bilde

FØRSTEKLASSES: De beste varmepumpene gir masse varme, samtidig som de er energieffektive og har lave driftskostnader.

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Sist oppdatert: 22. november 2023

Det finnes mange gode grunner til å kjøpe varmepumpe, blant annet for å spare penger på strømregningen. Men hvor mye strøm bruker egentlig en varmepumpe? Og hvor mye strøm er det realistisk å spare? Les videre for å få svar.

Kortversjonen

 • Varmepumper har forskjellig strømforbruk avhengig av typen og modellen.
 • Det er viktig å velge en varmepumpe som passer til ditt varmebehov og boligens egenskaper.
 • Luft-til-luft varmepumper er populære og kan spare rundt 4800 kWh per år, mens luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper kan spare enda mer.
 • Du kan redusere strømforbruket ved å bruke varmepumpen effektivt og ta smarte valg i hverdagen.

Ulike typer varmepumper har ulikt strømforbruk

Det er viktig å sette seg inn i strømforbruket og ytelsen til de ulike varmepumpene på markedet. De beste varmepumpene gir masse varme, samtidig som de er energieffektive og har lave driftskostnader. Pass også på at du forstår vedlikeholdskravene til varmepumpen du velger. For eksempel, ytelsen kan bli redusert om du ikke støvsuger filtrene hver måned.

En billig varmepumpe som krever mye strøm og ikke klarer å varme opp boligen din kan fort bli dyr på sikt – særlig om du må supplere med panelovner eller montere enda en varmepumpe i overetasjen for å holde deg varm. Det er viktig å tenke langsiktig for å kunne spare penger på strømmen ved hjelp av varmepumper.

Det første du bør gjøre er derfor å vurdere hvilket varmebehov du har. Dersom du bor i en eldre bolig over flere etasjer, vil du trenge en varmepumpe med høy ytelse. I så fall kan det virkelig lønne seg å gå for de mest energieffektive modellene for å holde strømforbruket så lavt som mulig. I enkelte tilfeller vil man trenge mer enn én varmepumpe. Du kan helt fint kjøpe flere innedeler som kobles til samme utedel.

De minste varmepumpene med lavere ytelse kan være et alternativ for deg som ikke har særlig med varmebehov. Du slipper som regel unna med de billigste modellene hvis du for eksempel bor i en godt isolert, liten leilighet med varmekabler i gulvet – bare pass på at du sjekker strømforbruket før du kjøper. Selv om varmepumpen kanskje ikke er så mye i bruk, bør den uansett være forholdsvis energieffektiv for å spare penger på strøm.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Dette avgjør strømforbruket til varmepumpen

Individuelle faktorer påvirker hvor mye strøm husholdningen din bruker. Det vil igjen påvirke det faktiske strømforbruket til varmepumpen. Du må derfor vurdere ditt reelle forbruk opp mot hvor energieffektiv varmepumpen er. Tenk derfor over følgende faktorer:

 • Hvor kaldt det er i ditt område
 • Hvor mye du oppholder deg i hjemmet
 • Hvor godt isolert hjemmet ditt er
 • Størrelsen på boligen
 • Andre oppvarmingskilder i boligen
 • Øvrig strømforbruk

Tips til å spare strøm med varmepumpe

Hvor mye strøm varmepumpen bruker, kan faktisk avhenge av deg og ditt bruk. Selv om du kjøper den mest energieffektive modellen du finner, kan du senke forbruket ytterligere ved å ta noen smarte grep i hverdagen. For eksempel, de fleste varmepumper i dag fås med automatisk temperaturregulering. Dette bør du benytte deg av for å redusere strømforbruket til varmepumpen mest mulig. 

Fjernstyring er en annen nyttig funksjon som mange varmepumper har. Du kan redusere temperaturen før du forlater hjemmet. Når du er på vei hjem, kan du gå inn via en app eller nettleser for å guffe opp varmen. Det er imidlertid ikke alltid det lønner seg å senke temperaturen på varmepumpen om natten. 

I perioder med svært høye strømpriser, kan det være dyrere å ha på varmepumpen på dagtid. Enkelte mener at det mest fornuftige er å bruke natten til varme opp boligen og heller senke temperaturen på dagtid. Dette tiltaket hjelper imidlertid lite om du har et trekkfullt og dårlig isolert hus – i så fall vil ikke boligen kunne holde på varmen. 

Andre eksperter mener du bør ha en jevn temperaturinnstilling døgnet rundt, og heller spare strøm ved å senke temperaturen i boligen. Tenk derfor grundig over hvilke tiltak som er mest fornuftig for deg. Hvorfor ikke eksperimentere litt med temperaturreguleringen og se hva som er mest lønnsomt i ditt tilfelle?

