Varmepumpe i kjelleren

BEDRE LØSNING: Hvis du ønsker å ha utedelen i kjelleren for å skjule den, er det bedre å bygge et varmepumpehus i samme farge som huset.

Varmepumpe i kjelleren – er det lurt?

Sist oppdatert: 19. juli 2024

Mange lurer på om det er en god idé å plassere varmepumpen i kjelleren. Noen ønsker å forhindre fukt, mens andre vil skjule utedelen. Les videre for å få svar, samt forslag og innspill til alternative løsninger.

Kortversjonen

  • Det er ikke anbefalt å plassere utedelen av varmepumpen i kjelleren, da det begrenser luftgjennomstrømmingen og reduserer ytelsen.
  • Hvis man ønsker å skjule utedelen, kan man bygge et varmepumpehus i samme farge som huset.
  • Varmepumper bidrar ikke direkte til avfukting av kjelleren, men det finnes avfuktere som kan være mer egnet.
  • En ekstra varmepumpe i kjelleren kan være en god løsning for å varme opp kjellerstuer eller kjellerleiligheter.

Kan jeg montere utedelen av varmepumpen i kjelleren?

Enkelte lurer på om det er smart å montere utedelen i kjelleren. Luften i kjelleren er varmere enn luften utendørs, noe som i teorien kanskje kan føre til effektiv oppvarming. Andre ønsker å skjule utedelen ved å gjemme den i kjelleren, enten på grunn av estetikk eller støy.

Dessverre får ikke utedelen til varmepumpen nok luftgjennomstrømming til at dette fungerer i praksis. Ytelsen vil bli redusert av mangel på frisk luft, ikke forsterket. Du bør av samme årsak unngå å plassere utedelen under terrassen eller i garasjen. Det du derimot kan gjøre er å bygge et varmepumpehus i samme farge som huset for å kamuflere den. 

Du kan kjøpe ferdige byggesett fra en produsent eller du kan bygge varmepumpehuset selv. Bare pass på at huset ikke blir for tett – husk at utedelen må ha tilgang til rikelig med luft for å være effektiv. Varmepumpen må ha fri tilgang til sirkulerende luft.

Hvis du er bekymret for støy, kan du bruke vibrasjonsdempere eller et bakkestativ. Enkelte varmepumpemodeller fås med utedel som lager veldig lite støy. Disse modellene er spesielt aktuelle for deg som må montere utedelen nærmere enn ti meter til naboen eller tett på terrassen. Selv 3 desibel mindre kan gjøre en reell forskjell.

Uansett hvilken modell du velger, bør du unngå å plassere utedelen ved soveromsvindu eller for tett på sittegrupper utendørs. Varmepumpen bør også være ganske skjermet for vær og vind, ellers risikerer du ekstra slitasje fra snø og regn. Ikke bare preger det ytelsen, men levetiden kan også bli redusert.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fukt i kjeller – hjelper det med varmepumpe?

Varmepumper skaper sirkulasjon, slik at fukt ikke setter seg på vegger og interiør – men de fjerner ikke fukt. Det finnes varmepumper med avfukter, men de er som regel ikke kraftige nok til å hanskes med en fuktig kjeller. De krever også endel strøm. 

Avfukter kan ofte være en bedre løsning i kjelleren enn varmepumpe, dersom kjelleren kun skal brukes til oppbevaring, vaskerom eller lignende. Dersom du ønsker å bruke en fuktig kjeller til ekstra oppholdsrom, må du innføre kraftigere tiltak enn kun avfukting. 

Drenering er ofte nødvendig, hvor drensledninger fjerner vann rundt huset. I tillegg bør du isolere kjelleren for å unngå fukt. Det oppstår nemlig kondens når varm sommerluft treffer kald kjellervegg. Først når du har kvittet deg med fuktproblemer, kan du vurdere å montere en varmepumpe i kjellerstua eller kjellerleiligheten.

Fukt i kjeller kan være skadelig

Fukt i kjeller kan være skadelig hvis man tilbringer tid i kjelleren. Hvis dette brukes som et oppholdsrom bør man håndtere problemet med fukt ved å innføre korrekte tiltak. Svært sjeldent vil problemet forsvinne kun med en varmepumpe, selv om den kan maskere problemet. Fukt kan føre til sopp, mugg, alger og støvpartikler som er helsefarlig.

Man kan også pådra seg en skade selv

Er det en god idé med ekstra varmepumpe i kald kjellerstue?

Kjellerstuer er flotte å ha som ekstra stue, enten for deg selv, gjester eller tenåringen som vil ha alle kompisene sine på besøk. Dessverre så kan kjellerstuer fort bli kalde og kjølige, avhengig av boligen din. 

Det kan være vanskelig å varme opp store boliger med kun én varmepumpe. Løsningen kan være en ekstra varmepumpe i kjelleren, enten det er snakk om et ekstra oppholdsrom eller hybel med leieboer. Du kan nemlig kjøpe varmepumper som lar deg koble flere innedeler til samme utedel.

Kjellerleiligheter og hybler i kjelleren kan være utsatt for kulde. Avhengig av leiemarkedet, kan egen varmepumpe gjøre leiligheten mer attraktiv. Varmepumper gir bedre inneklima, behagelig varme og krever ikke så mye strøm som f.eks. en elektrisk ovn. Det vil nok de fleste leieboere sette pris på.

