bilde

FOREBYGGENDE: Ved riktig vedlikehold vil du sørge for at varmepumpen din varer lengst mulig.

Levetid på varmepumper: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 28. juli 2024

Hvor lenge varer en varmepumpe? Hvor lang garanti har jeg? Hvordan kan jeg få den til å vare enda lenger? Vi svarer på alle spørsmålene dine. Her er alt du må vite om garanti og levetid på varmepumper.

Kortversjonen

  • Varmepumper har forskjellig levetid og garantiperiode basert på type, merke og modell. Garantien dekker ofte produksjonsfeil, og det er anbefalt å bruke samme selskap for både kjøp og installasjon for å unngå komplikasjoner med garantikrav.
  • Luft-til-luft varmepumper har en levetid på omtrent 12-15 år med riktig vedlikehold, uavhengig av om de er toppmodeller eller rimelige modeller.
  • Luft-til-vann varmepumper kan vare opptil 15 år, gitt at de er riktig installert og vedlikeholdt, mens væske-til-vann varmepumper kan vare opptil 20-30 år, noe som gjør dem til de mest varige, men også de dyreste varmepumpene på markedet.
  • For å forlenge levetiden på varmepumpen, er det viktig med riktig vedlikehold, inkludert regelmessige sjekker av systemtrykk og kuldebærervæske for væske-til-vann varmepumper.

Levetid og garanti varierer etter hvilken type varmepumpe du har

Det finnes flere forskjellige typer varmepumper på markedet med ulik garanti og levetid. Vi ser nærmere på luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vann varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe her i guiden vår. I tillegg bør du sjekke garanti og vilkår spesifikt i henhold til merke og modell.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor lenge varer garantien for varmepumper?

Vanligvis varer garantien for varmepumper og montering i enten to for bedrifter eller fem år for privatpersoner. Det er de som utsteder garantien for varmepumpen som bestemmer hva som skal dekkes av garantien. Det er vanlig at garantien dekker produksjonsfeil, men ikke feil som forårsakes av kunden eller ytre påkjenninger som tordenvær. 

Det kan være lurt å kjøpe varmepumpe av samme firma som skal montere den. Ellers kan det bli problemer ved garantisaker. Dem du kjøpte varmepumpen av kan skylde på montøren, mens montøren kan skylde på dem du kjøpte varmepumpen av. De aller fleste velger derfor å bruke samme varmepumpeleverandør til alt, inkludert service.

Reklamasjonsrett for varmepumper

Garanti og reklamasjonsrett er ikke det samme. Der garantien utstedes av forhandleren, sørger norsk lov for at du har reklamasjonsrett. Reklamasjonsretten for varmepumper og montering varer i fem år. Dersom du benytter deg av reklamasjonsrett og ikke garanti, må du som forbruker kunne bevise at skaden/feilen på varmepumpen skyldes produksjonsfeil.

Benytter du deg derimot av garantien, så er det forhandleren som må ta ansvar for bevisbyrden. Vanlig slitasje er ikke dekket av hverken garanti eller reklamasjonsrett. Det betyr at du som kunde har et ansvar for riktig bruk og vedlikehold for at du skal kunne klage på eventuelle feil som oppstår.

Hva gjør jeg om varmepumpeforhandleren har gått konkurs?

Det er varmepumpeforhandleren du skal henvende deg til ved garantisaker eller reklamasjonskrav. Men hva gjør du hvis forhandleren har gått konkurs? Stort sett må du henvende deg til produsenten av varmepumpen eller distributøren. Du må altså gå opp til neste salgsledd.

Velg en varmepumpeforhandler med gode garantier

Velg en varmepumpeforhandler med gode garantier! Det er litt variasjon i hvor gode garantiene til de ulike leverandørene av varmepumper faktisk er, og det er noe man burde ta hensyn til når man velger leverandør av sitt varmepumpesystem. Dette gjelder spesielt hvis man skal gjøre en stor investering i eksempelvis væske-til-vann-varmepumper!

