borettslag

GUNSTIG ALTERNATIV: Mange velger fjernvarme eller elektrisk oppvarming til borettslag, men varmepumper kan også være en god løsning.

Varmepumpe til borettslag: Fordeler og ulemper

Sist oppdatert: 21. juli 2024

Varmepumpe kan være en god løsning som sparer dere penger og øker komforten.  Her får dere en praktisk oversikt over alle fordeler og ulemper med varmepumpe i borettslag og sameie, enten du ser etter en løsning til boenheten din eller til alle beboerne.

Kortversjonen

  • Det finnes forskjellige typer varmepumper som passer for borettslag, inkludert luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper.
  • Fordeler med varmepumper i borettslag inkluderer energieffektivitet, reduserte strømutgifter og forbedret komfort.
  • Ulempene med varmepumper i borettslag inkluderer behov for tillatelser og avtaler med naboer og styret, samt eventuelle lydproblemer.
  • Det er viktig å velge riktig type varmepumpe og å sammenligne priser og tilbud fra ulike leverandører for å få den beste løsningen og prisen.

Forskjellige typer varmepumper til borettslag

Ettersom det finnes flere forskjellige typer varmepumper som passer for borettslag, er det hensiktsmessig å snakke om dem hver for seg. Hver av dem har nemlig egne fordeler og ulemper. Det er viktig å vurdere hvert alternativ nøye for å finne frem til den løsningen som passer best for dere.

Følgende varmepumper er mest vanlige til borettslag, avhengig av eksisterende løsninger og spesifikke forhold ved bygget:

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler og ulemper med varmepumper til alle beboere i borettslag og sameie

Riktig valg av oppvarmingskilde er viktig for å spare penger og skape god komfort, enten det er til et nytt borettslag eller dere skal oppgradere et eksisterende borettslag. Mange velger fjernvarme eller elektrisk oppvarming, men varmepumper kan også være en gunstig løsning.

Varmepumper kan effektiviseres ytterligere ved å kombinere dem med vannbåren varme eller drifte dem med solenergi. Borettslag har ofte store takareal, slik at dere får god utbytte av solkraft. Selv om den umiddelbare investeringen kan være høy, vil dere kunne spare atskillig med penger på sikt.

Flere fordeler enn ulemper!

Det vil for de fleste borettslag være flere fordeler enn ulemper ved å installere varmepumpesystem som alle beboerne kan dra nytte av! Dette gjelder spesielt hvis de ulike boenhetene kan dra direkte nytte av dette gjennom oppvarming til egen bolig. Hvis borettslaget eller blokken har et velutviklet balansert ventilasjonssystem kan det være dette holder.

Det er mange fordeler med solenergi. Monster.

Fordeler og ulemper med luft-til-luft varmepumpe i sameie

Du kan kjøpe varmepumpe med multisplitt, det vil si muligheten til å koble flere innedeler til samme utedel. Kanskje naboene har lyst å spleise med deg, slik at dere får hver deres innedel på samme utedel? Du kan koble opptil fem innedeler til samme utedel, men dette kan variere i henhold til merker.

Luft-til-luft varmepumpe med multisplitt passer best for et mindre borettslag eller sameie som består av to eller fire leiligheter. Det er nemlig begrenset hvor mange innedeler dere kan koble til samme utedel. Dersom dere består av mange boenheter og foretrekker denne typen varmepumpe, kan løsningen være å ha flere varmepumper med multisplitt.

Ulempen med å dele utedel er at det kreves litt forarbeid. Utedelen bruker strøm, og denne kostnaden må dere dele på. Dere må også avtale hvordan dere skal betale for varmepumpen og eventuelt sette opp en nedbetalingsplan. Det er viktig at dere har avtalen skriftlig for å unngå konflikt. Dersom noen selger leiligheten sin, må nye beboere få grundig informasjon om avtalen.

Væske-til-vann varmepumper til sameier og borettslag

Væske-til-vann varmepumpe er en fellesbetegnelse for varmepumper som henter opp energi fra under bakkenivå, for eksempel jordvarme og bergvarme. Her bores det en energibrønn for å hente opp solenergi som lagres i enten jord eller fjell. Det er også mulig å kjøpe sjøvarmepumper, hvor kollektorslangen legges i sjø fremfor å bore energibrønn.

Væske-til-vann varmepumper er svært kraftige og energieffektive, sammenliknet med andre typer varmepumper. De passer best til bygg med høyt energiforbruk. Samlet sett, bruker sameier og borettslag ganske mye strøm. Væske-til-vann varmepumper kan dermed være en økonomisk og miljøvennlig løsning for alle beboerne i borettslaget.

En annen fordel er at denne typen varmepumpe gir svært god komfort til de enkelte boenhetene. Varmen fra varmepumpene fordeles via vannbåren varme. Et vannbårent system varmer opp tappevann, samt kan brukes til gulvvarme og varme til radiatorer. Du får en jevn og behagelig temperatur innendørs, året rundt.

Ulempen er at det kan være nødvendig å bore flere energibrønner og montere flere varmepumper for å dekke behovet til hele borettslaget. Dere er dessuten nødt til å ha vannbåren varme montert i alle boenhetene. Dersom dette ikke allerede er på plass, vil tiltaket kreve betydelig med arbeid og penger. 

Investeringen her og nå kan dermed være ganske stor, men til gjengjeld kan dere kutte betydelig i strømutgifter. Varmepumpene varer i opptil 30 år, mens energibrønnene kan vare i opptil 100 år.

Fordeler og ulemper med varmepumpe i enkelte boenheter

Det finnes mange fordeler med å montere en luft-til-luft varmepumpe i leiligheten din, men det finnes også noen ulemper som du må være oppmerksom på. Det kreves derfor litt planlegging å montere varmepumpe i et borettslag, men det kan absolutt være vel verdt innsatsen.

