bilde

MANGE FAKTORER: Faktorer som solinnstråling, vinkel og skygge påvirker virkningsgraden.

Solcellepanel effekt pr m²: Enkel guide

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Noe som mange vordende eiere av solcelleanlegg lurer på er hvor mye strøm et solcellepanel kan generere – og det er her effekt pr m² kommer inn i bildet. Vi har laget en enkel guide til et komplisert tema, slik at du kan finne de mest effektive og lønnsomme solcellene som passer for boligen din.

Kortversjonen

 • Solcellepanelers effekt per m² kan variere basert på teknologiske faktorer og miljøforhold. Montering av solcellepaneler med høy effekt kan være økonomisk fordelaktig, og Enova tilbyr støtte basert på installert effekt.
 • Ytelsen til solcellepaneler påvirkes av flere faktorer, inkludert solinnstråling, plassering, retning, vinkel på panelene og temperatur. I Norge er det vanlig at solcelleanlegg har en virkningsgrad på 15-25%, med høytytende paneler som har en virkningsgrad på over 22%.
 • Forskjellige typer solcellepaneler, inkludert monokrystallinske og polykrystallinske, gir forskjellig effektivitet og prispunkt. Valg av solcellepaneler bør ta hensyn til effektivitet, pris, levetid og størrelse, og det kan være lurt å innhente tilbud fra flere leverandører for å sikre best mulig verdi for pengene.

Hvilken effekt har solcellepaneler pr m²?

Når vi snakker om hvilken effekt solcellepanel har pr m², så refererer vi til mengden elektrisk energi som et solcellepanel kan produsere per kvadratmeter med overflateareal. Det blir dermed en slags målestokk for å sammenligne ytelsen og effektiviteten til forskjellige solcellepaneler.

Solcellepaneler konverterer sollys til elektrisk energi ved hjelp av fotovoltaisk effekt. Effekten kan variere, avhengig av hvilken teknologi som benyttes. Det kan være mulig å montere et lite solcelleanlegg som har høy effekt og produserer mye energi. Enova endret støtteordningen for solceller for å ta hensyn til nettopp dette. I dag får du derfor Enova-tilskudd basert på installert effekt, fremfor hvor stort anlegget er.

En enkel måte å regne ut den teoretiske effekten er å sjekke effekten per panel. Sjekk deretter størrelsen på panelene og hvor mange du har plass til på taket. Gang deretter antall paneler med effekten per panel for å se totalsummen for anlegget. Det er imidlertid viktig å huske på at det alltid vil være et svinn, samt at utenforstående faktorer kan påvirke resultatet.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Faktorer som påvirker solcellepanelenes effekt pr m²

Det finnes både standard og høytytende solcellepaneler med forskjellig effekt pr m². I tillegg til hvilken teknologi som benyttes, kan også utenforstående faktorer påvirke ytelsen betydelig. Du bør vurdere disse nøye for å finne ut hvor mye strøm du kan produsere og hvor lønnsomt det er med solceller på nettopp ditt tak.

Effekten til solceller kalles ofte for virkningsgrad. I Norge er det vanlig at solcelleanlegg har en virkningsgrad på 15-25 %, altså at solcellene konverterer 15-25 % av sollyset til energi. Høytytende paneler har en virkningsgrad på over 22 %, mens standard paneler ligger på ca. 18-20 %.

Følgende faktorer påvirker virkningsgraden til solcellepaneler:

 • Solinnstråling og geografisk plassering
 • Retning og vinkel på panelene
 • Skygge

Det er solinnstråling som har mest å si for virkningsgraden, det vil si hvor mye sol som treffer panelene i løpet av et år. Mengden med sol er viktigere enn temperaturen – faktisk så trives solceller best når det er kjølig. Dersom gradestokken kryper over 25 varmegrader, reduseres effekten til solcellepanelene.

