Sist oppdatert: 29. oktober 2024
Vil du montere solceller på flatt tak, men du er usikker på hvordan du går frem? Da har du kommet til rett sted. Her får du en steg-for-steg guide, samt mange gode tips og råd til deg som vil kjøpe solcellepaneler til flate tak.
Før vi forteller hvordan du går frem for å skaffe deg solceller til flatt tak, er det viktig å stoppe litt opp og vurdere om det egentlig er en god idé. Her er ekspertene stort sett enige: Solcelleanlegg fungerer svært bra på flate tak, enten det er snakk om industritak eller taket på private boliger. Det kan også være et stort steg i retning av et bærekraftig samfunn:
– Det er masse potensiale (potensial) for produksjon av strøm på industritak, og bare på Østlandsområdet (NO1) har vi beregnet at det er 84 millioner kvadratmeter med tak på næringsbygg som egner seg meget godt for solceller. Disse arealene kunne ha produsert i størrelsesorden 14 TWh per år, omtrent 10 % av Norges totale strømproduksjon i dag, forteller CEO i Solcellespesialisten Carl Christian Strømberg.
Private boliger, boligblokker, sameier og borettslag med flatt tak kan også dra fordel av solceller:
– Vi installerer ofte på flate tak, men det finnes mange fine løsninger for skråtak også. I tillegg kan du integrere solcellene i taket, slik at solcellene ser ut og fungerer som et vanlig tak, forteller Strømberg i en pressemelding.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det er viktig å undersøke fordeler og ulemper nøye for å vurdere om solcellepaneler er et godt valg for boligen din. Flate tak kan generelt sett være et utmerket sted for solceller, så sant du tar hensyn til noen få utfordringer.
Det er mange fordeler med solceller på flatt tak:
… men det finnes også noen ulemper:
Slik overvinner du disse utfordringene:
Nå som du vet hvorfor du bør vurdere solcellepaneler til det flate taket ditt, så er det på tide å se nærmere på hvordan du monterer solcellene. Heldigvis er ikke dette noe du må forholde deg til alene. Tvert imot – det er avgjørende å finne en dyktig solcelleleverandør og montør som hjelper deg gjennom hele prosessen.
Det er ikke lov å utføre installasjonen og deler av monteringen av solcellepanel selv. Dette må utføres av en godkjent elektroinstallatør. Det kan være lov å utføre deler av arbeidet selv, men man må forhøre seg med de som monterer solcellepanelet før man setter i gang. Rådfør deg alltid med ekspertene for å være på den sikre siden!
Aller først er det smart å sjekke om du trenger tillatelse fra kommunen til å montere solcelleanlegg på taket. Det er i utgangspunktet ikke søknadspliktig, men flere kommuner har innført restriksjoner. Sjekk med kommunen om det finnes spesifikke krav og retningslinjer før du gjør noe.
Valg av solcelleleverandør og montør er avgjørende for å sikre en vellykket og problemfri installasjon. Vi anbefaler at du innhenter pristilbud fra tre forskjellige firmaer for å se hvem som kan tilby deg det mest optimale solcelleanlegget til den beste prisen. Du bør sammenligne pris, erfaring, kvaliteten på solcellepanelene, monteringssystem og eventuelle garantier.
Se etter leverandører og montører som har erfaring med å montere solceller på flate tak. Montøren vil da kunne vurdere taket ditt og foreslå et anlegg som passer for både boligen din og dine behov. Slå gjerne av en prat med tidligere kunder eller spør etter referanser for å være sikker på at du velger en pålitelig leverandør.
Det er viktig å beregne hvor mye strøm du trenger og velge riktig størrelse på anlegget for å sikre at energiproduksjonen er god nok for dine behov. Solcelleleverandører vil kunne hjelpe deg med dette, blant annet ved å beregne hvor mye strøm du kan produsere ved hjelp av de ulike anleggene. Du bør også vurdere energibehovet ditt.
Hvordan vurdere dine energibehov:
Velge riktig størrelse på solcelleanlegget:
Tips for å maksimere energiproduksjonen fra solceller på flate tak:
Når du velger solcellepaneler og monteringssystem, er det viktig å ta hensyn til takets bæreevne, materialer og lokale klimaforhold. Panelene monteres på stativer eller skinner i en viss helning for å fange opp mest mulig sollys. Vinkelen bør ikke være for stor, ellers kan det komme skygge på panelene bak. Det kan redusere effekten betydelig.
