bilde

MILJØHENSYN: En varmepumpe inneholder skadelige gasser, og er derfor ikke lov å demontere selv.

Demontere varmepumpe: Slik går du frem

Sist oppdatert: 28. juli 2024

Er det på tide å demontere varmepumpen? Enten du skal bytte ut den gamle eller flytte på eksisterende varmepumpe, må du vite hvordan du går frem. Her får en komplett guide med alt du må vite.

Kortversjonen

  • Varmepumper skal ikke demonteres selv på grunn av sikkerhet og miljøhensyn, siden de inneholder skadelige HFK-gasser. Bruk sertifiserte fagfolk for dette arbeidet.
  • Vedlikehold på varmepumpen kan utføres selv ved å følge bruksanvisningen. Flytting eller omlokalisering av varmepumpen krever også profesjonell assistanse.
  • Dagens varmepumpe-modeller er mer avanserte, gir bedre varme og bruker mindre strøm.
  • Få beste pris på demontering ved å sammenligne tilbud fra tre ulike, sertifiserte varmepumpemontører, og be om en oversiktlig kostnadsliste.

Gode råd for demontering av varmepumpe

La oss begynne med det mest innlysende og viktigste rådet: Du kan ikke demontere varmepumpen selv. Man må nemlig være svært forsiktig når den gamle varmepumpen skal tas ned. Dette er av hensyn til både din egen sikkerhet og til miljøet. Du bør derfor finne sertifiserte fagfolk til å hjelpe deg – enten du skal flytte på den eller bytte den ut med en ny.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

F-gass sertifisering er påkrevd

Varmepumpen inneholder nemlig HFK-gasser, det vil si fluorholdige gasser. Gassene er svært skadelige, særlig om de kommer på avveie. De kan ikke skade hverken deg eller miljøet så lenge varmepumpen henger intakt på veggen – men hvis du begynner å demontere den selv, kan uhell raskt oppstå.

F-gass er en av grunnene til hvorfor det har vært forbudt å både montere og demontere varmepumpe selv de siste årene. 

Det stilles strenge krav til fagfolk for at de skal kunne jobbe med varmepumper. Varmepumpemontører må være F-gass sertifiserte for å kunne utføre arbeidet sitt. Varmepumpen inneholder dessuten høyt trykk og varierende temperaturer, noe som betyr at du kan få frostskader eller forbrenning under demontering.

Men hva med vedlikehold da – kan jeg gjøre det selv?

Du kan trygt utføre vedlikehold på varmepumpen selv, så lenge du er nøye med å følge bruksanvisningen. Det er ikke farlig. Enkelte leverandører tilbyr vedlikehold inkludert i prisen, og det kan være lurt å benytte seg av slike tilbud. Noe arbeid må du likevel utføre selv, for eksempel å støvsuge filtre. 

Nøyaktig hva som skal gjøres og hvordan vil avhenge av merke og modell. Som regel vil det medfølge detaljert informasjon om dette sammen med varmepumpen. Mange liker likevel at montøren viser dem hvordan de gjør det, samtidig som varmepumpen monteres.

Å ikke vedlikeholde varmepumpen er en av de aller største varmepumpetabbene du kan gjøre. Tette filtre kan føre til dårlig ytelse og mer støy. Levetiden på varmepumpen kan også bli vesentlig redusert. Passer derfor på at du setter deg riktig inn i vedlikehold, slik at du får maks utbytte, forlenger levetiden og kan utføre arbeidet på en sikker måte.

Spar penger over tid med korrekt vedlikehold

Varmepumper må på lik linje med alt annet som skal vare, vedlikeholdes rutinemessig! Dette kan man få en innføring i fra montør, men det kommer også instruksjoner med varmepumpen som man kan følge. Det er viktig å vedlikeholde varmepumpen korrekt for at den skal yte maksimalt, og for å forlenge levetiden mest mulig.

Sammenlign priser - få det beste resultatet. Monster med penger. Solenergi fordeler og ulemper.

Skal du flytte varmepumpen?

Du må få hjelp av en varmepumpemontør for å flytte varmepumpen. Det gjelder enten du skal bytte bolig eller plassere innedelen et annet sted i eksisterende bolig. Du er nemlig nødt til å demontere varmepumpen for å kunne flytte den. Det er dessverre ikke mulig å flytte på den intakt. Deretter må varmepumpen monteres på sitt nye sted.

Prisen for å flytte på varmepumpe vil nok være noenlunde det samme som for å montere ny. Vanligvis koster monteringen ca. 5000 kr, men dette vil variere fra montør til montør. Dersom du kun skal demontere uten å montere ny, så kan det hende at du slipper unna med et par tusenlapper for jobben. 

Noen ganger kan flyttingen kreve ekstra arbeid med ledningene til utedelen, for eksempel om du må skjøte eksisterende rør. Det kan også hende at du må betale litt ekstra for å få lengre rør. Jo større avstand mellom innedel og utedel, desto mer koster arbeid og utstyr.

