bilde

Solceller på flatt tak: Slik går du frem

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Vil du montere solceller på flatt tak, men du er usikker på hvordan du går frem? Da har du kommet til rett sted. Her får du en steg-for-steg guide, samt mange gode tips og råd til deg som vil kjøpe solcellepaneler til flate tak.

Kortversjonen

 • Solceller er et effektivt og bærekraftig valg for flate tak, enten på private boliger eller industritak, til tross for noen utfordringer knyttet til belastning ved store snømengder og takets egnethet. Løsninger for disse utfordringene inkluderer valg av passende monteringssystem og regelmessig vedlikehold.
 • Når du monterer solceller på et flatt tak, er det viktig å innhente nødvendige tillatelser, velge en erfaren montør, beregne energibehovet, velge riktig type solcellepaneler og monteringssystem og søke om tilskudd fra Enova.
 • Vedlikehold av solceller på flate tak inkluderer regelmessig inspeksjon for å fjerne snø og rusk, samt sjekk av monteringssystemet og festeinnretninger for å oppdage eventuelle skader eller løse deler.

Solcellepaneler på flatt tak – er det egentlig en god idé?

Før vi forteller hvordan du går frem for å skaffe deg solceller til flatt tak, er det viktig å stoppe litt opp og vurdere om det egentlig er en god idé. Her er ekspertene stort sett enige: Solcelleanlegg fungerer svært bra på flate tak, enten det er snakk om industritak eller taket på private boliger. Det kan også være et stort steg i retning av et bærekraftig samfunn:

– Det er masse potensiale (potensial) for produksjon av strøm på industritak, og bare på Østlandsområdet (NO1) har vi beregnet at det er 84 millioner kvadratmeter med tak på næringsbygg som egner seg meget godt for solceller. Disse arealene kunne ha produsert i størrelsesorden 14 TWh per år, omtrent 10 % av Norges totale strømproduksjon i dag, forteller CEO i Solcellespesialisten Carl Christian Strømberg.

Private boliger, boligblokker, sameier og borettslag med flatt tak kan også dra fordel av solceller:

– Vi installerer ofte på flate tak, men det finnes mange fine løsninger for skråtak også. I tillegg kan du integrere solcellene i taket, slik at solcellene ser ut og fungerer som et vanlig tak, forteller Strømberg i en pressemelding

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler og ulemper

Det er viktig å undersøke fordeler og ulemper nøye for å vurdere om solcellepaneler er et godt valg for boligen din. Flate tak kan generelt sett være et utmerket sted for solceller, så sant du tar hensyn til noen få utfordringer.

Det er mange fordeler med solceller på flatt tak:

 • Større installasjonsområde: Du får ofte bedre plass til solcellepaneler på flate tak, noe som betyr at du kan produsere enda mer grønn energi.
 • Enklere montering og vedlikehold: Flate tak gir enklere tilgang til solcellene, noe som er en stor fordel ved montering, vedlikehold og inspeksjon. Det kan også føre til lavere monteringskostnader.
 • Justerbar vinkel: Du kan justere solcellepanelenes vinkel for optimal solinnstråling.

… men det finnes også noen ulemper:

 • Høy belastning på taket ved mye snø: Store mengder snø på flate tak kan redusere solcellenes effektivitet og øke belastningen på taket.
 • Ikke alle tak er egnet for paneler: Du må først sjekke om taket ditt er egnet for paneler med tanke på takets utforming og lokale solforhold, akkurat som for vanlige paneler.

Slik overvinner du disse utfordringene:

 • Velg et passende monteringssystem som løfter solcellepanelene litt over taket for å forhindre oppsamling av masse snø og rusk, samt for å sikre optimal solinnstråling.
 • Utfør regelmessig vedlikehold som for eksempel å fjerne snø og se etter skader for å sikre jevn energiproduksjon året rundt.
 • Hvis taket ditt ikke er egnet for solcellepaneler på grunn av dårlig stand eller lite sol, kan du vurdere alternativer som å montere paneler på bakkestativ eller integrere dem i konstruksjonen.
ULEMPE MED SNØ: Jo flatere solcelletaket er jo mer vil snøen feste seg. I motsetning vil snøen normalt skli av taket jo skråere taket er, og dermed ikke hindre solinnstrålingen.

Slik går du frem for å montere solceller på flatt tak steg-for-steg

Nå som du vet hvorfor du bør vurdere solcellepaneler til det flate taket ditt, så er det på tide å se nærmere på hvordan du monterer solcellene. Heldigvis er ikke dette noe du må forholde deg til alene. Tvert imot – det er avgjørende å finne en dyktig solcelleleverandør og montør som hjelper deg gjennom hele prosessen.

1. Undersøk om du trenger tillatelser og godkjenninger

Aller først er det smart å sjekke om du trenger tillatelse fra kommunen til å montere solcelleanlegg på taket. Det er i utgangspunktet ikke søknadspliktig, men flere kommuner har innført restriksjoner. Sjekk med kommunen om det finnes spesifikke krav og retningslinjer før du gjør noe.

2. Finn en erfaren solcellemontør med kompetanse på flate tak

Valg av solcelleleverandør og montør er avgjørende for å sikre en vellykket og problemfri installasjon. Vi anbefaler at du innhenter pristilbud fra tre forskjellige firmaer for å se hvem som kan tilby deg det mest optimale solcelleanlegget til den beste prisen. Du bør sammenligne pris, erfaring, kvaliteten på solcellepanelene, monteringssystem og eventuelle garantier.

