Sist oppdatert: 28. september 2024
Kan man bygge garasje uten å søke? Dette er et av spørsmålene vi hører mest. I ganske mange tilfeller har du faktisk lov å bygge garasje uten byggetillatelse, men det finnes flere regler som du må følge.
Her ser vi nærmere på dem, slik at du kan få den nye garasjen din på plass så raskt og problemfritt som mulig.
Du kan bygge garasje uten å søke, dersom du tar noen enkle forhåndsregler. Mange synes det er fristende å slippe alt papirarbeidet med å søke tillatelse. Det første du bør vite er at du ikke trenger byggetillatelse hvis garasjen er mindre enn 50 kvadratmeter. Dersom du skal bygge større enn dette, så må du altså søke kommunen om tillatelse først.
I tillegg må garasjen være minst 1 meter fra husveggen din og 1 meter fra nabogrensen. Den kan heller ikke ligge for tett i veien. I uregulerte områder må det være minst 100 meter fra riksvei og 50 meter fra fylkesvei. Selve bygget kan ikke være høyere enn fire meter og gesimshøyden kan ikke være høyere enn 3 meter. Du må også bygge 100 meter bort fra strandsonen.
Det er viktig å merke seg at du ikke kan bruke garasjen til overnatting eller beboelse. Det betyr at du må søke byggetillatelse, dersom du ville ha et ekstra gjesterom eller lignende over garasjen. Pass godt på at du ikke bygger garasjen over avløpsledninger eller vannledninger. Det er veldig viktig at du sjekker opp i kommunale regler og forskrifter, ettersom kravene kan variere etter hvor i landet du bor.
Selv om du ikke trenger byggetillatelse, så er det likevel viktig å dokumentere at du har gjort alt riktig når du skal bygge garasje uten tillatelse. Vi anbefaler å ta kontakt med en fagperson som kan gi deg råd om hvordan du skal bygge garasjen din, samt å beregne dimensjonene. Du bør derfor ta vare på alle tegninger og all dokumentasjon som du får underveis i prosjektet.
Ved å være litt lur, kan man bygge garasje uten å måtte søke. Hvis man for eksempel vurderer en garasje på 55kvm, kan det lønne seg å nedskalere denne til under 50kvm slik at man slipper søknadsprosessen. Dette er en måte å spare penger, energi og tid på! Ta en tur i tenkeboksen og finn en garasje som tilfredsstiller dine krav på best mulig måte.
Det kan lønne seg å ta en prat med naboene dine før du bygger garasje, selv om du slipper å søke. Da unngår du eventuelle krangler og konflikter på sikt. For eksempel, kanskje blir naboene sure fordi de tror du bygger garasje uten å søke eller sende nabovarsel? Du slipper dårlig stemning ved å forklare at du har sjekket regelverket nøye.
Du må melde fra til kommunen når du har bygget ferdig garasjen din, selv om du ikke trengte å søke om byggetillatelse. Det er fordi kommunen må føre den opp i det kommunale datakartet. Dette er kjapt gjort ved å fylle ut et skjema på nett. Hvis du føler deg usikker på hvordan du gjør det, så ta gjerne kontakt med kommunen din for mer informasjon.
Du må søke byggetillatelse for garasjer som plasseres nær eller inntil husveggen, selv om den er mindre enn 50 kvadratmeter. Det stilles ganske strenge krav til slike garasjer, for eksempel med hensyn til brannsikkerhet. Det kan også være at kommunen har egne bestemmelser som gjelder garasjer som plasseres inntil husvegg.
Garasjen blir nemlig regnet som et tilbygg om du bygger den inntil husveggen. Det er kun tilbygg på mindre enn 15 kvadratmeter som kan plasseres inntil husvegg uten å søke. Du kan dermed sette opp en enkel, liten carport uten å søke byggetillatelse. Det er viktig at du følger disse reglene nøye for å unngå problemer på sikt.
Du kan kjøpe ferdige byggesett og garasjeelementer til garasjer som du kan bygge uten å søke. Dette er et godt alternativ til å bygge alt selv, da du slipper å tenke på komplekse detaljer. Du sparer også tid på å bruke ferdige sett. Du kan likevel velge mellom ulike materialer, størrelser og farger.
