bilde

EKSPERTISEN TELLER: Eiendomsmegler eller eiendomsmeglerfullmektig? Bli kjent med forskjellene og finn ut hvilken som passer best for din bolighandel.

Eiendomsmegler vs. eiendomsmeglerfullmektig

Sist oppdatert: 31. juli 2023

Det kan være vanskelig å velge den rette eiendomsmegleren til å selge boligen din. Du vil ha noen som er kunnskapsrik, erfaren og pålitelig – men hva om megleren samarbeider med en eiendomsmeglerfullmektig? Hva er egentlig forskjellen på disse titlene og hva betyr det for deg?

I denne artikkelen diskuterer vi hva som skiller en eiendomsmegler fra en eiendomsmeglerfullmektig, og hvordan du kan velge den personen som passer best for deg.

Kortversjonen

 • Eiendomsmeglere er autoriserte fagfolk med omfattende utdanning og praksis, som kan håndtere hele salgsprosessen. Eiendomsmeglerfullmektige er i praksisperioden av utdannelsen sin, og jobber under tilsyn av eiendomsmeglere.
 • Eiendomsmeglerfullmektige kan bistå med visse oppgaver, som boligsalg og forhandlinger, men har ikke lov til å utføre oppgaver som krever full autorisasjon, som å lede budrunder eller håndtere eiendomsoverdragelser.
 • Fordelen med å bruke en eiendomsmeglerfullmektig er at du får både en erfaren eiendomsmegler og en ivrig nyutdannet medhjelper.
 • Den erfarne megleren har det endelige ansvaret.

Hva skiller eiendomsmeglere fra eiendomsmeglerfullmektige?

Eiendomsmeglere er autoriserte fagfolk som spesialiserer seg på å hjelpe folk med å kjøpe og selge eiendom. Arbeidsoppgavene inkluderer blant annet å bistå boligselgere med å legge ut boligen for salg, markedsføre den, holde visninger og budrunde, samt håndtere oppgjøret. Meglere må gjennom en lang utdannelse på tre studieår og to år i praksis. 

Utdanningen dekker alt fra norske lover som regulerer eiendomsmegling og boligsalg til økonomi og marked. Studentene står fritt til å starte praksisperioden så snart praktisk eksamen er bestått. Det er i denne praksisperioden at studentene får tittelen eiendomsmeglerfullmektig. Når praksisperioden er over, kan de søke Finanstilsynet om å få et såkalt eiendomsmeglerbrev. 

Følgende krav må innfris for å kunne bruke tittelen eiendomsmeglerfullmektig:

Eiendomsmegler er en beskyttet tittel, og studentene kan derfor ikke bruke denne tittelen før søknaden er innvilget. Utdanningen og praksisperioden må være fullført og godkjent før de kan gå fra å være eiendomsmeglerfullmektige til profesjonelle meglere. Totalt varer meglerutdanningen i minst fem år.

Kort fortalt, eiendomsmegleren er ferdig utdannet og godkjent av Finanstilsynet. En eiendomsmeglerfullmektig har bestått praktisk eksamen, men han eller hun er ikke ferdig med praksisperioden. Eiendomsmeglerfullmektige jobber tett med eiendomsmeglere gjennom hele boligsalget. Det er visse oppgaver som kun en godkjent megler kan utføre. Det er derfor megleren som står ansvarlig, og ikke den eiendomsmeglerfullmektige.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvilke oppgaver har den eiendomsmeglerfullmektige?

Eiendomsmeglerfullmektige må som sagt samarbeide tett med meglere i hele praksisperioden. Det er nemlig ikke alle oppgaver som man har lov å gjøre før man er en godkjent eiendomsmegler. I tillegg skal studentene ha veiledning og tilsyn av erfarne meglere så lenge de går i praksis.

Meglerstudentene kan blant annet utføre følgende oppgaver med tilsyn:

 • Bistå med boligsalget
 • Være med på visninger
 • Forhandle boligpriser

Kun godkjente meglere kan utføre følgende oppgaver:

 • Undersøke boliger
 • Holde budrunde
 • Lede kontraktsmøter
 • Inngå oppdragsavtale
 • Ha ansvar for boligsalget

Det er altså bare eiendomsmeglere som er godkjent av Finanstilsynet som kan ha ansvar for eiendomsoverdragelse, og ikke fullmektige. De har den nødvendige kunnskapen og erfaringen med å selge boliger i henhold til norsk lov, takket være den lange utdanningen og praksisperioden.

Eiendomsmeglere har høy kompetanse

Det stilles i dag strenge krav og tittelen er beskyttet, nettopp for å sikre meglertjenester av høy kvalitet. Dagens meglere er ikke bare dyktige selgere som vet hvordan boligen din skal markedsføres for at du skal få høyest mulig pris – de har også solid kunnskap innen juss og økonomi. Det har imidlertid ikke alltid vært sånn. 

I teorien så kunne “alle” kalle seg for eiendomsmegler, og mange ufaglærte aktører ga yrket et dårlig rykte. Loven ble oppdatert i 2007 for å luke vekk disse “cowboyene”, blant annet ved å stille krav til 5-årig utdanning med praksis. Eksisterende meglere på dette tidspunktet måtte ta ekstra kurs og bestå eksamen for å kunne fortsette i yrket.