Mange tenker at det ikke er så mye sol her i Norge – men det er en myte. Takket være lange, lyse sommerdager, kan solinnstrålingen være høy. Mange norske hustak er derfor godt egnet til solcelleanlegg og du kan få høy effekt per kvadratmeter med paneler. I mange tilfeller vil du faktisk kunne selge overskuddsstrømmen. Panelene må imidlertid være montert på riktig vis.

En dyktig solcelleleverandør vil kunne hjelpe deg med å vurdere retning og vinkel på solcellepanelene. Det er nemlig viktig at hellingen og innfallsvinkelen er slik at panelene fanger opp mest mulig sollys i løpet av dagen, basert på hvor solen pleier å være på himmelen nettopp der du bor.

Standard vs. premium solcellepaneler

Det finnes flere typer paneler på markedet, og det er viktig å sammenligne dem for å finne det solcelleanlegget som passer best for deg. Husk at det ikke er størrelsen på panelene som avgjør effekten – teknologien har svært mye å si. Her er en liten oversikt over forskjellige typer solcellepaneler, samt fordeler og ulemper med hver type.

Monokrystallinske solceller:

 • Effekt per panel: opptil 400W (ca. 222 Wp pr m²)
 • Fordeler: Høy effektivitet, lang levetid, bedre ytelse
 • Ulemper: Høyere pris sammenlignet med andre typer

Polykrystallinske solceller:

 • Gjennomsnittlig effekt per panel: ca. 200-250W
 • Fordeler: Lavere pris sammenlignet med monokrystallinske paneler
 • Ulemper: Lavere effektivitet enn monokrystallinske paneler, større arealbehov for samme energiproduksjon, mindre lønnsom, lavere levetid enn monokrystallinske solceller

De aller fleste produsenter og leverandører bruker i dag solcellepaneler med monokrystallinske solceller. Selv om prisen kan være høyere, så har den likevel falt kraftig de siste årene. Den høye effektiviteten gjør dem desidert til det mest lønnsomme valget for de aller fleste. 

Monokrystallinske solceller er mer effektive fordi de er laget av kun én krystall og svært rent silisium, mens polykrystallinske solceller består av mange krystaller per celle. Elektronene i cellene får dermed mindre plass til å bevege seg i polykrystallinske solceller. Mindre bevegelse fører til at cellene produserer mindre energi – og det er fordi strøm er elektroner som beveger seg, enkelt forklart.

I tillegg til effektivitet, anbefaler vi å sammenligne priser på solceller, levetid og størrelse. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å velge paneler, basert på spesifikke forhold ved taket ditt. Det kan være lurt å innhente tilbud fra flere leverandører for å finne de mest effektive solcellepanelene til boligen din – og det til en konkurransedyktig pris.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik innhenter du gode pristilbud på effektive solcellepaneler

Det kan være kostbart å kjøpe og montere solceller med høy effekt, og det er viktig at du får mest mulig verdi for pengene dine. Noe av det aller viktigste du kan gjøre er å be om tilbud fra solcelleleverandører for å sammenligne både priser og produkter. Leverandørene vil også kunne regne ut hvor mye strøm de ulike anleggene kan produsere på nettopp ditt tak.

I tillegg bør du undersøke leverandørens omdømme. Se etter kundevurderinger og omtaler for å vurdere hvor pålitelig leverandører er. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder for å høre hvilke erfaringer de har. Ikke bare skal selve panelene være av høy kvalitet, men leverandørene og montørene må levere tjenester av høy kvalitet også.

Det kan lønne seg å sammenligne garantier og serviceavtaler når du skal velge solcelleleverandør. En god garanti og serviceavtale gir deg økt trygghet – et solcelleanlegg skal tross alt vare i mange år, slik at du kan tjene inn igjen investeringen din. Bare vær obs på at garantitiden alltid vil være lavere enn levetiden.

Du bør ikke fokusere utelukkende på pris, selv om det er viktig å få et konkurransedyktig tilbud. Ikke gå på kompromiss med kvaliteten for å spare penger. Det er viktig at du velger solcellepaneler med høy virkningsgrad som passer for taket ditt for at anlegget skal kunne produsere så mye strøm som mulig.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454