Fordelen med byggesett er at du har all nødvendig dokumentasjon om garasjen. Dette kan komme godt med om du må dokumentere at garasjen ikke trenger byggetillatelse. For å være sikker på at garasjen din ikke kommer i konflikt med lokale byggeregler, bør du ta en titt på garasjeleverandørens nettside. Sammenlign målene på garasjen med informasjonen som du har fått oppgitt fra kommunen din.
Det finnes garasjeleverandører som spesialiserer seg på byggesett for garasjer som kan monteres uten kran. Byggeprosjektet blir dermed mindre omfattende og krevende. De fleste som er litt nevenyttige og liker å bygge, kan sette sammen slike garasjesett på en uke, særlig hvis de får hjelp av en venn.
Alternativt kan du få hjelp av en totalentreprenør til å ta seg av alt arbeidet som grunnarbeid og montering av garasje. Det finnes også muligheter for at du kan gjøre noe selv og sette bort resten. Uansett hva du velger, må du forsikre deg om at du har alle nødvendige tillatelser før du setter i gang.
Flere garasjeleverandører tilbyr hjelp med å søke byggetillatelse til garasje. Dette tilbudet er spesielt gunstig for deg som ønsker å slippe papirarbeidet. Det kan også være en god løsning for deg som vil sette bort hele garasjeprosjektet til en totalentreprenør som tar seg av alt arbeidet fra start til slutt.
Du slipper dermed å bekymre deg for feil i søknaden. Dersom søknaden ikke er korrekt, så kan det ta enda lenger tid før du kan bygge garasje. Totalentreprenører tar seg av all koordinering av arbeid, slik at du kun trenger å forholde deg til én aktør. Dette arbeidet kan nemlig være svært omfattende.
Vi anbefaler at du innhenter tilbud fra minst tre forskjellige firmaer før du bestemmer deg. Ikke bare kan du spare penger ved å sammenligne tilbud, men du finner enklere frem til de beste produktene og tjenestene. Du kan enten kontakte garasjeleverandører direkte på egenhånd eller bruke en gratis anbudstjeneste for å spare tid og penger.
Anbudstjenester er svært enkle i bruk, og alle tilbudene er gratis og uforpliktende. Be gjerne om gratis befaring før du bestemmer deg. I så fall kan garasjeleverandøren komme med tips og anbefalinger til hvilken type garasje du trenger og hva som er den beste fremgangsmåten. Deretter kan du vurdere hvem av dem som har gitt deg det beste tilbudet på å bygge garasje.
Du må først begynne med å sjekke planer, bestemmelser og reguleringer som gjelder tomten din. Denne informasjonen skal være tilgjengelig på kommunens nettsider. Hvis ikke, så må du ta kontakt med kommunen. Tegninger av garasjen skal legges ved både nabovarsel og byggesøknad, slik at man tydelig ser hvordan garasjen kommer til å se ut på eiendommen din.
Nabovarselet må være detaljert, slik at naboene tydelig kan se hvordan garasjen og eiendommen kommer til å se ut. Det vil gjøre det enklere for dem å vurdere om de blir berørt av byggeprosjektet eller ikke. Jo tydeligere du er, desto større sannsynlighet er det for at naboene sier ja uten å protestere.
Du må varsle naboer som bor ved siden av deg, samt de som bor på andre siden av gaten. Noen ganger vurderer kommunen at ytterligere personer skal ha varsel. Kommunen kan også frita for varsling, dersom det er helt tydelig at enkelte naboer ikke blir berørt av garasjebyggingen din. Du må legge ved kvitteringsliste fra nabovarsel når du skal sende inn byggesøknaden for garasjen.
Mange synes at den enkleste måten å sende nabovarsel er å sende eNabovarsel via Altinn. Du kan spare en del tid ved å sende ut elektronisk nabovarsel, og du har all informasjonen du trenger lett tilgjengelig. Byggesøknaden kan ofte sendes digitalt også. Husk at du må varsle kommunen når garasjen er ferdig bygget.
Hvis du ønsker å bygge en garasje med leilighet/oppholdsrom eller som utleiedel, må du søke om bruksendring slik at garasjen/leiligheten kan godkjennes til sitt gitte formål. Skal den disponeres som utleiedel, vil det være ytterligere krav til fasiliteter og andre ting enn hvis den kun skal disponeres som et ekstra rom eller leilighet for selve familien.
