bilde

ANSLAG OG VURDERING AV VERDI: Vår guide gir deg innsikt i forskjellen mellom takst og verdivurdering av en bolig.

Takst og verdivurdering: Dette er forskjellen

Sist oppdatert: 29. mars 2024

Takst og verdivurdering – hva er forskjellen, egentlig? Og når trenger du hva? Det er mange begreper som flyr rundt når det er snakk om boligverdi. Enten du skal selge eller refinansiere, så kan det være forvirrende å finne ut av hvilke papirer du trenger. Mange lurer derfor på hva de forskjellige dokumentene egentlig er for noe.

Her ser vi nærmere på verdivurdering og ulike typer takst, slik at du har stålkontroll på forskjellen mellom dem, når du trenger de ulike dokumentene og hvem du skal kontakte for å få dem utarbeidet.

Kortversjonen

  • Verdivurdering og takst overlapper. Verdivurdering utføres av en eiendomsmegler og brukes til å bestemme boligens verdi, ofte basert på e-takst, dagens bransjestandard.
  • Prisantydning, takst og verdivurdering er ikke alltid det samme. Prisantydning er hva selgeren ønsker å få for boligen, mens verdivurdering er basert på e-takst og kan ikke justeres på samme måte.
  • En boligsalgsrapport er en type tilstandsrapport som også inneholder verdi- og lånetakst, og oppfyller kravene til avhendingsloven. Denne rapporten utarbeides av en takstperson, ikke en megler.
  • Å få takst og verdivurdering på boligen din kan hjelpes av en eiendomsmegler. For en utvidet takst eller boligsalgsrapport, kontakt en takstperson. Det anbefales å innhente tilbud fra flere meglere for å sikre best mulig pris.

Forskjellen mellom takst og verdivurdering

Det er et overlapp mellom takst og verdivurdering. Derfor kan forskjellen mellom dem være litt vag. En verdivurdering er en vurdering av boligens verdi og utføres av en megler. En verdivurdering er likevel en type takst, ettersom man i dag vurderer verdien på grunnlag av e-takst.

E-takst er dagens bransjestandard for hvordan verdien på boliger skal fastsettes. Den sørger for at det blir mindre rom for megleren å bruke skjønn, noe som skal bidra til en mer rettferdig bolighandel. Selv om det finnes andre måter å vurdere boligverdien, så er det en verdivurdering som baseres på e-takst du må ha når du skal refinansiere eller selge.

Dette vurderer megleren i sin verdivurdering/e-takst:

  • Boligens alder og eventuell oppussing
  • Boligens standard
  • Størrelse på tomten og arealet av boligen
  • Faste utgifter
  • Fellesgjeld
  • Boligmarkedet i ditt område

Megleren må ta bilder av boligen din for å kunne dokumentere standarden på for eksempel bad og kjøkken. Deretter legges e-taksten inn i en database som både du og banken din får tilgang til og kan hente opplysningene fra.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Verditakst og lånetakst – basert på e-takst

I tillegg finnes både verditakst og lånetakst. E-takst brukes som grunnlag for begge disse to takstene. Verditakst brukes til boligsalg for å vurdere hva boligen kan selges for. Lånetaksten bruker derimot for deg som skal refinansiere boliglån eller oppta lån med sikkerhet i bolig. Ettersom banken ønsker størst mulig sikkerhet, så pleier lånetaksten å være lavere enn verditaksten.

Verditakst med tillegg utføres av en takstperson som ikke bare setter en vanlig verditakst, men som også vurderer våtrom i boligen. Den er ikke like grundig som en tilstandsrapport, men den går likevel mer i dybden enn en vanlig e-takst. Dersom du skal selge boligen din, så bør du helst velge en tilstandsrapport fremfor verditakst med tillegg for å sikre deg mot klager og reklamasjon på feil og mangler.

Forskjellen mellom takst, verdivurdering og prisantydning

En verdivurdering kan altså være en type takst – nærmere bestemt e-takst. Men hva mener man da med prisantydning? Prisantydning, takst og verdivurdering trenger altså ikke å være det samme. Prisantydning er det som selger ønsker å få for boligen eller hva megleren mener er realistisk å selge boligen for. 

Prisantydning settes ofte på grunnlag av verdivurderingen, men den kan likevel være både høyere og lavere. Enkelte meglere har som strategi å bruke høyere prisantydning for å få boligen til å fremstå som mer attraktiv. Megleren har derimot ikke mulighet til å endre verdivurderingen på samme måte nå som e-takst er bransjestandard.

Boligens tilstand skal i tillegg være godt dokumentert ved boligsalg, ifølge den nye avhendingsloven. Boliger kan nemlig ikke selges som de er lengre, og selger må dokumentere tilstanden nøye.

Ofte benytter selger både e-takst og boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst til å dokumentere både verdien og tilstanden på boligen. Kjøper kan ikke klage på feil og mangler som er opplyst om i salgsdokumentasjonen, så det er viktig at man leser disse rapportene nøye før man kjøper boligen.

Dersom du skal kjøpe bolig og er usikker på hva den er verdt, så kan du spørre hvilken type takst som ligger til grunn for verdivurderingen.

Forskjellige typer takster og rapporter

Nå lurer du kanskje på hva vi mener med boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst. En boligsalgsrapport er en type tilstandsrapport, bare at den er såpass grundig at den imøtekommer kravene til avhendingsloven. En ordinær tilstandsrapport brukes derimot ved forsikringssaker, arv av bolig og lignende.

