bilde

LØNNER SEG I LENGDEN: Solceller på taket vil betale seg inn.

Lønner det seg med solceller på taket?

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Lønner det seg med solceller på taket, sånn egentlig? Dette spørsmålet har blitt stadig mer aktuelt etter hvert som strømprisene stiger. Mange ser etter en bærekraftig og miljøvennlig måte å produsere egen solkraft, samtidig som de kan kutte strømregningen. Likevel er det en del som er usikre på om solcelleanlegg er et økonomisk smart valg.

– Det er mye uforløst potensial for solcellepaneler på nordmenns tak. Mange tenker at det er for lite sol i Norge til at solceller kan være lønnsomt. Det er helt feil, og det er mange flere egnede tak enn det de fleste tror, sier Anders Rør, bærekraftansvarlig i Solcellespesialisten.

Vi ser nærmere på hvordan du sjekker hvor lønnsomt det er med solcellepaneler på taket, basert på spesifikke forhold ved boligen din. Du får også gode tips til hvordan du kan kutte kostnadene med solceller, optimalisere anlegg for maksimal fortjeneste og ikke minst, hvordan du finner gode pristilbud.

Kortversjonen

  • Solcellepaneler på taket kan være en lønnsom og bærekraftig løsning for mange norske husholdninger, til tross for myter om manglende sol. Faktorer som takets beliggenhet, strømpriser, og størrelsen på solcelleanlegget vil påvirke lønnsomheten.
  • Muligheten for støtte fra Enova kan redusere kostnadene ved å installere solceller. Man kan også tjene penger ved å selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet, gjennom en såkalt “plusskundeavtale”.
  • Valget mellom solcellepaneler og solcelletakstein avhenger av flere faktorer, inkludert takets utforming og tilstand. Sammenligning av tilbud fra ulike solcelleleverandører er avgjørende for å sikre høykvalitetsprodukter til beste pris.

Slik sjekker du om det lønner seg med solceller på taket

Hvorvidt det lønner seg med solceller på taket, avhenger av hva anlegget koster og hvor mye energi du kan produsere. Prisen varierer etter størrelsen på anlegget, og hvorvidt du kjøper standard eller premium solceller. I tillegg vil kostnadene avhenge av faktorer som beliggenhet, takets størrelse og installasjonskostnader. Ifølge Enova koster et solcelleanlegg mellom 100 000-300 000 kr med installasjon.

Vi anbefaler at du sjekker hvor mye energi det er mulig for deg å produsere i løpet av et år og hvor mye du kan spare på sikt før du monterer solceller på taket. En dyktig solcelleleverandør vil kunne gjøre dette for deg, samtidig som du ber om et nøyaktig pristilbud. Det finnes også solkart på nett som du kan sjekke om det lønner seg med solceller på nettopp ditt tak.

– Du bør alltid velge takene med oransje eller rød farge dersom disse er tilgjengelige. Generelt kan man installere solceller på alle skrå takflater mot øst, vest og sør, så lenge de ikke er dekket av skygge. Man bør alltid unngå solceller på takflater mot nord, forklarer Rør og henviser til Solkart-tjenesten, en tjeneste som lar deg sjekke om taket ditt er egnet for solcellepaneler eller ikke. Knallrøde tak er de aller beste, mens blåe tak bør unngås. 

Hvor raskt du har tjent inn igjen anlegget, avhenger av mange faktorer:

  • Strømpriser
  • Hvordan solcellepanelene monteres
  • Hvor mye sollys området får
  • Størrelsen på solcelleanlegget
  • Hvor mye strøm du bruker

Solceller har vanligvis en levetid på 25-30 år eller mer. De fleste solcelleanlegg er inntjent etter ca. 15 år. Deretter får du “gratis” solkraft. Du kan redusere denne perioden ved å være bevisst på strømforbruket i hjemmet og velge et passende solcelleanlegg til taket. I tillegg bør du sammenligne priser for å sikre deg et godt tilbud, samt søke Enova om støtte til solceller.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kutt kostnadene med Enova-støtte til solceller

Enova tilbyr økonomisk støtte til energi- og klimatiltak i Norge, inkludert tiltak som å montere solcellepaneler på taket til både helårsboliger og hytter. Enova-støtten kan være en god måte å redusere kostnadene, og på den måten gjøre det mer lønnsomt å montere solceller på taket. Du kan få opptil 47 500 kr totalt, avhengig av installasjonskostnader og kapasiteten på anlegget.

Slik beregnes støtten:

  • 7500 kr mot installasjon
  • 2000 kr per kWp installert effekt, maksimalt 20 kW / 40 000 kr

Du kan øke støtten ytterligere ved å innføre andre energitiltak som Enova støtter. Solfanger og smart strømstyring er to tiltak som lar seg kombinere med solcelleanlegg. Enova tilbyr opptil 10 000 kr i støtte for begge disse tiltakene. Dessuten kan du spare betydelig penger på strøm og oppvarming ved å optimalisere energiforbruket ditt med smarte tiltak som dette.

