bilde

SMART LØSNING: En varmepumpe med WIFI og fjernstyring gir deg full kontroll på temperaturen i boligen din, uansett hvor i verden du er.

Smart varmepumpe med WiFi: Komplett guide

Sist oppdatert: 18. september 2024

Dagens varmepumpemodeller blir ikke bare mer effektive og høytytende – de blir også smartere. Smart varmepumpe med WiFi og fjernstyring gjør det enkelt å regulere varmen i hjemmet, slik at du kan både kutte strømregningen og øke komforten.

Her får du en komplett guide med alt du må vite om smarte varmepumper med WiFi. Vi svarer på hyppig stilte spørsmål som hvordan de fungerer, hva de koster, hvordan du bruker dem og hva som er de beste og billigste modellene.

Kortversjonen

  • Smarte varmepumper lar deg styre inneklimaet i hjemmet ditt, uansett hvor du befinner deg i verden, ved hjelp av WiFi og en tilhørende app.
  • WiFi-styring gir energieffektivitet ved å tillate justering av temperaturen mens man er borte, og unngår unødvendig høy bruk av strøm når huset er tomt eller oppvarming av et kaldt hus ved hjemkomst.
  • For å bruke WiFi-styring, må varmepumpen kobles til internett, og en tilhørende app må lastes ned på en smartenhet eller datamaskin.
  • Nøyaktig innstilling av WiFi på varmepumpen vil avhenge av merket og modellen, men generelt vil en varmepumpemontør kunne bistå med dette, og det vil også være en brukermanual tilgjengelig.

Hva er egentlig en smart varmepumpe?

Vi hører stadig vekk om smart teknologi – smarttelefoner, smartklokker og nå også smarte varmepumper. Men hva vil det egentlig si at varmepumpen er smart? Smarte varmepumper lar deg styre inneklimaet i boligen, uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er fordelene med varmepumper med WiFi-styring?

Smartteknologien sørger for du kan justere temperaturen i boligen din mens du er på ferie – eller i løpet av dagen når du er borte fra huset. Det betyr at du kan stille varmepumpen inn på en lav vedlikeholdstemperatur når huset er tomt. Når du på er på vei hjem igjen, kan du gå inn i appen til varmepumpen og skru opp temperaturen.

Det kan ellers kreve mye strøm å kjøre varmepumpen på høy temperatur med viften på fullt når du kommer hjem til et iskaldt hus. Jo hardere varmepumpen må jobbe, desto mer strøm bruker den. Alternativet blir å ha varmen oppe mens du er vekke, men det koster også strøm. Fjernstyring lar deg øke temperaturen på en jevn og rolig måte.

Du kan dermed ankomme en ferdig oppvarmet bolig, noe som er spesielt godt på iskalde vinterdager. Komforten i boligen økes betydelig. Strømregningen kan samtidig kuttes, ettersom du kan skru ned temperaturen når boligen ikke er i bruk. WiFi-styring kan også være særdeles praktisk for deg som vil ha varmepumpe på hytta eller i en fritidsbolig.

Kan jeg tilpasse varmepumpen til strømprisen, helt automatisk?

Enkelte varmepumpemodeller fås med svært avansert temperaturregulering. For eksempel, disse varmepumpene kan tilpasse seg strømprisene helt automatisk. Du trenger ikke å følge med på strømprisene eller justere temperaturen manuelt. Varmepumpen øker varmeproduksjon når prisen er lav og senker produksjonen når prisen er høy. Varmeproduksjonen øker igjen når prisen synker på nytt.

Hvilke typer varmepumper kan kobles til WiFi?

Her i denne guiden vår fokuserer vi på smarte luft-til-luft varmepumper med innebygd WiFi. Luft-til-luft varmepumper er de mest populære på markedet i dag. De fås til en rimelig pris, kan redusere strømregningen betydelig og passer inn i de aller fleste hjem. Det finnes imidlertid andre typer varmepumper også:

Disse varmepumpene passer for deg som har vannbåren varme i boligen din. Det finnes likevel muligheter til å styre temperaturen ved hjelp av en app eller via datamaskinen din. Dersom varmepumpen ikke fås med innebygd WiFi, kan du vurdere å kjøpe en WiFi-adapter. Det er også mulig å fjernstyre det vannbårne systemet ved hjelp av WiFi, fremfor å styre varmepumpen direkte med WiFi. 