Vekten skal fordeles utover taket på en fornuftig måte, samtidig som solcellepanelene får tilstrekkelig støtte. Det pleier å være enkelt å montere solceller på flate tak, men montøren må ta hensyn til vektbelastningen på taket og sørge for at panelene har nok støtte. Hvis støtten ikke er god nok, kan panelene i verste fall knekke ved tunge snøfall.
Monteringssystemet skal altså ikke bare passe til taket, men det skal også tåle vær og vind. For eksempel, det vil ikke være noen spesielle utfordringer med tanke på snø langs kysten ved Bergen. Det kan derimot komme ganske sterke vindkast. I slike tilfeller kan montøren velge å bruke flere skinner under panelene.
Du kan søke om Enova-tilskudd når solcelleanlegget er kjøpt og ferdig montert – bare pass på at du søker før det har gått 20 måneder. Enova gir opptil 47 500 kr til solcelleanlegg. Nøyaktig hvor mye du får, avhenger av anleggets effektivitet og ikke størrelse. Leverandøren vil kunne hjelpe deg med å regne ut hvor mye du får i støtte for det anlegget du har valgt.
Denne måten å beregne tilskudd sikrer at de med små anlegg også kan få støtte. Du kan nemlig kjøpe kompakte, kostbare paneler med høy effekt og som opptar lite plass på taket. Den fysiske størrelsen har dermed ikke alt å si for hvor mye elektrisitet anlegget ditt kan produsere. Du kan øke Enova-støtten ytterligere ved å kombinere solceller med for eksempel solfangere og smart strømstyring.
Nå som solcellepanelene har kommet på plass, er det på tide å tenke på vedlikehold og drift. Solceller installert på flate tak kan ha noen spesielle vedlikeholdsbehov og utfordringer, sammenlignet med skrå tak. Det er viktig å være oppmerksom på dette for å sikre lang levetid og optimal ytelse.
Flate tak kan være mer utsatt for snø og rusk som legger seg over panelene og påvirker effektiviteten. Du bør regelmessig inspisere taket for å unngå dette. Fjern eventuell snø om vinteren med en myk kost, og rengjør panelene for støv, løv og annet rusk som kan redusere energiproduksjonen.
Det kan også være en god idé å sjekke monteringssystemet og festeinnretningene regelmessig. Du kan oppdage eventuelle løse fester eller skader på montasjesystemet som kan føre til problemer senere ved å se over anlegget hyppig. Om nødvendig, få hjelp av profesjonelle til å erstatte ødelagte deler. Da kan du føle deg trygg på at panelene er godt festet og trygge.
Vedlikehold og korrekt drift er viktig for å bevare alle funksjonene, effektiviteten og levetiden til solcellepanelene. Ved å ta vare på solcelleanlegget sitt, vil man få mest mulig ut av det. Det krever som regel ikke mye vedlikehold, men det er viktig å utføre dette når behovet er der. Man kan også miste noe virkningsgrad ved dårlig vedlikehold.
For å få de laveste prisene og det beste resultatet bør man alltid kontakte flere leverandører eller legge jobben ut på anbud. Solcellepaneler på taket, vil for de fleste være en relativt stor investering. Derfor bør man alltid sjekke markedet ved å kontakte flere selskaper for å få et prisoverslag.
Jo større prosjektet er, dess mer penger kan man spare! Dette gjelder spesielt om store deler av monteringen skal gjøres av andre. Vi anbefaler alltid våre lesere å gjøre litt forarbeid for å finne den beste leverandøren – til den laveste prisen!
Slik kan man spare penger, og samtidig få et resultat som varer. Vi ser at det kan være store prisforskjeller i markedet. Det blir derfor viktig å forsøke å finne en leverandør som kan levere den tjenesten du har behov for, men til en rimelig pris.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Solceller funker bra på både flate tak, skråtak og også på husfasader – så sant taket er i god stand og solforholdene er tilstrekkelige. Grundig planlegging er likevel nødvendig for å sikre at du får det rette anlegget og at installasjonen utføres på korrekt måte. Det viktigste du kan gjøre er å velge en seriøs leverandør og montør som kan hjelpe deg.
Les mer
Les mer
Les mer