MANGE FAKTORER: Faktorer som solinnstråling, vinkel og skygge påvirker virkningsgraden.
Sist oppdatert: 31. oktober 2024
Noe som mange vordende eiere av solcelleanlegg lurer på er hvor mye strøm et solcellepanel kan generere – og det er her effekt pr m² kommer inn i bildet. Vi har laget en enkel guide til et komplisert tema, slik at du kan finne de mest effektive og lønnsomme solcellene som passer for boligen din.
Når vi snakker om hvilken effekt solcellepanel har pr m², så refererer vi til mengden elektrisk energi som et solcellepanel kan produsere per kvadratmeter med overflateareal. Det blir dermed en slags målestokk for å sammenligne ytelsen og effektiviteten til forskjellige solcellepaneler.
Solcellepaneler konverterer sollys til elektrisk energi ved hjelp av fotovoltaisk effekt. Effekten kan variere, avhengig av hvilken teknologi som benyttes. Det kan være mulig å montere et lite solcelleanlegg som har høy effekt og produserer mye energi. Enova endret støtteordningen for solceller for å ta hensyn til nettopp dette. I dag får du derfor Enova-tilskudd basert på installert effekt, fremfor hvor stort anlegget er.
En enkel måte å regne ut den teoretiske effekten er å sjekke effekten per panel. Sjekk deretter størrelsen på panelene og hvor mange du har plass til på taket. Gang deretter antall paneler med effekten per panel for å se totalsummen for anlegget. Det er imidlertid viktig å huske på at det alltid vil være et svinn, samt at utenforstående faktorer kan påvirke resultatet.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det finnes både standard og høytytende solcellepaneler med forskjellig effekt pr m². I tillegg til hvilken teknologi som benyttes, kan også utenforstående faktorer påvirke ytelsen betydelig. Du bør vurdere disse nøye for å finne ut hvor mye strøm du kan produsere og hvor lønnsomt det er med solceller på nettopp ditt tak.
Effekten til solceller kalles ofte for virkningsgrad. I Norge er det vanlig at solcelleanlegg har en virkningsgrad på 15-25 %, altså at solcellene konverterer 15-25 % av sollyset til energi. Høytytende paneler har en virkningsgrad på over 22 %, mens standard paneler ligger på ca. 18-20 %.
Følgende faktorer påvirker virkningsgraden til solcellepaneler:
Det kan være stor variasjon i virkningsgraden man kan hente ut av solcellepanelene sine – i forhold til hvor bra man oppfyller de ulike kriteriene. For å få mest ut av sine solcellepanel, bør man oppfylle kriteriene på best mulig måte. Her kan det være lurt å ta kontakt med leverandøren eller montøren for å komme frem til den beste løsningen til din bolig!
Det er solinnstråling som har mest å si for virkningsgraden, det vil si hvor mye sol som treffer panelene i løpet av et år. Mengden med sol er viktigere enn temperaturen – faktisk så trives solceller best når det er kjølig. Dersom gradestokken kryper over 25 varmegrader, reduseres effekten til solcellepanelene.
Mange tenker at det ikke er så mye sol her i Norge – men det er en myte. Takket være lange, lyse sommerdager, kan solinnstrålingen være høy. Mange norske hustak er derfor godt egnet til solcelleanlegg og du kan få høy effekt per kvadratmeter med paneler. I mange tilfeller vil du faktisk kunne selge overskuddsstrømmen. Panelene må imidlertid være montert på riktig vis.
En dyktig solcelleleverandør vil kunne hjelpe deg med å vurdere retning og vinkel på solcellepanelene. Det er nemlig viktig at hellingen og innfallsvinkelen er slik at panelene fanger opp mest mulig sollys i løpet av dagen, basert på hvor solen pleier å være på himmelen nettopp der du bor.
Mange tenker nok at effekten om vinteren er lavere, men virkningsgraden kan være minst like høy eller høyere, avhengig av flere av faktorene nevnt ovenfor. Vi finner i tillegg noen andre faktorer som spiller inn om vinteren. Her kan man oppnå høyere virkningsgrad på grunn av refleksjon i snøen. Denne egenskapen kjenner man gjerne igjen hvis man står på ski om vinteren – det er lett å bli solbrent.
