bilde

TO FLUER I EN SMEKK: Aircondition med varmepumpe passer godt for de som ønsker enkel tilgang til både oppvarming og nedkjøling.

Aircondition med varmepumpe: Et smart valg for behagelig inneklima året rundt

Sist oppdatert: 25. november 2023

Deilig, jevn varme om vinteren og avkjølte, svale rom på hete sommerdager – aircondition med varmepumpe er en god løsning for deg som vil ha det behagelig året rundt. Her er alt du trenger å vite om å bruke varmepumpe som aircondition.

Kortversjonen

  • Aircondition med varmepumpe gir behagelig temperatur året rundt med avkjøling om sommeren og oppvarming om vinteren.
  • Varmepumpen fungerer ved å justere temperaturen på luften den distribuerer og kan ha egne driftsmoduser for avkjøling.
  • Fordelene med å bruke aircondition med varmepumpe inkluderer kostnadsbesparelser, plassbesparelse, bedre inneklima og mulighet for filtrering av luften.
  • Aircondition med varmepumpe passer for de som ønsker både oppvarming og nedkjøling, sparer penger på strømutgifter og vil ha en langsiktig investering.

Hvordan fungerer varmepumpe med aircondition?

Du kan selv styre temperaturen på luften som varmepumpen fordeler. Det betyr at du kan velge en lav temperatur om sommeren når det er varmt. Mens varmepumpen varmer opp luft utenfra om vinteren, kan den kjøle ned luften utenfra om sommeren. Deretter fordeles luften rundt i boligen ved hjelp av en vifte.

Vi anbefaler å velge en varmepumpe med ulik driftsmodus for forskjellige årstider. Det vil si at det finnes varmepumper med egen modus for avkjøling. Du bør ikke bare stille inn ønsket temperatur og automatisk regulering. Det kan nemlig fort bli rot om varmepumpen må finne ut selv om det er varmt eller kaldt, noe som resulterer i høyere strømutgifter for deg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler med å bruke aircondition med varmepumpe

Aircondition kan være en kostbar investering. Her i Norge er vi ikke plaget med den samme intense, langvarige varmen som mange andre land i verden. Det betyr at mange ikke synes at kostnaden for en aircondition blir verdt det. Likevel så kan vi få lange, varme dager og netter hvor varmen blir plagsom.

Mange velger derfor å bruke varmepumpen som aircondition. Du slipper to separate enheter siden du kan bruke varmepumpen til både avkjøling og oppvarming. Du sparer dermed plass og penger. En annen fordel er at mange varmepumper inneholder luftfilter og luftrensning. Dersom du plages av astma og allergier, kan du bruke varmepumpen til å kjøle ned boligen fremfor å åpne vindu.

Boligen fylles av ren og sval luft, noe som er bra for inneklimaet. I enkelte boliger gir det dessuten liten effekt å bare åpne et vindu. Dersom det ikke er gjennomtrekk, risikerer du faktisk at rommet bare blir varmere.

Hvem passer aircondition med varmepumpe for?

Aircondition med varmepumpe er et godt valg for deg som ser etter både oppvarming og nedkjøling. Du kan spare betydelig med penger, sammenlignet med for eksempel elektriske varmekilder. Mange opplever at strømutgiftene blir betydelig redusert, slik at man tjener inn igjen kostnaden innen noen år. Levetiden er på minst 12-15 år, noe som gjør at du får mye igjen for pengene dine.

Jo større strømutgifter du har, desto mer kan du spare på å bytte til varmepumpe. Kan du supplere med vedfyring, kan du redusere strømutgiftene ytterligere. Dersom vi tar utgangspunkt i beregningene til Enova, ser regnestykket slik ut for en vanlig enebolig:

Hvis vi antar at du bruker 25.000 kWh i året, så kan du spare 4.800 kWh ved å bytte til en luft-til-luft-varmepumpe. Det betyr at du sparer 72 000 kr i løpet av 15 år (standard levetid) med en strømpris på 1 kr per kWh. Den nøyaktige summen vil avhenge av boligen din, samt hvilket merke og modell du velger. Riktig drift av varmepumpen er også viktig for å spare mest mulig penger.