Du bør imidlertid vurdere hvor mye du tjener på å fjernstyre disse varmepumpene. Væske-til-vann varmepumpe er svært energieffektive løsninger som kan spare deg opptil 11 000 kr per år, dersom du har et årlig strømforbruk på 25 000 kWh og strømprisen ligger på 1 kr per kWh. Luft-til-luft varmepumper kan til sammenligning spare deg ca. 4500 kr i året.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan fungerer varmepumper med Wi-Fi-styring?

Du må koble varmepumpen på internett og laste ned en app til telefonen eller nettbrettet for å kunne styre varmepumpen med WiFi. Smarte varmepumper lar deg justere temperaturen også ved hjelp hjelp av en datamaskin, dersom du ikke har en smarttelefon eller nettbrett tilgjengelig.

Hvordan stiller jeg inn WiFi-styring på varmepumpen?

Nøyaktig hvordan du kobler varmepumpen til WiFi vil avhenge av merke og modell. Varmepumpemontøren vil kunne hjelpe deg med dette under montering. Du vil også få en brukermanual som skal beskrive hvordan du gjør det. Deretter må du laste ned appen, slik at du kan ta teknologien i bruk.

Avhengig av merke og modell, kan du koble appen sammen med annet elektronisk utstyr i boligen. Du kan også kjøpe smarte varmepumper med IFTTT-støtte. IFTTT står for “if this, then that”. Det betyr at du kan programmere varmepumpen til at spesifikke forhold utløser en handling. 

Veldig forenklet, så kan handlingen være at varmepumpen skal jobbe hardere hvis boligen når en viss temperatur innendørs. I så fall er temperaturen forholdet som utløser handlingen. Du kan altså stille inn helt enkle regler for hvordan varmepumpen din skal fungere – og dermed forenkle hverdagen din.

Sett deg inn i funksjonene og innstillingene

Mange smarte varmepumper har en rekke funksjoner og innstillinger som bidrar til økt effektivitet, men også forhøyet brukeropplevelse. Det kan derfor være lurt å bruke litt tid på å sette seg inn i disse – ved å lese brukanvisningen eller prøve seg frem! Smarte varmepumper med WiFi vil ofte ha en rekke valgmuligheter og innstillinger.

Vi finner mange fordeler, men også noen ulemper. Monster. Solcellepanel på vegg og fasade.

Kan jeg bruke en smart varmepumpe på hytter uten WiFi?

Du må ha tilgang til WiFi i boligen for å kunne benytte deg av varmepumpens WiFi-funksjon. Dette bør ikke være et problem i de fleste norske hjem, men det kan være en utfordring på hytta. I så fall er det mulig å kjøpe adaptere som lar deg koble varmepumpen til appen din. Enkelte varmepumpemodeller lar seg også styre via SMS.

Det finnes mange gode grunner til å montere varmepumpe med fjernstyring på hytta. Ikke bare ankommer du en deilig og varm hytte, men du kan også forhindre skader. Dersom temperaturen blir altfor kald, risikerer du å komme til sprengte rør, frostskader og vannskader. Dette kan du unngå ved å stille inn varmepumpen på vedlikeholdstemperatur når hytta ikke er i bruk.

Fjernstyring av varmepumpe uten Wifi

En av hovedfunksjonene man ser etter når man vurderer en smart varmepumpe med WiFi – er muligheten til å fjernstyre denne, men det er jo ikke alle steder man har WiFi tilgang. Noen slike steder kan for eksempel være på hytta, naustet eller rett og slett boliger som ikke har WiFi installert. Hvis man ønsker å fjernstyre varmepumpen uten WiFi – finnes det funksjoner som lar deg gjøre dette med SMS.