Rauma Energi er et veldig godt valg for de lokale

Hvor lenge varer en luft til luft varmepumpe?

Levetiden til en luft-til-luft varmepumpe er ca. 12-15 år med riktig vedlikehold og bruk. Dette er den mest populære varmepumpen på dagens marked. Luft-til-luft varmepumper er fås i mange ulike prisklasser, alt etter hva du ser etter. De kan brukes i omtrent ethvert hjem, takket være et stort utvalg av funksjoner og ytelse.

Det er ikke slik at toppmodellene har lenger levetid enn andre luft-til-luft varmepumper. Levetiden er omtrent lik for alle de ulike merkene og modellene. Så sant du velger et pålitelig merke, skal du kunne stole på at varmepumpen holder i opptil 12-15 år ved rett bruk – selv om du valgte en rimelig modell til ca. 15 000 kr fremfor toppmodellen til 35 000 kr.

Det som er forskjellen mellom standard og høytytende luft-til-luft varmepumper er varmeeffekt, hvor godt de tåler minusgrader og hvor mange ekstra funksjoner de har. For eksempel, en standard varmepumpe fungerer greit ved 15 minusgrader. Mange av toppmodellene kan derimot avgi greit med varme selv ved 30 minusgrader. 

Det er altså spesifikke forhold ved boligen og ditt varmebehov som avgjør hvilken varmepumpe du bør velge – levetiden skal uansett være lik. Dette prinsippet gjelder også for andre typer varmepumper som vi nå skal diskutere.

Hvor lenge lever en luft til vann varmepumpe?

Levetiden til luft-til-vann varmepumper er opptil 15 år med rett vedlikehold, akkurat som for luft-til-luft varmepumper. Du må også passe på at installasjonen går riktig for seg for at den skal vare lengst mulig. Levetiden til luft-til-vann varmepumper kan for eksempel bli betydelig forkortet om du bygger et altfor tett varmepumpehus rundt den. 

Det er veldig viktig at utedelen har god luftsirkulasjon, ellers reflekteres luften bare tilbake til utedelen. Konsekvensen er at lufttemperaturen blir såpass kald at varmepumpen må jobbe mye hardere for å generere varme – og alt det harde arbeidet går utover ytelse og levetid. Akkurat som for luft-til-luft varmepumper, kan dette ha økonomiske konsekvenser.

En luft-til-vann varmepumpe er både dyrere og kraftigere enn luft-til-luft varmepumper. Avhengig av ønsket varmeeffekt, kan de koste alt fra 60 000 kr til 130 000 kr. Montering kommer utenom. Du kan derimot spare ca. 8800 kr i året, dersom strømprisen er 1 kr per kWh og du har et strømforbruk på ca. 25 000 kWh per år.

La oss si at du betalte 70 000 kr for luft-til-vann varmepumpen din. Det betyr at du vil ha tjent inn igjen investeringen din på ca. åtte år. Dersom varmepumpen blir ødelagt etter knappe ti år, ville du kun hatt to år med ren fortjeneste. Det er kjedelig, ettersom du kunne hatt opptil syv år med fortjeneste.

Hvor mange år varer en væske-til-vann varmepumpe?

Væske-til-vann varmepumper er de dyreste varmepumpene på markedet, men de er kraftigere og varer mye lenger. Levetiden til væske-til-vann varmepumper er vanligvis ca 20 år, men det er ikke uvanlig at de kan vare enda lenger enn det. Enkelte hevder at f.eks. bergvarmepumper kan leve i opptil 30 år.

Prisen på væske-til-vann varmepumper ligger på ca. 120 000 kr og opp. I tillegg må du betale for montering, noe som kan koste en del. For eksempel, for å montere en bergvarmepumpe må du bore en energibrønn ned til berget under bakken. Hvor mye det koster, vil avhenge av hvor enkelt det er å bore på eiendommen din og hvor langt ned du må.

