Varmepumpe til garasjen

AVSLAPPET: En varmepumpe en oppvarmingskilde som ikke krever tilsyn.

Varmepumpe til garasjen: Slik går du frem

Sist oppdatert: 22. november 2023

Varmepumpe til garasjen kan være et smart og energieffektivt valg. Det finnes imidlertid en del du må tenke over for at du skal bli fornøyd med valget ditt på sikt. Ikke bare skal garasjen være egnet for varmepumpe, men du må også velge rett modell.

Her får du vår komplette guide til hvordan du går frem for å skaffe deg en god og effektiv varmepumpe til garasjen. Vi fokuserer hovedsakelig på tre trinn:

 1. Vurder behovet for varmepumpe i garasjen
 2. Sjekk at garasjen er egnet for varmepumpe
 3. Hvordan velge riktig varmepumpe til rett pris

Kortversjonen

 • Vurder om du har behov for en varmepumpe i garasjen basert på komfort, oppbevaring og kjøretøyets velvære.
 • Sjekk om garasjen er egnet for å installere en varmepumpe, med tilstrekkelig isolasjon og utlufting.
 • Velg riktig varmepumpe til garasjen basert på størrelse, effektivitet og behov, og vurder om multisplitt kan være en kostnadseffektiv løsning.
 • Sammenlign priser og tilbud fra ulike montører, og inkluder montering i pristilbudet for å få en god totalvurdering.

Trinn 1: Trenger jeg egentlig varmepumpe i garasjen?

Først av alt, må du vurdere om varmepumpe i garasjen er riktig løsning for deg. Varmepumpe er en energieffektiv løsning som kan spare deg mye penger på sikt, men bare hvis du virkelig har bruk for varme i garasjen.

Det er hovedsakelig tre grunner til hvorfor det er smart med varmepumpe i garasjen:

 • Bedre komfort for deg som oppholder deg mye i garasjen
 • Få bedre plass i boligen ved å bruke garasjen til oppbevaring
 • Redusert slitasje på bil og kjøretøy

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Få en komfortabel garasje med varmepumpe

Kanskje bruker du garasjen mye på grunn av en hobby? Eller bruker du deler av garasjen som et ekstra oppholdsrom? I så fall kan du nyte godt av å ha en varmepumpe i garasjen. Jo mer du oppholder deg i garasjen, desto større glede får du av varmepumpen. 

Varmepumpe er nemlig et energieffektivt tiltak som kan spare deg penger, sammenlignet med annen elektrisk oppvarming. Dersom du skal reise vekk i noen dager, kan du sette den i vedlikeholdsmodus for å spare strøm.

Ikke minst, så er varmepumpe en oppvarmingskilde som ikke krever tilsyn. Vi oppbevarer ofte brannfarlige væsker i garasjen, for eksempel rødsprit og bensin. Du kan helt fint la varmepumpen stå på ubevoktet i garasjen, uten å bekymre deg for brannfare.

Varme kan forhindre fuktskader på gjenstander

En annen grunn til hvorfor det er smart med varmepumpe i garasje er oppbevaring. Gjenstander som ikke tåler fukt og frost kan ellers fort bli skadet. For eksempel, det er vanlig å sette ut spann med maling i garasjen – men maling tåler dessverre ikke frost. Du risikerer også fukt og kondens når gjenstander fryser og tiner flere ganger i løpet av vinteren.

La oss si at du setter ut en eske med sommerklær i garasjen som skal oppbevares fra høsten til våren. Klærne fryser dessverre når vinteren banker på døren og frosten kommer for alvor. Når det blir mildt, tiner frosten og skaper fukt. Fuktige klær som blir liggende i esken blir fort ødelagt.

Ta bedre vare på bilen din

Elbiler er veldig glade i varme garasjer. Dersom du vil gi elbilen din ekstra stell og kjærlighet, kan du gi den en egen varmepumpe. Batteriet lader seg nemlig raskere i varme omgivelser. Det vil igjen redusere strømforbruket ditt, noe som kan ha stort utslag på sikt. 