Det å være eiendomsmeglerfullmektig er et viktig steg mot å bli en dyktig og erfaren megler. Praksisperioden gir eiendomsmeglerfullmektige svært verdifull læring, og det sikrer at ferdigutdannede meglere kan tilby tjenester av høy kvalitet – men hva er fordelene for deg som skal selge bolig?

Fordelen med å bruke en eiendomsmeglerfullmektig for deg som skal selge bolig

Ettersom du alltid står fritt til å velge hvilken megler du vil ha, så kan du velge vekk meglere som har med seg eiendomsmeglerfullmektige på oppdraget. Det finnes imidlertid mange fordeler med å bruke en eiendomsmeglerfullmektig. Du som skal selge bolig trenger nemlig ikke å velge mellom eiendomsmegler og eiendomsfullmektig.

Tvert imot, du får begge deler. Den fullmektige må alltid jobbe under tilsyn, og det betyr at du kan få hjelp av en erfaren megler som har med seg en ivrig medhjelper. Nyutdannede eiendomsmeglere og studenter i praksis kan være engasjerte og ivrige etter å bygge opp en god portefølje. De har riktignok ikke lang erfaring med boligsalg selv – men de har med seg en godkjent megler som har det.

Til syvende og sist er det eiendomsmegleren som har ansvar for boligsalget og håndterer viktige oppgaver som budrunde. Vi anbefaler derfor at du fokuserer på å finne en dyktig megler, enten vedkommende har med seg en medhjelper eller ikke. Det er ikke nødvendigvis slik at lang erfaring automatisk betyr tjenester av høy kvalitet. Det er mange faktorer som spiller inn når du skal velge den rette eiendomsmegleren.

En eiendomsmeglerfullmektig, selv om de er under tilsyn og begrenset i sine oppgaver, kan gi ekstra engasjement og assistanse til salgsprosessen.

Hvordan velge rett eiendomsmegler

Vi anbefaler at du sammenligner forskjellige meglere og ser på resultater, tjenester og honorarer. Du bør sjekke omdømmet til eiendomsmeglerkontoret før du bestemmer deg – bare vær obs på at resultatene til den individuelle megleren er viktigere enn omdømmet til meglerhuset generelt. Du velger personen, og ikke meglerkontoret.

Dette bør du tenke på når du skal velge megler:

 • Pris: Har eiendomsmegleren gitt deg et konkurransedyktig tilbud?
 • Erfaring: Har megleren erfaring med å selge boliger i ditt område? Hvor lokalkjent er han eller hun? Har vedkommende erfaring med å selge samme type bolig som din?
 • Kommunikasjon: Hvor lett er det å komme i kontakt med megler? Har vedkommende god tid til å prioritere oppdraget?
 • Verdivurdering og prisantydning: Hvor realistisk er prisantydningen?

Det er også viktig å sjekke referanser og vurderinger fra tidligere kunder, slik at du vet hva eiendomsmegleren har fått til tidligere. På denne måten kan du være sikker på at tjenesten du mottar er av høy kvalitet. Bruk litt tid på å undersøke ulike meglere, og velg en som oppfyller alle kriteriene dine – enten de har med seg en eiendomsmeglerfullmektig eller ikke.

Sammenlign eiendomsmeglertilbud

Du kan enten kontakte eiendomsmeglerkontorer selv for å be om tilbud eller innhente priser på nett. Sistnevnte kan spare deg for mye tid, ettersom du kun trenger å sende inn opplysningene dine én gang. Deretter mottar du gratis og uforpliktende tilbud fra godkjente og lokale meglere som matcher dine krav og ønsker. Du står fritt til å be om tilbud fra meglere som har med seg eiendomsmeglerfullmektige eller ikke.

Enten du innhenter meglertilbud selv eller ikke, så anbefaler vi at du bruker litt tid på å sammenligne dem og vurdere de forskjellige alternativene dine. Du bør helst ta deg tid til gratis befaring med tre av dem. Det er kun ved å komme på befaring at megleren kan vurdere hva du vil få for boligen. Befaringen er dessuten en fin anledning til å bli kjent med de ulike meglerne og se hvem du liker best. 

Det er viktig å velge en eiendomsmegler som du føler deg trygg på og som er lett å kommunisere med. Dere må komme godt overens, ettersom dere skal samarbeide tett under hele boligsalget. Vi anbefaler at du er åpen om at du vurderer flere meglere og at de har litt konkurranse. Kanskje du får et ekstra godt pristilbud?

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: eiendomsmegler vs. eiendomsmeglerfullmektig

Du har nå fått mye nyttig informasjon, og vi ønsker å avslutte med en kort oppsummering. En eiendomsmeglerfullmektig er en meglerstudent som har gått ut i praksis. Eiendomsmegleren er derimot ferdig utdannet og har fått godkjenning av Finanstilsynet til å utøve yrket. Den eiendomsmeglerfullmektige kan bare utføre enkelte oppgaver og jobber under tilsyn av en eiendomsmegler.

Det viktigste er å velge en megler som du har tillit til og som kan vise til gode resultater. Hvis en eiendomsmeglerfullmektig er involvert, så er det kun som medhjelperen til megleren din. Det kan dessuten være mange fordeler ved å få med seg en medhjelper som er ivrig etter å gjøre en god jobb og få gode resultater.

Det er derfor ingen grunn til å velge mellom en eiendomsmegler eller en eiendomsmeglerfullmektig – begge jobber sammen for at boligsalget skal bli vellykket.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454