Se etter leverandører og montører som har erfaring med å montere solceller på flate tak. Montøren vil da kunne vurdere taket ditt og foreslå et anlegg som passer for både boligen din og dine behov. Slå gjerne av en prat med tidligere kunder eller spør etter referanser for å være sikker på at du velger en pålitelig leverandør.

3. Beregn energibehov og hvor stort solcelleanlegg du trenger

Det er viktig å beregne hvor mye strøm du trenger og velge riktig størrelse på anlegget for å sikre at energiproduksjonen er god nok for dine behov. Solcelleleverandører vil kunne hjelpe deg med dette, blant annet ved å beregne hvor mye strøm du kan produsere ved hjelp av de ulike anleggene. Du bør også vurdere energibehovet ditt.

Hvordan vurdere dine energibehov:

 • Analyser strømforbruket: Se på strømregningene dine og finn ut hvor mye energi du bruker i gjennomsnitt per måned eller per år.
 • Vurder fremtidig forbruk: Vurder om energiforbruket ditt kan endre seg i fremtiden, for eksempel ved innkjøp av elbil eller oppgradering av elektriske apparater.

Velge riktig størrelse på solcelleanlegget:

 • Solinnstråling: Ta hensyn til solinnstrålingen i ditt område.
 • Effektivitet: Velg solcellepaneler med tilstrekkelig effektivitet for å få mest mulig energi ut av det tilgjengelige arealet på taket ditt.

Tips for å maksimere energiproduksjonen fra solceller på flate tak:

 • Unngå skygge: Plasser solcellepanelene slik at de får mest mulig direkte sollys gjennom hele dagen, og unngå skygge fra trær og lignende..
 • Vedlikehold: Hold solcellepanelene rene og frie for snø, løv og annet rusk som kan redusere energiproduksjonen.

4. Velg riktig type solcellepaneler og monteringssystem til flatt tak

Når du velger solcellepaneler og monteringssystem, er det viktig å ta hensyn til takets bæreevne, materialer og lokale klimaforhold. Panelene monteres på stativer eller skinner i en viss helning for å fange opp mest mulig sollys. Vinkelen bør ikke være for stor, ellers kan det komme skygge på panelene bak. Det kan redusere effekten betydelig.

Vekten skal fordeles utover taket på en fornuftig måte, samtidig som solcellepanelene får tilstrekkelig støtte. Det pleier å være enkelt å montere solceller på flate tak, men montøren må ta hensyn til vektbelastningen på taket og sørge for at panelene har nok støtte. Hvis støtten ikke er god nok, kan panelene i verste fall knekke ved tunge snøfall. 

Monteringssystemet skal altså ikke bare passe til taket, men det skal også tåle vær og vind. For eksempel, det vil ikke være noen spesielle utfordringer med tanke på snø langs kysten ved Bergen. Det kan derimot komme ganske sterke vindkast. I slike tilfeller kan montøren velge å bruke flere skinner under panelene.

5. Søk om tilskudd fra Enova til solcelleanlegg

Du kan søke om Enova-tilskudd når solcelleanlegget er kjøpt og ferdig montert – bare pass på at du søker før det har gått 20 måneder. Enova gir opptil 47 500 kr til solcelleanlegg. Nøyaktig hvor mye du får, avhenger av anleggets effektivitet og ikke størrelse. Leverandøren vil kunne hjelpe deg med å regne ut hvor mye du får i støtte for det anlegget du har valgt.

 • 2000 kr per kWp installert effekt, maksimalt 20 kW / 40 000 kr
 • 7500 kr mot installasjonskostnader

Denne måten å beregne tilskudd sikrer at de med små anlegg også kan få støtte. Du kan nemlig kjøpe kompakte, kostbare paneler med høy effekt og som opptar lite plass på taket. Den fysiske størrelsen har dermed ikke alt å si for hvor mye elektrisitet anlegget ditt kan produsere. Du kan øke Enova-støtten ytterligere ved å kombinere solceller med for eksempel solfangere og smart strømstyring.

6. Vedlikehold og drift av solceller på flate tak

Nå som solcellepanelene har kommet på plass, er det på tide å tenke på vedlikehold og drift. Solceller installert på flate tak kan ha noen spesielle vedlikeholdsbehov og utfordringer, sammenlignet med skrå tak. Det er viktig å være oppmerksom på dette for å sikre lang levetid og optimal ytelse.

Flate tak kan være mer utsatt for snø og rusk som legger seg over panelene og påvirker effektiviteten. Du bør regelmessig inspisere taket for å unngå dette. Fjern eventuell snø om vinteren med en myk kost, og rengjør panelene for støv, løv og annet rusk som kan redusere energiproduksjonen.

Det kan også være en god idé å sjekke monteringssystemet og festeinnretningene regelmessig. Du kan oppdage eventuelle løse fester eller skader på montasjesystemet som kan føre til problemer senere ved å se over anlegget hyppig. Om nødvendig, få hjelp av profesjonelle til å erstatte ødelagte deler. Da kan du føle deg trygg på at panelene er godt festet og trygge.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik går du frem for å montere solcelleanlegg på flatt tak

Solceller funker bra på både flate tak, skråtak og også på husfasader – så sant taket er i god stand og solforholdene er tilstrekkelige. Grundig planlegging er likevel nødvendig for å sikre at du får det rette anlegget og at installasjonen utføres på korrekt måte. Det viktigste du kan gjøre er å velge en seriøs leverandør og montør som kan hjelpe deg.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454