Det er en taktsperson som utarbeider boligsalgsrapporter og tilstandsrapport, og ikke megleren. Det er fordi takstmannen vurderer byggets tekniske tilstand og ser blant annet på VVS-anlegg og elektriske anlegg i boligen. Megleren vurderer den overfladiske tilstanden i sin verdivurdering, samt sammenligner boligen din med andre boliger på markedet i ditt område.

Du bør derfor ha både e-takst/verdivurdering og tilstandsrapport når du skal selge bolig. Dersom du skal refinansiere lånet eller ta opp lån med sikkerhet i bolig, så trenger du sannsynligvis ikke begge deler. Banken vil kunne rådføre deg om hvilken dokumentasjon de trenger for å gi deg lån.

Hvordan få takst og verdivurdering på boligen din

En dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med takst og verdivurdering av boligen din. Ønsker du en utvidet takst, tilstandsrapport eller boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst, så må du kontakte en takstperson. Vi anbefaler å få en verdivurdering fra tre forskjellige meglere, hvis du skal selge boligen din.

Det er nemlig viktig å velge den rette eiendomsmegleren til jobben – og da trenger du et godt sammenligningsgrunnlag. Du bør helst innhente tre forskjellige verdivurderinger og tilbud. Dersom du trenger takst til refinansiering av lån, så kan det hende du må betale for det. I så fall lønner det seg å sammenligne priser på tvers av meglere.

De fleste meglere tilbyr imidlertid gratis verdivurdering om du skal selge bolig. Boligsalgsrapport kommer derimot som regel utenom meglerprisen. Det er viktig å se på mer enn bare prisen når du skal velge megler. Du må velge en som er dyktig og som du har full tillit til. Det er til syvende og sist den prisen som du får for boligen din av kjøper som avgjør hvor “billig” megleren ble. Alternativt kan du også se boligverdi på nett, på plattformer som feks sjekkboligverdi.no.

Husk at megleren vil gi deg en prisantydning som kan variere fra verdivurderingen. Det er ikke sikkert at du får like mye som megleren tror. Det er kjøper som bestemmer hva du får for huset, noe annet er bare vurderinger. Dersom den ene megleren setter prisantydningen betydelig høyere enn de andre meglerne, så bør du undersøke hvor realistisk den egentlig er.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Dette er forskjellen mellom takst og verdivurdering

Du har nå fått utfyllende informasjon om forskjellen mellom takst og verdivurdering, en oversikt over forskjellige typer takster og andre rapporter som kan være aktuelle ved boligsalg. Hvilke dokumenter du trenger, avhenger av formålet. Dersom du skal selge bolig, så anbefaler vi e-takst og boligsalgsrapport. Skal du ta opp lån med sikkerhet i bolig, så er det derimot lånetakst som er mest aktuell.

Uansett hvilket dokument du trenger, så anbefaler vi å innhente pristilbud fra flere meglere før du bestemmer deg. Det kan være mye penger å spare på å sammenligne priser på tvers av eiendomsmeglere og takstmenn. Pristilbud kan du enkelt innhente ved å bruke tjenester på nett.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med takst og verdivurdering!

Få svar på ofte stilte spørsmål om takst og verdivurdering

Meldingsboble
Hvor mye koster en verdivurdering?

Dersom du skal selge bolig, så velger mange meglere å gi deg en gratis verdivurdering. Dersom du trenger e-takst til andre årsaker som refinansiering, så kan det hende at megleren tar betalt. Prisen på verdivurdering og e-takst kan variere fra 2000-6000 kr. Det lønner seg derfor å sammenligne tilbud på tvers av meglere før du bestemmer deg.

Meldingsboble
Hva trekker opp markedsverdien på boligen?

Markedsverdien er på mange måter den prisen som kjøpere er villige til å betale for huset. Megleren kan gjøre en vurdering, basert på boligens standard og størrelse. Beliggenhet og solforhold kan også ha mye å si. Til syvende og sist er en verdivurdering nettopp bare det – en vurdering. Kjøpere kan by både mer eller mindre enn summen som megler setter.

Meldingsboble
Hva trekker ned takst?

Det er flere faktorer som kan slå negativt ut på taksten. Det inkluderer dårlig standard og ugunstig beliggenhet. Dersom du er redd for at boligen din er vanskelig å selge, så ta en prat med megleren din. Lokale meglere vet hva kjøpere i ditt område ser etter og kan ha mange gode råd til hvordan du kan gjøre boligen mer attraktiv.

Meldingsboble
Hvem bør jeg kontakte for å få en verdivurdering?

Verdivurdering og e-takst utføres av eiendomsmeglere. E-takst er dagens bransjestandard for verdivurdering som alle meglere skal forholde seg til. Det skal altså ikke være mulig for meglere å sette en urealistisk verdivurdering eller takst på boligen. Dersom du skal selge bolig, bør du likevel velge megler med omhu. Det er viktig å finne en dyktig, lokal megler med god erfaring med å selge boliger som din.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å få en verdivurdering?

Det kan ta alt fra noen dager til et par uker, avhengig av hvor travel megleren er. Selve inspeksjonen av boligen tar relativt kort tid, men megleren må også undersøke forholdene på det lokale boligmarkedet.

Meldingsboble
Hva om jeg ikke får den prisen som jeg vil ha for boligen min?

Det er kjøperen som bestemmer hvor mye de vil betale for boligen din. Dersom du mener at prisen er for lav, så trenger du ikke å godta budet. Du kan avvente og holde ny visning etter en uke eller to, oppgradere boligen før du legger den ut for salg igjen eller vente til boligmarkedet forbedrer seg.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454