bilde

IKKE ALLTID LØNNSOMT: Det er ikke alltid lønnsomt å investere i boligen før salg.

Hvordan investere i boligen for videresalg

Sist oppdatert: 10. januar 2024

Salg av bolig er både nervepirrende og spennende. De aller fleste boligselgere vil gjerne oppnå å få mest mulig igjen for den. For å oppnå det må du sørge for at mulige kjøpere får lyst til å bo i nettopp din bolig. Samtidig er det viktig å ikke investere mer penger og innsats i oppussing av boligen enn det som lønner seg. Det er nemlig ikke all investering som fører til en tilsvarende høyere salgssum.

Det finnes likevel en del grep som både er rimelige å gjennomføre og som erfaringsmessig gir godt resultat.

Kortversjonen

 • Fullfør småjobber og fiks småfeil i boligen for å skape et ryddig inntrykk.
 • Gi boligen et nyoppusset utseende ved å male tak og vegger, reparere skader og legge nytt gulvbelegg.
 • Unngå å investere i totalrenovering av bad og kjøkken før salg. Fokuser heller på rengjøring, reparasjoner og pynting.
 • Vurder å bruke en profesjonell boligstylist for å optimalisere innredningen og presentasjonen av boligen før visning.

Fullfør påbegynte småjobber

Det er veldig få som ønsker å overta andres påbegynte oppussingsjobber. Det første du bør gjøre er derfor å fullføre alle jobbene du har begynt på. Dette kan være slike ting som løse lister, knotter som mangler, løse ledninger og slarkete dørhåndtak. Dette er oppgaver som det ikke koster mye å fikse, verken av tid eller penger, men som vil ha stor effekt. Det skaper et ryddig helhetsinntrykk, og sender dermed ut positive signaler til de som kommer på visning.

Få boligen til å se nyoppusset ut

Med mindre boligen din allerede ser flott ut, kan det være lønnsomt med litt oppussing før et salg. Målet er ikke å skifte kjøkken og bad, men å sørge for at boligen ser nyoppusset ut, og fremstår fresh og innbydende. Det vil si at overflatene har lyse og nøytrale farger. Hovedmålet er å fortelle potensielle kjøpere at de kan flytte rett inn uten å måtte starte på en større oppussing. Her er en oversikt over hva du bør vurdere å gjøre før boligen legges ut for salg:

 • Male tak og vegger
 • Reparere listverk om nødvendig
 • Reparere skader i vegg og tak
 • Reparere skader på skap- og skuffedører
 • Legge nytt gulvbelegg på stygge gulv
 • Skifte håndtak på dører
 • Pusse og male vinduskarmer

Når du fjerner bilder og annet som har hengt på veggene, etterlater du hull og fargeforskjeller mellom resten av veggen og der det bildet hang. Det koster lite å sparkle og male på nytt, og i tillegg frisker det opp hele boligen med riktig valg av farge. Å male lister er også en investering som ikke koster mye, men som er veldig effektiv.

Ikke invester i nytt bad eller kjøkken før du skal selge

Bad og kjøkken er to av de dyreste rommene å pusse opp. I tillegg er det svært tidkrevende. Det skal mye til for at du har igjen for å totalrenovere disse rommene. Dette er en jobb du eventuelt kan overlate til den nye eieren. Folk har forskjellig smak, og derfor vil du som regel ikke få tilbake investeringen i nytt kjøkken eller bad når du skal selge.

Det som derimot kan lønne seg er å friske litt opp. I stedet for å sette inn nytt kjøkken eller bad bør du heller sørge for å gi disse rommene en skikkelig og grundig vask. Rens fuger, fiks småting og mal slitte overflater. Deretter sørger du for å pynte opp med slike ting som nye håndklær, duftlys eller en skål med frukt før visning.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Salg av oppussingsobjekt

Om du skal selge en nedslitt bolig, det som kalles et oppussingsobjekt, bør du tenke deg godt om før du investerer penger i å pusse opp. Boligkjøpere flest går inn med et oppussingslån og en klar plan på hvordan de ønsker å sette sitt eget preg på boligen, og derfor er det begrenset hva det lønner seg for deg å gjøre.

Den aller viktigste investeringen her er å rydde bort alt av møbler og løsøre, slik at boligens potensiale kommer tydelig frem.