Dette kan være et lurt valg hvis man ser etter muligheten til å fjernstyre varmepumpen med WiFi, men ikke har tilgang til WiFi. Dette kan også være fordelaktig på hytter hvor WiFi tilkoblingen vil være utsatt for vær og vind – og dermed litt ustabil. Enkelte varmepumper lar deg bruke både WiFI og SMS til å fjernstyre varmepumpen.

Finnes det noen ulemper med WiFi-styring til varmepumpa?

Det er få ulemper knyttet spesifikt til varmepumper med WiFi. Ulempene for disse blir de samme som ulempene med varmepumper generelt. Du må blant annet sørge for at varmepumpen har fri luftbane, ellers risikerer du at varmen ikke blir godt nok fordelt. Store hus som ikke er tette kan trenge minst to innedeler for å oppnå ønsket innetemperatur.

Du må også passe på å plassere inne- og utedel riktig for å unngå støy. Dersom utedelen står for tett på naboens soveromsvindu, kan det fort bli dårlig stemning. På samme måte vil innedelen forårsake irritasjon om du plasserer den rett over sofaen eller godstolen. Støy er derimot sjeldent et problem, så lenge du finner et passende sted til varmepumpen.

Problemløsninger når systemet ikke fungerer?

En kjent ulempe med varmepumpe som er tilknyttet et WiFi system er naturligvis at du er avhengig av at internett og annen elektronikk fungerer. Derfor erfarer vi at vi får mer henvendelser rundt selve bruken av slike varmepumper enn dersom du kun bruker knapper på selve varmepumpen eller fjernkontrollen.

Ofte er det enkle løsninger på problemet, som at du rett og slett ikke har tilknyttet varmepumpen til riktig WiFi, du er tilkoblet et VPN, du har feilkonfigurert noen innstillinger, internettleverandøren har blokkert varmepumpen eller lignende. Som oftest har hver enkelt varmepumpemerke enkle løsninger og guider dersom du har problemer med tilkoblingen til WiFi.

Slik velger du rett varmepumpe med fjernstyring

Du bør ikke bare fokusere utelukkende på smarte funksjoner som WiFi og fjernstyring. Det er viktig å velge en varmepumpe som er riktig dimensjonert i forhold til boligen. Det beste du kan gjøre er å kontakte en varmepumpemontør som kan hjelpe deg med å velge riktig modell i henhold til dine behov. 

I tillegg bør du ta en titt på strømregningen din. Hvor mye strøm bruker du på oppvarming i året? Denne informasjonen kan du få av strømselskapet ditt, for eksempel ved å logge inn på “Mine sider”. En vanlig enebolig på ca. 200 kvadratmeter har som regel et årlig strømforbruk på ca. 25 000 kWh. Dette tallet kan imidlertid variere i henhold til boligens størrelse og hvor godt isolert den er.

Dersom du kjøper en modell med altfor lav ytelse i forhold til varmebehovet ditt for å spare penger, kan det bli dyrt. I så fall må varmepumpen jobbe hardt hele tiden for å opprettholde ønsket temperatur. Resultatet blir at den trekker mye strøm og levetiden forkortes. Du kan spare mest penger på sikt ved å velge en kraftig modell med én gang.

Rent økonomisk er det liten vits i å bruke 35 000 kr på toppmodellen om du bor i en liten leilighet med lite varmetap. Du vil nemlig ikke kunne utnytte kraften tilstrekkelig til at det er verdt det. Kanskje det holder med en standard modell til 15 000 kr? Unntaket til denne “regelen” er om du ønsker avanserte funksjoner som kun toppmodellene har. Eller kanskje du vil ha et spesielt design?

Det er viktig å ta høyde for personlige preferanser for at du skal være fornøyd med varmepumpen på sikt.