Varmepumper med flere innedeler kalles også for varmepumpe med multisplitt. Alle innedelene bør helst være på samme yttervegg som utedelen. Dersom det er stor avstand mellom innedel og utedel kan det medføre ekstra installasjonskostnader. Montøren kunne hjelpe deg med å velge optimal plassering utendørs.

Varmepumpe med flere innedeler til kjeller

Hvis man ønsker varmepumpe i kjelleren eller kjellerstuen kan det være lurt å vurdere å kjøpe en varmepumpe med multisplitt. Da kan man ha varmepumpe i kjeller og stue for eksempel.

Man trenger kun 1 utedel, men kan koble på flere innedeler hvis man velger en varmepumpe med multisplitt. Dette kan være en fin løsning for de som vil ha varmepumpe i kjelleren også. Slik kan man varme opp eller kjøle ned større deler av huset, og samtidig få ønsket effekt i kjelleren.

Det finnes mange merker som tilbyr multisplitt løsninger, men det er lurt å velge en kraftig nok modell. Dette vet som regel installatørene.

Hvis man kun har vurdert å skaffe en varmepumpe i kjelleren for å øke ventilasjonen og varmen kan man oppnå samme effekt i andre deler av huset gjennom en multisplitt funksjon som har lavere kostnad enn å installere flere varmepumper i huset.

Spar penger hvis du har en kompatibel varmepumpe fra før av

Hvis man allerede har en varmepumpe kan man sjekke om denne støtter en multisplitt funksjon! Da kan man trekke rør direkte fra utedelen til en ny innedel i kjelleren. Slik kan man spare mye penger i tillegg til at man raskere kan få montert varmepumpen i sin kjeller. Mange nyere og noen eldre varmepumper har en multisplitt funksjon.

Produserer du strøm selv?

Kan jeg plassere varmepumpen andre steder?

Dersom du har en åpen trapp ned til kjelleren, kan du plassere varmepumpen ved trappen. I så fall vil varmepumpen spre varme både opp og ned. Det finnes egne varmepumpemodeller som er tilpasset for trapperom, samt modeller med vifter på både over- og undersiden.

Hvor god effekt du får av denne løsningen, avhenger av hvordan boligen din er utformet. Har du en trang trapp ned til kjelleren med lukkede dører mellom trapp og kjellerstue for eksempel, vil denne løsningen hjelpe lite. I så fall er du bedre tjent med egen innedel i kjelleren. Montøren vil kunne vurdere dette, dersom du er i tvil.

Plasseringen er uansett svært viktig, enten du vil ha varmepumpe i kjeller eller andre bruksrom. Innedelen må kunne fordele varmen så effektivt som mulig for at du skal dra nytte av den. Du vil heller ikke ha den for tett på sofaen eller TV-kroken.

Mange tenker kanskje først og fremst på vegghengte modeller når de skal kjøpe varmepumpe. Det finnes imidlertid andre løsninger som kanskje passer kjellerstuen bedre. Du kan for eksempel kjøpe gulvmodell og modeller som integreres i taket.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor mye koster varmepumpe til kjeller?

Prisforskjellen mellom varmepumpe med multisplitt og andre varmepumper er ikke så veldig stor – selv om du selvsagt må betale for ekstra innedel. Det kan også hende at du må betale et par-tre tusenlapper ekstra i montering for å få flere innedeler.

Innedelen til kjellerstua trenger ikke nødvendigvis å bli så dyr. Sannsynligvis slipper du unna med å velge en liten og rimelig modell – særlig hvis kjelleren er godt isolert. De dyreste varmepumpene er ofte dem med høy nok varmeeffekt til å varme opp større boliger alene.

Kjellerstuer og kjellerleiligheter er ofte såpass små at man kommer langt ved å velge en rimeligere modell. Dette kan montøren hjelpe deg med å avgjøre under en befaring. En god kombinasjon kan for eksempel være en kraftigere modell i stua og en liten modell i kjellerstua.

Be gjerne om befaring fra flere varmepumpeleverandører for å kunne vurdere ulike forslag. Det er uansett smart å be om tilbud på varmepumpe til kjelleren fra flere ulike firma, slik at du har et bedre sammenligningsgrunnlag. Da kan du føle deg trygg på at du får en god pris på varmepumpa – enten du skal ha én eller flere innedeler.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Kan jeg installere en varmepumpe i kjelleren?

Ja, det er mulig å installere en varmepumpe i kjelleren, men det krever ofte spesialtilpasninger og kan være mer komplisert enn installasjon i andre deler av hjemmet.

Meldingsboble
Hva er fordelen med å installere en varmepumpe i kjelleren?

Fordelen med å installere en varmepumpe i kjelleren er at temperaturen i kjelleren er vanligvis mer stabil og konstant, noe som kan bidra til å øke effektiviteten og redusere energikostnadene for varmepumpen.

Meldingsboble
Hvilken type varmepumpe er best for installasjon i kjelleren?

En luft-til-vann varmepumpe er vanligvis den beste typen varmepumpe for installasjon i kjelleren. Dette skyldes at de kan trekke varme fra luften og deretter bruke den til å varme opp vannet som sirkulerer i varmesystemet i hjemmet.

Meldingsboble
Hva er kostnadene for å installere en varmepumpe i kjelleren?

Kostnadene for å installere en varmepumpe i kjelleren vil variere avhengig av størrelsen på enheten og omfanget av installasjonsarbeidet som kreves. Det kan også være nødvendig med spesielle tilpasninger for å sikre at varmepumpen fungerer optimalt i kjelleren.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454