I tillegg forbedrer du rekkevidden til elbilen når du starter den i varme omgivelser. Kanskje trenger du ikke å lade den like ofte, og dermed også redusere strømforbruket? Rekkeviddetapet til elbiler kan være opptil 50 % på de aller kaldeste dagene. Du kan redusere tapet betydelig ved å ta grep som dette.

Trinn 2: Sjekk om garasjen er egnet for å ha varmepumpe

Garasjen bør som sagt være isolert for at du skal få skikkelig utbytte av varmepumpen din. Dersom isolasjonen ikke er god nok, risikerer du at viftene må jobbe kontinuerlig for å opprettholde varmen. Det krever masse energi, samtidig som varmepumpen lager endel støy. Varmepumpe i en dårlig isolert garasje blir med andre ord ganske dyrt på sikt.

Det finnes heldigvis noen alternative løsninger til deg som ikke ønsker å isolere garasjen. Hvis hovedmotivasjonen for varmepumpe var oppvarmet bil om morgenen, kan du vurdere å skaffe deg en kupévarmer. Du kan også kjøpe en varmedress og ulltøy, dersom du bare skal oppholde deg i garasjen sporadisk i korte perioder.

Vi anbefaler imidlertid å isolere og varme opp garasjen hvis du skal bruke den til oppbevaring. Du risikerer ellers å ødelegge verdifulle gjenstander. Komfort og varme kan også være såpass viktig for deg at isolasjon blir en god investering. Tenk grundig over dine behov for finne ut om det lønner seg med isolasjon og varmepumpe i garasjen.

Garasjen bør også ha god utlufting, ellers risikerer du at bilen din ruster. Kombinasjonen av kondens, salt og varme i garasjen kan nemlig fremprovosere rust. Du bør derfor tenke deg om to ganger før du monterer varmepumpe i en garasje som ikke har tilstrekkelig med utlufting.

Er det lurt å plassere utedelen i garasjen?

Et vanlig spørsmål er om det er lurt å plassere utedelen i garasjen eller kjelleren. Årsaken til det er fordi man vil skjule utedelen. Andre lurer på om man sparer penger på strømregningen, ettersom luften i garasjen er varmere enn uteluften. Tankegangen er at varmepumpen blir mer effektiv med varm luft.

Dessverre er dette ikke mulig og noe vi fraråder på det sterkeste. Utedelen til varmepumpen trenger rikelig tilgang til frisk uteluft, noe den ikke får i en garasje. Ytelsen vil bli betydelig svekket, noe som kan ha uheldige konsekvenser. Det er altså ikke lurt å plassere utedelen av varmepumpen i garasjen eller andre steder hvor den ikke har fri tilgang til luft.

Istedenfor kan du vurdere et varmepumpehus i samme farge som huset. Varmepumpehus kamuflerer utedelen, samtidig som du beskytter varmepumpen mot vær og vind. Du bør også tenke over plassering nøye med tanke på støy. Montøren vil kunne hjelpe deg med å finne et egnet sted til utedelen, hvor hverken du eller naboen sjeneres av lyden.

Trinn 3: Finn en billig varmepumpe til garasjen

Du kan få tak i gode varmepumper til garasjen fra ca. 15 000 kr og opp. Dersom du har en liten og godt isolert garasje, kan det godt hende at en liten og billig varmepumpe er tilstrekkelig. Kraftige varmepumpemodeller kan imidlertid være nødvendig om du har en stor garasje til mange kjøretøy.

Dersom du velger en billig varmepumpe som ikke er effektiv nok, ender du sannsynligvis opp å betale mer i strøm. Varmepumpen må nemlig jobbe hardere og oftere for å vedlikeholde varmen. I tillegg risikerer du å måtte supplere med ekstra oppvarming som elektriske ovner.

Den billigste varmepumpen på sikt er den som har riktig størrelse og varmeeffekt i henhold til garasjen din. Det er ikke sikkert at den varmepumpen som koster minst her og nå er den som sparer deg mest penger langsiktig. Montøren må komme hjem til deg for å kunne vurdere hvilken modell som er best for garasjen din.

Kjøp varmepumpe med multisplitt til garasjen

Noen gruer seg til å kjøpe varmepumpe til garasjen fordi de tror de må ha flere utedeler. To komplette sett med varmepumper kan både bli kostbart, samtidig som flere utedeler tar plass og kanskje skaper mer støy. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle at garasjen må ha egen utedel. 