Snø reflekterer nemlig mye lys, og dette kan solcellepanelene ta i bruk for å øke virkningsgraden når det er sol om vinteren. Solcellepaneler fungerer som nevnt også bedre om vinteren når det er kjølig – de mister virkningsgrad når det er varmt, og fungerer gjerne best når det er -5 grader! Dette gjør at solcellepanel fungerer utmerket i Norge, selv om mange gjerne ikke tenker det.
Effekten pr m² kan derfor være høyere om vinteren enn om sommeren. Dette gir en ekstra stor fordel da utgiftene relatert til oppvarming generelt er høyere på grunn av større strømforbruk og høyere strømpriser. Vi ser at det generelt er mye høyere strømpriser om vinteren enn sommeren, og da kan et solcelleanlegg komplimentere dette utmerket gjennom høy virkningsgrad om vinteren.
Solcellepanel har høy effekt hele året – enten det er sol, overskyet, snø eller regn! Det er mange som tenker at solcellepanel mister effekt på grunn av det ustabile og relativt dårlige været i Norge, men dette er ikke tilfellet. Mange steder i Norge er faktisk ganske ideelle når det kommer til solcellepanel og vil ha høy virkningsgrad gjennom alle sesongene.
Det finnes flere typer paneler på markedet, og det er viktig å sammenligne dem for å finne det solcelleanlegget som passer best for deg. Husk at det ikke er størrelsen på panelene som avgjør effekten – teknologien har svært mye å si. Her er en liten oversikt over forskjellige typer solcellepaneler, samt fordeler og ulemper med hver type.
Monokrystallinske solceller:
Polykrystallinske solceller:
De aller fleste produsenter og leverandører bruker i dag solcellepaneler med monokrystallinske solceller. Selv om prisen kan være høyere, så har den likevel falt kraftig de siste årene. Den høye effektiviteten gjør dem desidert til det mest lønnsomme valget for de aller fleste.
Monokrystallinske solceller er mer effektive fordi de er laget av kun én krystall og svært rent silisium, mens polykrystallinske solceller består av mange krystaller per celle. Elektronene i cellene får dermed mindre plass til å bevege seg i polykrystallinske solceller. Mindre bevegelse fører til at cellene produserer mindre energi – og det er fordi strøm er elektroner som beveger seg, enkelt forklart.
I tillegg til effektivitet, anbefaler vi å sammenligne priser på solceller, levetid og størrelse. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å velge paneler, basert på spesifikke forhold ved taket ditt. Det kan være lurt å innhente tilbud fra flere leverandører for å finne de mest effektive solcellepanelene til boligen din – og det til en konkurransedyktig pris.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det kan være kostbart å kjøpe og montere solceller med høy effekt, og det er viktig at du får mest mulig verdi for pengene dine. Noe av det aller viktigste du kan gjøre er å be om tilbud fra solcelleleverandører for å sammenligne både priser og produkter. Leverandørene vil også kunne regne ut hvor mye strøm de ulike anleggene kan produsere på nettopp ditt tak.
I tillegg bør du undersøke leverandørens omdømme. Se etter kundevurderinger og omtaler for å vurdere hvor pålitelig leverandører er. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder for å høre hvilke erfaringer de har. Ikke bare skal selve panelene være av høy kvalitet, men leverandørene og montørene må levere tjenester av høy kvalitet også.
Det kan lønne seg å sammenligne garantier og serviceavtaler når du skal velge solcelleleverandør. En god garanti og serviceavtale gir deg økt trygghet – et solcelleanlegg skal tross alt vare i mange år, slik at du kan tjene inn igjen investeringen din. Bare vær obs på at garantitiden alltid vil være lavere enn levetiden.
Du bør ikke fokusere utelukkende på pris, selv om det er viktig å få et konkurransedyktig tilbud. Ikke gå på kompromiss med kvaliteten for å spare penger. Det er viktig at du velger solcellepaneler med høy virkningsgrad som passer for taket ditt for at anlegget skal kunne produsere så mye strøm som mulig.
Les mer
Les mer
Les mer