også sørge for god uttørking, noe som er spesielt praktisk på kjøkken, baderom og våtrom.

  3. Spar penger på strømregningen

  Avhengig av oppvarmingsmetode, kan du spare penger ved å legge varmekabler i gulvene. Du kan spare omtrent 10-15 %, dersom alternativet er tradisjonelle, veggmonterte ovner. Det er imidlertid viktig at varmekablene er plassert optimalt i gulvet for at du skal kunne spare såpass mye.

  4. Lang levetid

  Alder trenger slett ikke å ha noe å si for hvor effektive varmekablene er. Varmekabler har som regel en levetid på omtrent 50 år, så sant arbeidet ble utført på forsvarlig og riktig vis. Det er en god investering, særlig med tanke på at du kan spare strøm ved å bruke gulvvarme. Om du noen gang skal selge boligen, vil det gjøre leiligheten mer attraktiv. Hvis du flytter inn i en eldre bolig med varmekabler, trenger du nok heller ikke å måtte bytte ut gulvvarmen med det første.

  5. Enkelt å justere temperaturen

  Moderne brytere lar deg stille inn dag- og nattemperatur som justeres automatisk, og du kan også sette varmekablene i feriemodus. Dette lar deg spare betydelig med energi. Har du en gammel bryter som mangler temperaturinnstillinger? Du bør i så fall vurdere å bytte til ny bryter for å spare strøm og gjøre innetemperaturen mer behagelig. Om du virkelig vil ha det beste innen varmeproduksjon, bør du vurdere om du ikke skal investere i bergvarme også.

  6. Har ikke innvirkning på interiøret

  Varmekabler i gulvet er usynlige, og du trenger derfor ikke å bekymre deg for interiør og estetikk. Du må bruke tid og krefter på å vurdere plasseringen nøye når du skal montere varmepumper og tradisjonelle ovner. Dette slipper du å forholde deg til når du skal montere varmekabler. Du kan style boligen akkurat som du selv ønsker, uten å måtte ta forbehold angående varmesystemet. Du frigjør dessuten plass ved å legge varme i gulvene, noe som gjør rommet enklere å møblere.

  7. Lager ikke lyd

  Varmekabler er helt lydløse, i motsetning til summing fra varmepumper og surkling fra rør. Dette er en stor fordel for oppholdsrom, hvor bråkete varmepumper fort kan bli frustrerende. Vi anbefaler for eksempel ikke å henge opp varmepumper rett ved sofaen eller på soverom.

  8. Miljøvennlig oppvarming

  Varmekabler i gulvet er et miljøvennlig alternativ som lar deg kutte strømforbruket, særlig om du bruker en moderne bryter som justerer temperaturen automatisk. Du kan spare på strømmen, samtidig som du har det godt og varmt i boligen. Får du i tillegg strøm gjennom solcellepanel, kan du virkelig nyte gulvvarmen med god samvittighet,

  9. Et trygt og sikkert valg

  Ovner med høy overflatevarme som står tett på møbler kan utgjøre brannfare, og små barn som leker i rommet kan fort brenne fingrene sine på dem. Varmekabler er dermed et sikkert og trygt alternativ for småbarnsfamilier og andre som er bekymret for brannskader.

  10. Varmekabler gir rask varme

  Jo lavere masse i gulvet, desto fortere blir gulvet varmt. Moderne varmekabler ligger tett mot overflaten, noe som lar deg raskt justere temperaturen både opp og ned. Dette er en stor fordel om du ønsker å senke temperaturen om natten, men allikevel ha det varmt og godt når du står opp.

  11. Varmekabler er vedlikeholdsfritt

  Det koster ikke mye å få legge varmekabler, sammenlignet med andre oppvarmingssystem. Enda en fordel med varmekabler er at de er vedlikeholdsfrie, og du trenger dermed ikke å sette av penger til drift og oppgraderinger.

  12. Møbler, sko og klær blir også varmet opp

  Det er ikke bare gulvet og luften i rommet som blir varmt – varmestrålingen gir også møbler, sko og klær en deilig varme. Varmekabler er derfor gull verdt for småbarnsfamilier og aktive mennesker som liker å være ute i all slags vær. Det er bare å sette vekk sko og tøy i rom med varmekabler for rask tørking.

  Spar penger på varmekabler

  Det er viktig å sette seg opp et regnestykke over hva du kan spare og hvilke kostnader du kan regne med når du skal bytte til varmekabler. Selve brukskostnadene avhenger derimot av forskjellige faktorer, for eksempel utetemperatur, strømpris, hvor godt isolert boligen er, hvor varmt du vil ha det og lignende. Vet du ikke hvor mye strøm du bruker? I så fall kan du se over gamle strømregninger for å regne ut gjennomsnittlig strømforbruk.

  Det er viktig at fagfolk legger og monterer varmekablene for at arbeidet skal være forsvarlig og godkjent. Du kan for eksempel ikke installere dem selv og spørre en elektriker om å koble dem til det elektriske anlegget for deg. Det kan oppstå brannfare og problemer med forsikringsoppgjør ved å utføre ufaglært arbeid, og det inkluderer arbeid med installasjon. Billig arbeid kan med andre ord bli veldig kostbart.

  Det finnes imidlertid andre måter å spare penger på varmekabler, blant annet ved å legge jobben ut på anbud. Du sender simpelthen inn noen få opplysninger om bosted, bolig og jobben du vil ha utført, og deretter vil fagfolkene konkurrere om å få deg som kunde. Det eneste du trenger å gjøre er å lese grundig gjennom tilbudene og velge den som passer deg best.

  Du kan muligens spare ytterligere penger på å kjøpe varmekablene og annet nødvendig elmateriell selv, og deretter få fagfolk til å installere og montere dem. Vi anbefaler imidlertid at du snakker med elektrikeren på forhånd og ber om å få et pristilbud både med og uten innkjøp av elmateriell. Du får et bedre sammenligningsgrunnlag og oversikt over hva du kan spare ved å gjøre det på denne måten.