Det er kun mulig å søke om tilskudd etter at solcelleanlegget er kjøpt og montert, og du må søke før det har gått 20 måneder. Du må altså betale full pris for solcellene, men du får penger tilbake fra Enova så lenge du innfrir visse krav. Du må for eksempel kunne dokumentere kostnadene med fakturaer, og du må benytte deg av et registrert firma til installasjon.

Sammenlign priser for å spare penger på solcellepaneler

Det kan være lurt å sammenligne priser fra ulike solcelleleverandører når du skal kjøpe solcelleanlegg. Vi anbefaler at du innhenter tilbud og anbefalinger fra tre forskjellige firmaer for å finne frem til det beste tilbudet. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hva som er en rimelig pris for et solcelleanlegg som passer til både taket ditt og behovene dine.

Prisen er ikke det eneste du bør vurdere når du skal velge en solcelleleverandør. Du bør også vurdere kvaliteten på solcellene, garantier og referanser fra tidligere kunder. Hvis ikke solcellene har høy nok effekt, så vil det påvirke produksjonen. Det vil igjen påvirke lønnsomheten til solcelleanlegget. Så lenge du bruker litt tid på å sammenligne priser og produkter, bør du kunne gjøre et godt kjøp og få solcelleprodukter av høy kvalitet.

Selg overskuddsstrøm for å gjøre det mer lønnsomt med solceller

Hvis du produserer mer solkraft enn du bruker, kan du selge overskuddsstrømmen din tilbake til strømnettet og tjene penger på det. Du må imidlertid ha en spesiell avtale med nettleverandøren din og strømselskapet ditt for å kunne selge overskuddsstrøm. Denne avtalen kalles en “plusskundeavtale”.

Det er viktig å huske at prisen du får for overskuddsstrømmen kan variere. Noen strømselskaper vil kjøpe overskuddsstrømmen tilbake til markedspris, mens andre tilbyr fastpris. De fleste strømleverandører betaler i form av avslag på strømregningen, fremfor å betale ut penger.

Du bør undersøke hva som kreves for å bli en plusskunde i ditt område, samt sjekke at du har et strømselskap som tilbyr strømavtaler for plusskunder. Muligheten til å selge overskuddsstrøm kan gjøre det mer lønnsomt med solcellepaneler på taket, men det lønner seg generelt sett ikke å installere solceller kun for å selge strøm. Anse det heller som en hyggelig bonus.

GOD STEMNING: På sommeren vil du ofte kunne selge overskuddsstrømmen, hvilket naturligvis gir god stemning.

Hva er mest lønnsomt: solcellepaneler vs. solcelletakstein

Du kan velge mellom å montere solcelletakstein eller solcellepaneler på taket ditt, og det er fordeler og ulemper med begge deler. Solcellepaneler har hittil vært det mest lønnsomme alternativet. Paneler er vanligvis rimeligere enn solcelletakstein, og de er enklere å installere. Solcellepaneler bør imidlertid kun monteres på tak som er i god stand. Det kan ellers bli dyrt å bytte tak for så å montere paneler.

Solcelletakstein kan være et mer estetisk tiltalende alternativ. De ser ut som vanlige takstein, bare at de fås med integrerte solceller. Solcelletakstein kan være dyrere enn solcellepaneler, men i enkelte tilfeller så er det mest lønnsomt med takstein. For eksempel, takstein med solceller kan være et rimelig alternativ til gamle tak som uansett bør byttes. I tillegg har taksteinene en levetid på ca. 50 år.

Utforming på taket kan også ha mye å si. Taksteinene dekker nemlig hele taket, og du får på den måten bedre plassutnyttelse. Dette er spesielt aktuelt for deg med “utfordrende” tak med mange piper og karnapper som gjør det vanskelig å montere solcellepaneler. Du kan legge inaktive taksteiner på skyggefulle deler av taket for å spare penger. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å velge, hvis du føler deg usikker.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Lønner det seg med solceller på taket?

Solceller på taket kan være en lønnsom investering for mange norske husholdninger. Ikke bare kan du redusere strømregningene dine, men du kan også bidra til å redusere klimagassutslipp. Det er imidlertid viktig å huske på at lønnsomheten kan variere, avhengig av hvor mye sol det er der du bor, størrelsen på anlegget, oppstartskostnader og hvor mye strøm du bruker.

Vi anbefaler at du snakker med en pålitelig solcelleleverandør for å få råd og veiledning. Leverandørene vil kunne beregne hvor mye solkraft du kan produsere og hvor mye penger du kan spare, basert på spesifikke forhold ved boligen. Deretter vil de kunne gi deg et pristilbud. Du bør sammenligne minst tre slike tilbud før du bestemmer deg, slik at du får det beste anlegget for huset ditt til den beste prisen.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454