Avhengig av avstand mellom garasje og bolig, kan du koble sammen varmepumpen i boligen sammen med varmepumpen i garasjen. Dette kalles for varmepumpe med multisplitt. Multisplitt er en spesielt god løsning for deg som som skal kjøpe ny varmepumpe til både garasjen og boligen samtidig.

Varmepumpe med multisplitt lar deg nemlig koble flere innedeler på samme utedel. Enkelte modeller lar deg koble opptil fem innedeler til samme utedel. Dermed kan du koble innedelen i stua og innedelen i garasjen til én og samme utedel. Multisplitt kan ofte være en rimeligere løsning enn å kjøpe to komplette sett med varmepumper.

Dersom det ikke er aktuelt med multisplitt, kan du likevel finne en rimelig og effektiv varmepumpe. Det beste du kan gjøre er rett og slett å sammenligne pris og ytelse for ulike varmepumpemodeller nøye. 

Be om komplette tilbud med både varmepumpe og montering

I tillegg til selve varmepumpen, må du også betale for montering. Neste steg for å finne en billig varmepumpe til garasjen blir dermed å sammenligne pristilbud som inkluderer montering. Du bør helst be om tilbud fra minst tre montører for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. 

Pass på at du får gratis befaring av alle sammen, slik at du kan spørre dem om gode råd. Du bør blant annet spørre dem om hvilken modell som er best egnet, hvor høy varmeeffekt du bør ha og hvor varmepumpen bør plasseres. Spriker rådene deres i stor grad, så kan du be om nærmere avklaring. 

Varmepumpen skal vare i 15 år, og det er viktig at du blir fornøyd med valget. Ikke slå til på det første tilbudet du finner. Bruk god tid på å velge riktig varmepumpe til garasjen, slik at du kan nyte god komfort og reduserte strømregninger de kommende årene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik går du frem for å få varmepumpe i garasjen

Vi har dekket mye informasjon om varmepumpe i garasjen. Vi har blant annet sett hvorfor det kan være lurt med ekstra varmepumpe, samt hvordan du får tak i en billig modell. For å oppsummere artikkelen på en tydelig og oversiktlig måte, har vi laget en liten sjekkliste med den viktigste informasjonen. 

Slik går du frem for å få varmepumpe i garasjen:

 1. Vurder hvorvidt du trenger en varmepumpe i garasjen eller ikke. For eksempel, skal garasjen brukes til oppbevaring eller ekstra oppholdsrom? Ønsker du å ta bedre vare på kjøretøy?
 2. Sjekk at garasjen er godt egnet til varmepumpe. Den bør være godt isolert og ha tilstrekkelig utlufting.
 3. Velg riktig varmepumpe til rett pris ved å vurdere varmebehovet ditt. Sammenlign merker og modeller nøye, og be om pristilbud fra flere montører.

Da er det bare å ønske deg lykke til med jakten på den rette varmepumpen til garasjen.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hvilken størrelse varmepumpe trenger jeg for garasjen min?

Svaret avhenger av størrelsen på garasjen din og hvor godt den er isolert. En profesjonell installatør kan hjelpe deg med å velge riktig størrelse basert på disse faktorene.

Meldingsboble
Kan jeg bruke varmepumpen min til å varme opp garasjen om vinteren?

Ja, du kan bruke varmepumpen din til å varme opp garasjen. Men husk at varmepumpens ytelse kan bli redusert når temperaturen faller under en viss grense.

Meldingsboble
Er det noen sikkerhetsproblemer jeg bør være klar over med en varmepumpe i garasjen min?

Ja, det er viktig å sørge for at varmepumpen er installert på riktig måte og at det er god ventilasjon i garasjen for å unngå opphopning av karbonmonoksid.

Meldingsboble
Kan jeg installere varmepumpen selv eller bør jeg kontakte en profesjonell?

Det er mulig å installere varmepumpen selv hvis du har erfaring med elektrisk arbeid og rørlegging. Men det er viktig å huske på at feilinstallasjon kan føre til sikkerhetsproblemer og redusert ytelse.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454