Du må imidlertid være obs på at du kan trenge ekstra oppvarmingskilder på de kaldeste dagene, for eksempel vedfyring. Mange varmepumper varmer ikke opp på skikkelig vis, dersom temperaturen faller under 25 minusgrader. Enkelte modeller er skapt for å håndtere 35 minusgrader.

Det er dessuten prisgunstig å bruke varmepumpen som aircondition om sommeren. Det er fordi strømprisen ofte er lav på denne tiden av året. Varmepumpen bruker uansett ikke så mye strøm på avkjøling. Det betyr at du trygt kan bruke varmepumpen som aircondition, uten å få sjokk når strømregningen kommer. Vi anbefaler imidlertid at du sjekker strømforbruk og strømpriser underveis, hvis du ønsker nøyaktige tall.

Hvordan velge riktig aircondition med varmepumpe

Mitsubishi har mange alternativer for deg som vil ha varmepumpe med kjølefunksjon i ulike prisklasser. Hvis du vil ha ekstra avkjøling i et enkelt rom som for eksempel soverommet, er Azira et godt alternativ. Modellen er stillegående, liten og svært rimelig. Designet er dessuten stilfullt og elegant.

Panasonic har mange avanserte modeller for deg som trenger varmepumper med høy effektivitet. Mange av dem takler svært kalde temperaturer, samtidig som de kan varme opp større boliger. Andre aktuelle merker inkluderer blant annet Daikin og Samsung. Du finner flust av merker og modeller på dagens marked som er egnet for et nordisk klima.

Til syvende og sist, så er det ikke merket som teller når du skal velge varmepumpe. Du må tenke nøye gjennom hvilke behov du har. Skal du ha varmepumpen til kun ett rom eller en liten leilighet, slipper du unna med en billig og liten modell. Store eneboliger trenger derimot høy effektivitet, noe som også kan bety høyere priser. Tenk derfor over følgende før du kjøper varmepumpe med kjølefunksjon:

  • Boligens størrelse og isolasjon
  • Hvor lang fyringssesongen varer der du bor
  • Klimaet der du bor
  • Ønskede funksjoner (støynivå, luftrensning, fjernkontroll, o.l.)

Enkelte av disse punktene er en nødvendighet, mens andre kan være bonus. For eksempel, det er helt essensielt at du velger en varmepumpe med nok effektivitet for din bolig. Støynivå er kanskje mindre viktig for deg som skal ha varmepumpen i større rom med mye lyd som uansett drukner ut viften, for eksempel fra TV-en. Dagens varmepumper bråker generelt sett lite, særlig sammenlignet med dem som kom ut for ti år siden.

Hvor mye koster varmepumpe med aircondition?

Prisen på aircondition med varmepumpe avhenger av effektivitet og funksjonalitet. Jo høyere krav til effektivitet du har, desto mer koster det. Det finnes så klart enkelte unntak hvor du får høy effekt til lav pris. Kanskje du er heldig og snubler over gode kampanjer? Bruk derfor god tid på å sammenligne priser.

De billigste varmepumpene koster ca. 5000-6000 kr og opp. De dyreste kan koste opp mot 40 000 kr eller mer. Hvorvidt det er nødvendig å kjøpe en dyr modell, avhenger av dine ønsker og behov. En liten og godt isolert leilighet kan slippe unna med de billigste modellene. På samme måte så trenger du ikke de mest avanserte løsningene om du kun skal bruke varmepumpen i et middels stort rom. Husk at montering kommer i tillegg – selve installasjonen koster som regel noen tusenlapper.

Du bør likevel ha i tankene at det fort kan bli dyrt om du kjøper en varmepumpe som ikke gir tilstrekkelig varme. I så fall ender du kanskje opp med å bruke mye strøm på elektriske ovner for å kompensere. Konsekvensene er at du ender opp å betale mer i strømregninger. Ikke minst, så er det veldig frustrerende å ikke få den fine, jevne temperaturen som man håpet på.