Energibrønnen kan derimot vare i opptil 100 år. Det betyr at du kun trenger å bytte varmepumpe etter ca. 20-30 år. Dersom vi tar utgangspunkt i samme eksempel som tidligere i guiden vår, vil du kunne spare ca. 11 100 kr per år med en væske-til-vann varmepumpe. Det betyr at du kan ha tjent inn igjen investeringen din etter ca. 14 år, dersom du totalt betalte 150 000 kr for varmepumpe og montering.

Hvordan kan jeg forlenge levetiden på væske-til-vann varmepumper?

En klar fordel med væske-til-vann varmepumper er at de er svært driftssikre og krever omtrent ingen vedlikehold. Du har dermed få ting å bekymre deg over som potensielt kan forkorte levetiden. For eksempel, luft-til-luft varmepumper har filtre som må støvsuges og en utedel som må beskyttes mot vær og vind for at den skal fungere bra og vare lengst mulig. 

Du kan egentlig bare glemme hele væske-til-vann varmepumpen i minst 20 år. Det er kun to ting du bør sjekke av og til for å sikre deg at varmepumpen fungerer som den skal:

  • Sjekk at systemet har nok kuldebærervæske – kontakt en montør for påfylling ved behov
  • Undersøk at trykket i systemet er riktig – montøren vil kunne korrigere ved behov

Nøyaktig hvordan du sjekker dette og hvor ofte du bør ta en titt vil variere i henhold til merke og modell. Varmepumpene leveres med brukermanual som skal inneholde informasjon om dette. I tillegg bør montøren forklare og vise deg hvordan du gjør det under montering.

Forleng levetiden til varmepumpen med riktig vedlikehold

Du kan ta flere grep for å få maksimalt utbytte av levetiden til varmepumpene. Dersom varmepumpen ikke brukes riktig eller du hopper over vedlikehold, kan den slutte å virke lenge før den egentlige levetiden er over. Det er utrolig kjedelig når det skjer.

Det kan nemlig ta noen år før du har tjent inn igjen investeringen din. Slutter den å virke før tiden, så vil innkjøpet ditt ikke være så lønnsomt likevel. La oss se på et eksempel. En enebolig på ca. 200 kvadratmeter bruker vanligvis 25 000 kWh på strøm per år.

Du kan spare ca. 4500 kr i året ved å montere en luft-til-luft varmepumpe i boligen din, så sant strømprisen ligger på 1 kr per kWh i snitt. Det er naturlig at strømprisen vil være høyere enn dette om vinteren, samtidig som den derimot kan være lavere om sommeren. 

Dersom du kjøpte varmepumpen for 20 000 kr med montering, vil du tjene den inn igjen på knappe fem år. Det betyr at du har ti år igjen med maksimal fortjeneste, så sant varmepumpen varer i antatte 15 år. Dersom den ikke blir riktig vedlikeholdt og tatt vare på, risikerer du at den slutter å funke en kort tid etter at du har tjent inn igjen innkjøpskostnaden. 

Du har derfor alt å vinne på å ta godt vare på varmepumpen, slik at den lever lengst mulig.

Det koster så lite, men vil ha stor effekt

Vedlikehold av varmepumper er relativt billig, og mye eller alt av vedlikeholdet kan man gjøre selv! Det vil derfor lønne seg å være flink med vedlikehold av varmepumpesystemet sitt. Det kan være veldig profitabelt å forlenge levetiden med flere år hvis man er flink med vedlikehold. Husk at klima også har en del å si, og vil påvirke mengden vedlikehold.

Strømregning. De fleste anbefaler spotpris avtaler.

Vil strømforbruket øke med levetiden?

Virkningsgraden vil selvfølgelig forandre seg over tid, og noe av effekten vil forsvinne. Dette vil variere veldig fra varmepumpe til varmepumpe, og det er ikke noen fast regel på hvor mye strømforbruket øker med levetiden til varmepumpen.