Regn ut hvor mye strøm du kan spare med varmepumper

Du må rett og slett sette deg ned med en kalkulator for å beregne hvor mye strøm du kan spare med varmepumper. Du bør ta utgangspunkt i årlig strømforbruk og individuelle forhold, samtidig som du tar høyde for at ulike varmepumper har ulik energieffektivitet.

Hvor mye strøm bruker luft-til-luft varmepumper?

Luft-til-luft varmepumper er den mest populære typen varmepumpe. Denne typen varmepumpe tar luft fra utsiden av hjemmet ditt og omgjør den til varm luft. Deretter spres den varme luften rundt i boligen din. Hvor mye strøm luft-til-luft varmepumper bruker, vil avhenge av hvilken modell du velger. I snitt koster vanlige varmepumper med montering ca. 18 000-30 000 kroner. Toppmodeller koster fra 28 000 kr med montering.

Man kan anta at en vanlig varmepumpe for nordisk klima med 3,5W vil i snitt bruke 400W, hvor den vil trolig veksle mellom 200 og 1200W. Tallene blir svært veiledende, ettersom lokale forhold spiller inn. For eksempel, hvor mye er varmepumpen i bruk? Hvor kaldt blir det hos deg?

Enova har gjort noen beregninger for å illustrere hvor mye du kan spare på luft-til-luft varmepumper. La oss si at du bruker ca. 25 000 kWh per år. Det betyr at du kan spare ca. 4800 kWh ved å bytte til en luft-til-luft varmepumpe. Dersom strømprisen var på 1 kr per kWh, utgjør det ca. 72 000 kr i løpet av levetiden på 15 år. Du kan dermed regne med å tjene inn investeringen din innen 3-6 år, avhengig av hvor mye varmepumpen kostet og hvor mye strømprisene stiger.

Hvor mye strøm bruker en luft-til-vann-varmepumpe?

Hittil har vi diskutert luft-til-luft varmepumper. Det finnes også to andre typer varmepumper for deg som har vannbårent oppvarmingssystem: luft-til-vann varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe. Vi tar en kort titt på disse to alternativene også. Dermed får du et bedre sammenligningsgrunnlag for hvor mye strøm du kan spare.

Luft-til-vann varmepumpe brukes til å varme opp vann ved å utvinne varme fra luften. Det varme vannet blir deretter fordelt til radiatorer, tappevann og gulvvarme via det vannbårne systemet. Denne løsningen lar deg spare betydelig med strøm, men den passer best for deg som allerede har et vannbårent system eller skal bygge ny bolig. Du kan imidlertid søke etter støtte hos Enova hvis du ønsker å montere vannbårent system i boligen din.

La oss bruke samme eksempel som ovenfor for å illustrere hvor mye strøm du sparer med denne typen varmepumpe. Hvor du kunne spare 4800 kWh med luft-til-luft varmepumpe, så kan du spare 8000 kWh per år med luft-til-vann varmepumpe. Dette utgjør da 118 800 kr i løpet av levetiden på 15 år. Luft-til-vann varmepumper koster imidlertid mer. Avhengig av størrelse, kan varmepumpen koste deg ca. 60 000-130 000 kr.

Hvor mye kan man spare på en væske-til-vann varmepumpe?

Væske-til-vann varmepumper utnytter varmen fra fjell, sjø eller jord. Utedelen graves ned i bakken, og deretter hentes varmen opp fra bakken eller sjøen. Derfra fraktes varmen til et vannbårent system, akkurat som ved luft-til-vann varmepumper. Selve varmepumpen koster ca. 120 000 kr og opp. I tillegg må du betale for montering og boring.

Dette er derfor den dyreste varmepumpen – men det er også den som sparer deg mest strøm. Du kan spare hele 11 100 kWh per år ved et årlig strømforbruk på 25 000 kWh. Levetiden er 20 år, noe som betyr at du kan spare 150 000 kroner på strøm. Disse tallene er imidlertid svært veiledende, ettersom det reelle tallet vil avhenge av lokale forhold og ytelsen til selve varmepumpen.

Hvilken av disse tre varmepumpene bør jeg velge for å bruke minst strøm?

Du må vurdere eget strømforbruk for å finne ut hva som er beste varmepumpe for deg. Luft-til-luft varmepumper er et gunstig valg for deg som bruker minst 15 000 kWh per år. Luft-til-vann varmepumper passer best for deg med vannbårent system, samt et årlig strømforbruk på 25 000 kWh eller mer. Væske-til-vann varmepumper er et bra valg for deg som bruker 30 000 kWh eller mer per år.