Det er viktig å presisere at vi her snakker om luft-til-luft varmepumper. Andre typer varmepumper som væske-til-vann og luft-til-vann kan være dyrere og koster mer å montere. For eksempel, mange væske-til-vann varmepumper må graves ned på eiendommen. Du må også ha et vannbårent varmesystem installert i boligen din eller betale for å få dette montert først.

Luft-til-luft varmepumper med aircondition er derfor et populært valg for dem som ikke har vannbårent system og som ikke ønsker å gjøre større inngrep på eiendommen. Ønsker du pris på andre typer varmepumper, vil prisen avhenge av eksisterende system og grunnforholdene på eiendommen. Det beste du kan gjøre er å be om befaring fra kvalifiserte fagfolk.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan få best mulig pris og tilbud

Mange velger derfor å bruke anbudstjenester for å innhente tilbud. Du slipper å søke opp aktuelle firma, sjekke om de er pålitelige og kontakte dem selv. Istedenfor sender du inn et skjema med aktuelle opplysninger, for eksempel størrelsen på boligen. Deretter blir du kontaktet av aktuelle varmepumpefirma som matcher dine behov og ønsker. Det gir deg et større sammenligningsgrunnlag.

Inviter flere av dem hjem på befaring. Du kan godt være åpen om at du vurderer flere tilbud – kanskje de strekker seg lenger for å gi deg en god pris? Befaringen er dessuten en god anledning til å diskutere hvor varmepumpen skal plasseres, samt få anbefalinger til aktuelle merker og modeller. Det er godt å ha mange valgmuligheter på tvers av ulike firma.

Det beste rådet vi kan gi deg som er på jakt etter best pris på varmepumper med aircondition er å sammenligne tilbud og priser. Ikke ta noen forhastede beslutninger eller hopp på det beste tilbudet du snubler over. Husk at varmepumper er noe du skal nyte godt av i mange år frem i tid – pass på at du velger rett modell for deg. Det kan være lenge til du skal bytte den ut.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en aircondition med varmepumpe?

En aircondition med varmepumpe er en enhet som både kan kjøle og varme opp luften i hjemmet ditt. Det fungerer ved å bruke varmepumpe-teknologi for å ta varme fra uteluften og overføre den til innsiden av hjemmet, eller ved å ta varme fra innsiden av hjemmet og overføre den ut.

Meldingsboble
Hva er forskjellen mellom en aircondition med varmepumpe og en tradisjonell varmepumpe?

En aircondition med varmepumpe fungerer på samme måte som en tradisjonell varmepumpe, men den er også designet for å kjøle ned luften i hjemmet ditt. En tradisjonell varmepumpe er kun designet for oppvarming.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg vurdere å installere en aircondition med varmepumpe?

En aircondition med varmepumpe kan være en god investering fordi den kan gi både kjøling og oppvarming i ett enkelt system. Dette kan bidra til å redusere kostnadene for oppvarming og kjøling, spesielt i områder med varme somre og kalde vintre.

Meldingsboble
Kan en aircondition med varmepumpe også bidra til å spare energi?

Ja, en aircondition med varmepumpe kan være en energieffektiv løsning for oppvarming og kjøling. Det kan bidra til å redusere strømregningene og miljøpåvirkningen sammenlignet med tradisjonelle varme- og kjølesystemer.

Meldingsboble
Hvordan fungerer en aircondition med varmepumpe?

En aircondition med varmepumpe fungerer ved å ta varmeenergi fra uteluften eller innsiden av hjemmet og overføre den til innsiden eller utsiden av hjemmet. Det bruker en kjøleprosess som tar varmeenergi fra uteluften eller innsiden av hjemmet og overfører den til luften som sirkulerer gjennom enheten.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å installere en aircondition med varmepumpe?

Kostnadene for å installere en aircondition med varmepumpe kan variere avhengig av størrelsen på enheten og installasjonskostnader. Det er vanligvis en engangskostnad for installasjonen, men det kan også være driftskostnader forbundet med å kjøre enheten.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454