Skal du erstatte gammel varmepumpe?

En varmepumpe kan vare i opptil 10 til 15 år, avhengig av hvor godt den vedlikeholdes. Dersom det er på tide bytte ut den gamle med en flett ny varmepumpe, kan det være lurt å be om tilbud på begge deler samtidig. Du kan potensielt spare endel penger på å få samme varmepumpemontør til å demontere den gamle, samt få på plass en ny.

Hvordan vet jeg at det er på tide å bytte varmepumpe?

Varmepumpen vil stort sett begynne å skape seg med ulike problemer – da vet du at det er på tide å bli kvitt den. Dersom du oppdager noen av tegnene nedenfor, bør du kontakte en montør for å komme å se på den. Montøren vil kunne vurdere om feilene kan fikses eller om du bør bytte den ut.

Typiske tegn på at du bør bli kvitt den gamle varmepumpa til fordel for en ny modell:

  • Inne- eller utedelen begynner å lage rare lyder
  • Varmepumpen trekker mer strøm enn tidligere
  • Den har vært brukt i over 10 år
  • Varmepumpen gir mindre varme enn vanlig

Dersom du ergrer deg over behovet for ny varmepumpe, så har vi likevel gode nyheter til deg. Dagens modeller kan nemlig spare deg for masse penger, ettersom de er mer energieffektive.

Dagens modeller er blitt mye mer avanserte

Dersom du skal bytte ut en 10-15 år gammel varmepumpe, kan du glede deg over store fremskritt på markedet. Dagens modeller er svært avanserte og oppgraderte, sammenlignet med de gamle. De nye modellene har blant annet blitt forbedret med tanke på varmespredning, luftrensing, sensorer og varmekapasitet.

Det betyr at nye varmepumper gir bedre varme, samtidig som de bruker mindre strøm. Det er gode nyheter for både miljøet og lommeboka. Selv standard varmepumper er ganske så effektive, og prisen på dem ligger på ca. 15 000 kr. Høytytende toppmodeller koster ca. 25 000 kr og opp. Hva du behøver av ytelse, vil avhenge av boligens størrelse, varmetap og isolasjon. 

Personlige preferanser for design og funksjonalitet vil også spille en stor rolle for prisen. Dagens varmepumpemodeller fås nemlig med ekstra funksjoner og egenskaper, for eksempel WiFi, appstyring og talestyring. Modellene har også ulike modus for strømsparing og komfort. 

For eksempel, du kjøpe varmepumper med nattmodus som sørger for at utedelen lager minst mulig lyd mens du – og ikke minst naboene – ligger og sover. Dette er helt klart et pluss for deg som bor tett på naboene eller må plassere utedelen nærmere et soveromsvindu enn det som er ideelt.

Designet på varmepumpene har også blitt forbedret. Du kan nå kjøpe modeller med stilrent design og i ulike farger. Det er også mulig å kjøpe gulvmodeller, dersom du vil ha en varmepumpe som kan delvis integreres i veggen. Flere velger nå også takkassett. Takkasset gjør at du kan bygge varmepumpen inn i taket. Den vil bare stikke ut noen få centimeter, og innedelen blir omtrent ikke synlig.

Returnere gammel varmepumpe

Varmepumper må leveres inn som EE-avfall hos et gjenvinningsmottak. Det er gratis å returnere en gammel varmepumpe, selv om det kan koste litt ekstra å få kjørt den bort. Returnering er noe du kan diskutere med varmepumpeleverandørene – helst bør de kunne levere inn den gamle for deg.

Spør montørene hva det koster for å få dette arbeidet utført. Det gjelder spesielt om du skal kjøpe ny varmepumpe av dem i tillegg til demontering og bortkjøring – be om å få en totalpakke med alt av utgifter og arbeid inkludert. Totalpakker vil som regel være det billigste og mest praktiske alternativet for de fleste.

Gjenvinningsstasjonen vil deretter sørge for at varmepumpen blir gjenbrukt, gjenvunnet og destruert på sikkert vis. De skadelige gassene blir håndtert på en forsvarlig måte, slik at de ikke forårsaker skader på hverken folk eller miljøet. Gjenvinning sørger derfor for at man slipper å utvinne nye råvarer, noe som skåner planeten vår for betydelige mengder med CO2.

Man må alltid gjenvinne slike produkter

Varmepumper er noe man alltid må gjenvinne korrekt, og noe man aldri burde kvitte seg med på ulovlig vis! De inneholder gasser, og en haug med annen materiale som kan være skadelig for personer, dyreliv og naturen. Det er derfor viktig å gjenvinne slike produkter. Dette er som regel veldig billig, og man kan i samme slengen kvitte seg med annet avfall.

Det er viktig å finne riktig leverandør. Monster. Bakkemontert solcelleanlegg.