Styling før visning er en god investering

Det har blitt mer og mer vanlig å benytte seg av profesjonelle boligstylister som bistår med hjelp til innredningen av boligen før visning. Prisene kan variere fra 10 000 til 50 000 kroner, avhengig av boligens størrelse og hvor mye du trenger hjelp til. En slik styling innebærer at stylisten ordner alt som har med pynt å gjøre, og noen ganger innebærer det også møbler.

Du kan også be om en konsultasjon, og få gode råd om hvordan du bør style nettopp din bolig for at den skal vise seg fra sin aller beste side.

Hold regnskap over investeringene

Vi hører alltid at det er viktig med budsjett, og det er det også når det kommer til investeringer i boligen. Gode og oversiktlige regnskapsprogrammer som f. eks. Conta og Centiga gjør det langt lettere for deg å holde oversiktg på hva investeringene i boligen koster, og om de bidrar til at du går i pluss når boligen er solgt. God økonomisk oversikt er alltid viktig, også når du skal selge bolig. Det er liten vits i å legge ned tid og penger, om du ikke ser at du rent økonomisk har noe igjen for det.

Noen siste gode tips til investering i bolig før salg

De fleste investeringene du bør gjøre er av det enkle slaget. Slik vi har vært inne på er det en rekke ting du både bør og må gjøre. Disse tingene koster ikke så mye penger, men til gjengjeld kan de gjøre store utslag for salgsprisen. Her følger en liste over noen siste, gode tips:

 • Sørg for grundig vask av boligen utvendig så vel som innvendig, og fjern lukt og spor etter husdyr og eventuelt sigarettrøyk.
 • Ta vekk alle personlige eiendeler, som blant annet familiebilder.
 • Skap romfølelse ved å ta vekk unødvendige møbler og pyntegjenstander.
 • Sørg for at inngangspartiet er rent og ryddig.
 • Om du skal selge et hus med hage, bør du klippe gresset og rydde.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Oppsummering

Boligen vår er den største formuen vi har, og når vi selger den er det naturlig å ville ha høyest mulig pris. Mange tenker da at det vil være lurt å investere i oppussing før salg, men det er ikke alltid tilfelle. Bad og kjøkken er de rommene som koster mest å pusse opp. Det å bruke flere hundretusen kroner på nytt kjøkken, vil i svært sjeldne tilfeller gi deg en tilsvarende høyere pris.

Den viktigste investeringen du kan gjøre er å sørge for at alle små prosjekter er fullført. Det å male overflater, og reparere skader er også en god investering. Til slutt er det viktig å sørge for at boligen er ren og ryddig, slik at potensielle nye eiere ser potensialet og ønsker å bo der selv. Ellers vil vi anbefale å rådføre mer med en god eiendomsmegler, som ofte er gode på å se om leiligheten burde pusses opp eller ikke før salg. Du kan lese mer om hvorfor meglere ofte er verdt prisen her.

Få svar på ofte stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvordan kan jeg øke verdien på boligen min før salg?

Du kan øke verdien på boligen din før salg ved å fullføre alle påbegynte småjobber, slik som å fikse løse lister, knotter som mangler, løse ledninger og slarkete dørhåndtak. Det kan også være lønnsomt med litt oppussing for å få boligen til å fremstå som nyoppusset og innbydende, med lyse og nøytrale farger på overflatene.

Meldingsboble
Hvilke typer oppussingsjobber bør jeg fokusere på før jeg selger boligen min?

Fokuser på jobber som skaper et ryddig helhetsinntrykk, for eksempel å male tak og vegger, reparere listverk, skader i vegg og tak, skader på skap- og skuffedører, legge nytt gulvbelegg på stygge gulv, skifte håndtak på dører, og pusse og male vinduskarmer.

Meldingsboble
Er det nødvendig å skifte kjøkken og bad før jeg selger boligen?

Nei, det er ikke nødvendig å skifte kjøkken og bad. Målet er å sørge for at boligen ser nyoppusset ut, og fremstår fresh og innbydende, ikke nødvendigvis å gjennomføre store og kostbare oppussingsprosjekter.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg sørge for at potensielle kjøpere får lyst til å bo i min bolig?

En effektiv måte å tiltrekke potensielle kjøpere er å fullføre alle småjobber og sørge for at boligen fremstår som innbydende og klar for innflytting. Det vil si at overflatene har lyse og nøytrale farger, og at det ikke er noen åpenbare reparasjoner som må gjøres.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454