Kartlegg dine behov og forbruksvaner

Når du skal velge varmepumpe bør du kartlegge dine behov og forbruksvaner. Slik kan du velge riktig varmepumpe som tilfredsstiller din bolig sitt varmebehov, men som også komplimenterer dine preferanser og bruksvaner. Hvis du for eksempel ønsker å styre varmepumpen fra jobben, vil en smart varmepumpe med WiFi være et fordelaktig valg.

Det er viktig å finne riktig leverandør. Monster. Bakkemontert solcelleanlegg.

Populære Wi-Fi-styrte, smarte varmepumpemodeller

De aller fleste populære varmepumpemerker tilbyr smarte varmepumper med WiFi, for eksempel Mitsubishi, Panasonic og Daikin. Det finnes mange ulike alternativer på markedet i forskjellige prisklasser. Du har alle forutsetninger til å finne en varmepumpe med fjernstyring som passer for budsjettet ditt og øvrige behov som du måtte ha.

Vi har allerede forklart hvor viktig det er å velge en varmepumpe som passer for ditt varmebehov. Det er imidlertid flere ting du bør tenke over. Skal varmepumpen takle 30 minusgrader? Vil du ha avanserte luftfiltre som fjerner pollen fra luften? Vil du ha varmepumpe med multisplitt, slik at du kan koble flere innedeler til samme utedel? Vil du ha en vegghengt varmepumpe eller gulvmodell med WiFi?

Uansett hva du kommer frem til, er sannsynligheten stor for at du finner en passende varmepumpe med fjernstyring.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva koster smarte varmepumper med WiFi?

Ettersom WiFi og fjernstyring er en helt vanlig funksjon for dagens varmepumper, finner du dem i de fleste prisklasser. Vi anbefaler at du kontakter flere ulike forhandlere for å be om pris og tilbud på smarte varmepumper. Du bør også spørre dem om hvilke modeller og merker de har tilgjengelig. Det vil gi deg et godt sammenligningsgrunnlag. 

Pass på at alt av kostnader er inkludert, for eksempel montering og ekstra deler. Noen montører inkluderer service med i prisen de første første årene. Dersom montøren ikke nevner det selv, kan du spørre dem om å inkludere service i prisen. Ikke vær redd for å fortelle at du vurderer flere montører – kanskje du får et bedre tilbud?

Du bør også invitere montørene hjem på uforpliktende befaring. Det er kun ved å se boligen din at de kan gi deg en nøyaktig pris – og ikke minst, hjelpe deg med å velge en egnet varmepumpe. Befaringen er en fin anledning til å stille montørene masse spørsmål, samt vurdere de ulike varmepumpemodellene nøye.

Ikke hopp på første og beste tilbud – ta deg tid til å undersøke markedet og snakke med flere montører. Dermed har du alle forutsetninger for å finne den beste varmepumpen med WiFi til rett pris.

Få svar på vanlige spørsmål om smart varmepumpe med WiFi

Meldingsboble
Hva er en smart varmepumpe med Wi-Fi?

En smart varmepumpe med Wi-Fi er en varmepumpe som kan kobles til internett via Wi-Fi og styres eksternt gjennom en app på en smarttelefon eller et nettbrett.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en smart varmepumpe med Wi-Fi?

Fordelene med en smart varmepumpe inkluderer økt bekvemmelighet og bedre energistyring. Med en smart varmepumpe kan du fjernstyre varmepumpen, programmere innstillinger for ulike tider av døgnet, og overvåke energiforbruket i sanntid.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg styre en smart varmepumpe med Wi-Fi?

En smart varmepumpe kan styres via en app på en smarttelefon eller et nettbrett. Gjennom appen kan du endre temperaturinnstillinger, sette opp tidsprogrammer, og overvåke varmepumpens energiforbruk.

Meldingsboble
Hva slags funksjoner kan jeg forvente fra en smart varmepumpe?

Funksjonene til en smart varmepumpe kan variere avhengig av modellen, men generelt kan du forvente å kunne justere temperaturinnstillinger, programmere tidsplaner for oppvarming og kjøling, overvåke og justere energiforbruk, og motta varsler om vedlikeholdsbehov.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454