Må man demontere varmepumpen for å pusse opp?

Det avhenger litt av hva man skal pusse opp, men hvis man kun skal utføre vanlig vedlikehold holder det ofte med å forsøke å omgå varmepumpen i stedet for å demontere den, også montere den igjen.

Det kan koster noen tusenlapper å få demontert også montert varmepumpen igjen, men dette er noe man selv må vurdere avhengig av hvor omfattende oppussingsprosjektet er, og hva som skal utføres.

Man kan også montere et varmepumpehus som beskytter den utvendige kledningen, og selve varmepumpen. Slik kan man unngå mye av vedlikeholdsbehovet på selve varmepumpen, men også kledningen i området rundt.

Husk at det er ulovlig å demontere og montere en varmepumpe selv hvis man ikke har f-gass sertifisering, uavhengig av formålet med demonteringen.

Bruk en sertifisert montør for å demontere varmepumpe

Du må som sagt bruke en sertifisert montør for å demontere varmepumpe. Det gjelder selv om du kjøpte varmepumpen før dette ble påkrevd. Det er ikke bare å rive den ned fra veggen. Du må være nøye med å sjekke at fagfolka du velger har de rette sertifiseringene og kvalifikasjonene.

Dersom du blir kvitt den gamle varmepumpen og monterer ny ved å bruke montører som ikke er sertifiserte, kan du få store problemer. Ikke bare utgjør det en trussel mot sikkerheten din, men du kan også få økonomiske konsekvenser. 

La oss si at den ikke-sertifiserte montøren flytter varmepumpen til et nytt sted. Du kan nå miste muligheten til å få penger igjen på forsikringen hvis noe går galt. Det kan også hende at garantier på varmepumpen ikke lenger er gyldig. Dersom varmepumpen forårsaker brann, er det ikke bare svært farlig – du risikerer å ikke få penger igjen for skader på boligen din.

Seriøse anbudstjenester vil ha kvalitetssikret og sjekket sertifiseringene til alle montørene, slik at du slipper å bekymre deg. Du bør likevel undersøke varmepumpeleverandørene som sender deg tilbud – be om befaring og still dem masse spørsmål. Ikke vær redd for å be om referanser. Pålitelige fagfolk har ingenting å skjule og svarer gjerne på alt du måtte lure på.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan få beste pris på demontering av varmepumpe

Selv om du må bruke sertifiserte fagfolk for å demontere varmepumpen, så kan du likevel spare en del penger. Du får beste pris ved å sammenligne tilbud fra tre ulike varmepumpemontører. Det er viktig å få et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig, og du bør derfor be montørene om å stille opp alt av kostnader på en oversiktlig måte.

For eksempel, få dem til å inkludere demontering og bortkjøring, samt kostnader for å kjøpe og montere ny varmepumpe om du skal bytte ut den gamle. Skal du flytte på eksisterende varmepumpe, bør tilbudet inkludere både demontering og montering. Husk at det kan komme ekstra kostnader for arbeid og deler som f.eks. rør. Be dem om å inkludere disse kostnadene i tilbudet også.

Det har som sagt kommet mange avanserte modeller på dagens marked. Det er vel verdt å bruke litt tid på å snakke med montører og velge ut ny varmepumpe, slik at du blir fornøyd på sikt. Den beste varmepumpen er nemlig den som er best tilrettelagt dine behov, samt er riktig dimensjonert i forhold til varmebehovet ditt.

Da er det bare ønske deg lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om å demontere varmepumpe

Meldingsboble
Hva innebærer det å demontere en varmepumpe?

Demontering av en varmepumpe innebærer å fjerne varmepumpen fra installasjonsstedet. Dette inkluderer å koble fra strømforsyningen, demontere innedelen og utedelen, og tømme varmepumpen for kjølemiddel.

Meldingsboble
Kan jeg demontere en varmepumpe selv?

Selv om det teknisk sett er mulig å demontere en varmepumpe selv, anbefales det sterkt å bruke en sertifisert tekniker. Dette skyldes risikoen forbundet med håndtering av kjølemiddel, som kan være skadelig for både mennesker og miljøet hvis det ikke håndteres korrekt.

Meldingsboble
Hva bør jeg vurdere før jeg demonterer en varmepumpe?

Før du demonterer en varmepumpe, bør du vurdere potensielle risikoer og utfordringer, inkludert risikoen for skade på varmepumpen, risikoen for skade på deg selv eller andre, og potensielle miljøskader fra feil håndtering av kjølemiddel. Du bør også ha en plan for hva du skal gjøre med varmepumpen etter demontering.

Meldingsboble
Hva skal jeg gjøre med en varmepumpe etter demontering?

Etter at en varmepumpe er demontert, bør den resirkuleres på en forsvarlig måte. Dette kan vanligvis gjøres gjennom en autorisert avfallsbehandlingstjeneste eller en forhandler av varmepumper.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454