I tillegg til forbruk, spiller også andre forhold inn. For eksempel, hva er ditt budsjett? Har du et vannbårent system i boligen din? Har du plass til å grave ned utedelen til væske-til-vann varmepumpen på eiendommen din? Luft-til-luft varmepumper blir det enkleste valget for mange, særlig hvis du ikke har et vannbårent system. Luft-til-luft varmepumper tjener seg også raskere inn igjen, sammenlignet med de andre to.

Unngå disse varmepumpetabbene hvis du vil spare penger på strømmen

Vi har allerede nevnt én tabbe som ødelegger for strømsparingen – nemlig å ikke kjøpe varmepumpe med god nok ytelse. En annen vanlig tabbe er å plassere varmepumpen på feil sted. Det er viktig at luftstrømmene ikke blokkeres. Ellers risikerer du at varmen ikke blir ordentlig fordelt, noe som vil redusere ytelsen og dermed øke strømforbruket. En dyktig varmepumpemontør vil kunne hjelpe deg med optimal plassering.

Sjekkliste for kjøp av energieffektiv varmepumpe

Nå har vi gått gjennom masse informasjon om hvor mye strøm en varmepumpe bruker, samt hvor mye du kan spare. Det kan være mye å huske på, og derfor har vi laget en liten sjekkliste til deg. Listen inneholder de viktigste punktene du må huske på for å velge den mest energieffektive og beste varmepumpen til boligen din.

 • Finn ut hvor mye strøm du bruker i året
 • Sjekk hvor godt isolert boligen din er
 • Sammenlign energimerking på ulike merker og modeller
 • Sjekk ytelsen på ulike modeller
 • Se etter varmepumper med ekstra funksjoner for strømsparing
 • Les anmeldelser av forskjellige varmepumper
 • Få tilbud fra flere leverandører
 • Velg en varmepumpe som passer ditt behov og ditt budsjett
 • Monter den på det mest gunstige stedet i boligen

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan få beste tilbud på varmepumper med lavt strømforbruk

I tillegg til å kjøpe varmepumpe, må du også bestille montering. Det er ikke lov å montere varmepumpe selv her i Norge av brann- og sikkerhetsmessige årsaker. Du kan bli nektet garantier og forsikringer, dersom du benytter deg av ufaglært arbeid. Du bør derfor sammenligne tilbud på tvers av montører for å finne frem til beste pris. Pass på at du kun kontakter seriøse varmepumpeleverandører som du kan stole på.

Den enkleste måten å innhente tilbud er å bruke en anbudstjeneste som samarbeider med pålitelige aktører. Du kan spare både tid og penger. Tilbudene er gratis og uforpliktende. Du trenger bare å sende inn opplysninger én gang for å motta tre tilbud på varmepumper. Vi anbefaler at du inviterer aktuelle kandidater hjem på befaring før du bestemmer deg. 

Få svar på vanlige spørsmål om hvor mye strøm bruker en varmepumpe

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en typisk varmepumpe?

Strømforbruket til en varmepumpe kan variere sterkt avhengig av flere faktorer, inkludert varmepumpens modell, størrelse, effektivitet, og hvordan den brukes. Generelt kan en effektiv varmepumpe produsere opp til tre til fem ganger mer varmeenergi enn den elektriske energien den bruker.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg redusere strømforbruket til varmepumpen min?

Det er flere måter å redusere strømforbruket til varmepumpen din på, inkludert regelmessig vedlikehold av varmepumpen, riktig bruk av varmepumpens innstillinger og funksjoner, og isolering av hjemmet for å redusere varmetap.

Meldingsboble
Hvor mye kan jeg spare på strømregningen ved å bruke en varmepumpe?

Besparelsene fra å bruke en varmepumpe kan variere, men generelt kan en effektiv varmepumpe redusere strømregningen med opptil 30-40% sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder. Dette kan imidlertid variere avhengig av energipriser, klima, og hvordan varmepumpen brukes.

Meldingsboble
Er det mer energieffektivt å la varmepumpen gå kontinuerlig, eller å slå den av og på etter behov?

Det kan være mer energieffektivt å la varmepumpen gå kontinuerlig på en lavere innstilling, snarere enn å slå den av og på etter behov. Dette er fordi varmepumpen bruker mer energi når den starter opp, sammenlignet med når den opererer ved en konstant lavere hastighet.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454