Hvis man er flink til å vedlikeholde og ta vare på varmepumpen vil dette være minimalt, men hvis man bor et sted med et hardt klima hvor varmepumpen må jobbe på overtid konstant vil selvfølgelig levetiden gå ned, og strømforbruket opp over levetiden.

Her vil det være store variasjoner, men man må regne med at strømforbruket blir noe høyere i forhold til effekten over tid. Dette vil i mange tilfeller være relativt minimalt, mens i andre tilfeller kan det være ganske merkbart.

Hvordan vet jeg at levetiden til varmepumpen er over?

Det er forholdsvis enkelt å vite når levetiden til varmepumper er forbi, særlig hvis det er snakk om luft-til-luft varmepumper. Varmepumper takker som regel ikke stille for seg – bråk og støy fra inne- eller utedelen er et typisk tegn på at du bør bytte ut varmepumpen. Andre tegn inkluderer dårligere varmeeffekt eller at den trekker mer strøm enn vanlig. 

Dersom varmepumpen i tillegg er over 10 år gammel, bør du kontakte fagfolk for å komme å se på den. En varmepumpemontør vil kunne vurdere om levetiden til varmepumpen virkelig er over eller om det er noe som kan fikses med en service. Det er nemlig ikke sikkert at du må bli kvitt den gamle varmepumpen med én gang – kanskje montøren kan hjelpe deg med å få den til å vare et par-tre år ekstra.

Må varmepumpen derimot fikses på støtt og stadig, kan dette fort bli både dyrt og irriterende. I så fall kan det være mer lønnsomt å bare bli kvitt den gamle og heller kjøpe ny.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ikke demonter den gamle varmepumpen selv

Er levetiden til varmepumpen omsider over? Da må du kontakte F-gass sertifiserte fagfolk for at de skal fjerne den. Du kan nemlig ikke demontere den gamle varmepumpen selv av sikkerhetsmessige årsaker. Varmepumpen inneholder skadelige gasser som ikke må komme på avveie. Du risikerer også både forbrenning og frostskader.

Deretter må den gamle varmepumpen på en gjenvinningsstasjon. Varmepumper skal nemlig disponeres som EE-avfall. Varmepumpemontøren kan hjelpe deg med dette. Det koster ikke noe å gjenvinne en varmepumpe, men det kan hende at montøren tar betalt for å kjøre den bort for deg.

Be gjerne forskjellige montører om en totalpris for å demontere den gamle varmepumpen og levere den på gjenvinning, samt kjøp og montering av ny. Beste pris får du nemlig ved å sammenligne ulike tilbud nøye.

Få svar på vanlige spørsmål om levetid på varmepumper

Meldingsboble
Hva er den typiske levetiden for en varmepumpe?

En typisk varmepumpe har en forventet levetid på omtrent 10 til 15 år, men dette kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert bruk, vedlikehold, kvaliteten på installasjonen, og klimaet der varmepumpen er installert.

Meldingsboble
Hvilke faktorer kan påvirke levetiden til en varmepumpe?

Faktorer som kan påvirke levetiden til en varmepumpe inkluderer bruk, vedlikehold, kvaliteten på installasjonen, og klimaet der varmepumpen er installert. En varmepumpe som er godt vedlikeholdt og brukes riktig, vil sannsynligvis ha en lengre levetid.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg forlenge levetiden til varmepumpen min?

Du kan forlenge levetiden til varmepumpen din ved å følge produsentens vedlikeholdsretningslinjer, inkludert regelmessig rengjøring og service av varmepumpen. Det er også viktig å bruke varmepumpen på en energieffektiv måte, og å beskytte den mot ekstreme værforhold.

Meldingsboble
Hvordan vet jeg når det er på tide å erstatte varmepumpen min?

Tegn på at det kan være på tide å erstatte varmepumpen din inkluderer hyppige reparasjoner, økende energiregninger, redusert ytelse, og konstant støy fra varmepumpen. Hvis varmepumpen din er mer enn 10 til 15 år gammel, kan det også være lurt å vurdere å erstatte den.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454