Det må uansett søkes om bruksendring av arealet uavhengig av om man selv skal bruke leiligheten eller om denne skal leies ut til andre. Du må søke om bruksendring fra tilleggsdel (garasje) til hoveddel (varig oppholdsrom) til kommunen. Dette kan du gjøre selv, men da er du ansvarlig for at alle de byggtekniske kravene er gjennomført i henhold til kravene. Du kan også leie inn noen profesjonelle som kan bistå.
God planlegging er viktig for å få en garasje du er fornøyd med og for at byggeprosjektet skal gå som smurt. Selve byggesøknaden kan ta flere uker, og du må ta høyde for ventetiden når du skal planlegge byggingen. Det er kjedelig å sette av hele juni til å bygge garasje, bare for å måtte vente til august med å få tillatelsen.
Ettersom det er kun enkelte garasjer du kan bygge uten å søke, så må du først og fremst bestemme deg for hvilken garasje du vil ha. Hvor mange biler skal du ha plass til? Vil du ha enkel eller dobbel garasjeport? Skal du bruke garasjen til verksted eller oppbevaring? Vil du ha varm eller kald garasje? Svarene på disse spørsmålene vil avgjøre hvilken garasjemodell du bør velge.
Det er mulig å få en fullstendig skreddersydd og spesialtegnet garasje, dersom du ikke finner et byggesett som passer for deg. Disse garasjene kan koste mer, men du får til gjengjeld en garasje som passer perfekt til eiendommen din. Det er imidlertid mulig kjøpe elementgarasjer og byggesett som du kan få tilpasset til tomten din.
Det kan være fristende å gå for det billigste alternativet, men det er viktig å velge en garasje som vil være tilstrekkelig over tid! Hvis man for eksempel bygger en enkel garasje med plass til 1 bil, vil man måtte utvide denne senere om man ønsker plass til 2 biler. Det samme gjelder isolasjon og funksjoner, og om man ønsker en garasje med leilighet.
Det kan være mulig å bygge garasje uten å søke, så lenge du overholder visse krav. Du har nå fått mange gode tips og innspill her i denne lille guiden vår. Vi ønsker dermed å oppsummere de aller viktigste punktene før vi runder av, slik at du har god oversikt over hva du har lov til å bygge. Husk imidlertid på at kommunale regler kan overstyre disse generelle veiledningene.
Slik kan du bygge garasje uten å søke om byggetillatelse:
Hvis garasjen din oppfyller disse kravene, så er det fritt frem til å bygge garasje uten å søke. Hvis du vil ha hjelp med søkeprosessen, så finnes det flere garasjeleverandører som kan hjelpe deg med det. Husk å innhente tilbud fra minst tre leverandører for å sikre at du får en god pris. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med å bygge garasje!
Det korte svaret på om du må sende ut nabovarsel for å bygge garasje er at det spørs helt på hvilken garasje du skal bygge, samt kommunale regler og forskrifter. Generelt sett, så trenger du ikke å sende ut varsel til naboene for å bygge en garasje som ikke trenger byggetillatelse. Dersom du må søke byggetillatelse, så må du stort sett alltid sende ut nabovarsel i forkant. Du skal legge ved kvitteringslisten når du søker om å bygge garasje.
Søketiden avhenger litt av kommunen din og hvor stor pågang det er. Stort sett tar det ca. 3 til 12 uker å få tillatelse til å bygge garasje. Vi anbefaler derfor at du søker i god tid før du starter byggeprosjektet. Sørg for at du legger ved all nødvendig dokumentasjon for å unngå forsinkelser.
Det kan koste alt fra noen få tusenlapper til flere titusener for å søke byggetillatelse for garasje, avhengig av hvor i landet du bor og omfanget av prosjektet. Henvend deg gjerne til kommunen din i forkant for å få en oversikt over hva det koster å søke.
Det er forskjellige regler og forskrifter fra kommune til kommune. I de fleste tilfeller, så er det lov å bygge en frittstående garasje på under 50 kvadratmeter uten å søke om tillatelse. Du må imidlertid alltid sjekke lokale regler før du setter i gang.
Dersom du vil unngå å søke tillatelse for å bygge garasje, anbefaler vi at du holder til regelverket. For eksempel, pass på at garasjen er mindre enn 50 kvadratmeter og at du ikke bygger for tett på husveggen. Det er utrolig kjedelig om du blir bedt om å rive garasjen din i etterkant fordi du ikke fulgte reglene. Dersom du har spørsmål om forskrifter og regelverket, så kan du ta kontakt med kommunen din.