Fordeler med varmepumper i enkelte boenheter

Varmepumper er en energieffektiv løsning som gir en behagelig varme i boenheten, samtidig som du kan spare penger på strømregningen. Dersom du bor i en leilighet med lite varmetap, kan du helt fint velge en liten og billig modell. Det er hovedsakelig eneboliger eller dårlig isolerte boliger som trenger kraftige varmepumpe.

Det betyr at du kan kjøpe en effektiv modell for ca. 15 000 kr med montering. Hvor mye penger du sparer, avhenger av strømforbruket ditt. Du må regne ut hvor mye du bruker hvert år på elektrisk oppvarming og sammenligne det med hvor mye varmepumpen kan redusere forbruket ditt. 

Foruten redusert strømforbruk, finnes det også andre fordeler med å montere luft-til-luft varmepumpe i boenheten din. Varmepumpen kan nemlig brukes til å rense luften for pollen og støv, noe som er positivt for deg som sliter med allergier. Varmepumpen kan også brukes til å kjøle ned leiligheten. Du trenger dermed ikke aircondition. Luft-til-luft varmepumper kan på denne måten forbedre komforten i boenheten betydelig.

Ulemper med varmepumpe i enkelte boenheter

Den største ulempen med varmepumpe i borettslag er at det kreves litt forarbeid – ellers kan du fort havne i konflikt med både naboer og styret. Du må først og fremst sjekke hvilke regler som gjelder for borettslaget ditt. Det kan hende at du må innhente tillatelse av styret og naboene i forkant, samt sette opp en avtale mellom deg og styret.

Mange borettslag har nedskrevne regler om plassering og bruk av varmepumpe. Dersom dette ikke eksisterer, må du sette opp en egen avtale. Du må også snakke med naboene i forkant. Utedelen til varmepumpen kan nemlig lage lyd som enkelte kanskje oppfatter som forstyrrende. Den må plasseres et sted hvor den ikke sjenerer andre.

Du kan også være pliktig til å utbedre eventuelle synlige merker på fasaden etter at du tar ned utedelen, for eksempel hvis du skal flytte eller bytte oppvarmingskilde. Dersom du vil bygge varmepumpehus, må denne skli inn i fasaden mest mulig.

Er det lov å ha varmepumpe i borettslag?

Dette avhenger av reglene i borettslaget, og hva styret bestemmer i tillegg til lover og regler i kommunen. Enkelte borettslag vil nekte deg å installere varmepumpe som privatperson, mens andre mener dette er greit så lenge det ikke er sjenerende for naboer.

Selv om det er lov, betyr ikke det alltid at man heller burde gjøre dette. Man bør ta hensyn til naboer, men til syvende og sist er dette opp til styret i borettslaget.

Borettslaget i seg selv må ofte søke om lov fra kommunen hvis de ønsker å installere varmepumper i stor skala, men her er det store variasjoner fra kommune til kommune også.

Det er kort fortalt lov å installere varmepumpe i enkelte borettslag så lenge styret godkjenner dette, og man holder seg innenfor reglene. Dette vil variere avhengig av hvilket borettslag du bor i, og dette må du selv undersøke for du setter i gang med installasjon av varmepumpe i din bolig.

Unngå irriterte naboer!

Man bør ta hensyn til naboene selv om man har fått godkjenning til å installere en varmepumpe av borettslaget sitt! Her bør man forsøke å montere denne et stykke unna soveromsvinduer eller utvendige oppholdsplasser såfremt det lar seg gjøre. Varmepumper generer noe støy, og kan være til irritasjon for naboen! De er også lite estetiske å se på.

Vanskelig å velge?

Slik løser du “lydproblemet” – stillegående varmepumper til borettslag

Vanligvis varierer støynivået mellom 19 og 50 desibel, avhengig av hvor hardt varmepumpen jobber. Jo hardere varmepumpen jobber, desto mer lyd lager varmepumpen. Dersom du bor i en tett bolig med lite varmetap, trenger ikke varmepumpen å jobbe så hardt. Støynivået på utedelen trenger derfor ikke å være forstyrrende med rett plassering, selv i borettslag.

Dersom du likevel er bekymret eller det ikke finnes en god plassering, kan du vurdere å kjøpe en stillegående varmepumpe. Mange tenker kanskje på innedelen når vi snakker om stillegående varmepumper. Det finnes imidlertid varmepumper med relativt stillegående utedeler. Disse varmepumpene er spesielt utviklet for dem som bor i tettbygde strøk, og de dermed passer bra i et borettslag eller et sameie. 

Enkelte luft-til-luft varmepumper fås dessuten med nattmodus. Nattmodus er en innstilling som sørger for at utedelen lager minst mulig lyd, slik at naboene får sove i fred. Dette kan være et alternativ for deg som må plassere utedelen i nærheten av soveromsvindu. Dersom det er grei avstand mellom utedel og soverom, så er det ikke sikkert at du trenger denne funksjonen.

Hvordan få best pris på varmepumper til borettslag og sameie

Det er viktig å ta seg tid til å sammenligne ulike merker, modeller og ikke minst montører for å få beste pris på varmepumper til borettslag og sameie. Dere kan be om uforpliktende befaring og tilbud fra flere leverandører, noe som kan være smart å gjøre. Ikke bare får dere et bedre sammenligningsgrunnlag for å få beste pris, men dere får nyttig informasjon, innspill og veiledning.

Montørene er nødt til å se bygget for å kunne vurdere hvilken type varmepumpe som er best for deres borettslag eller sameie. Dersom det er snakk om én varmepumpe til én enkelt boenhet, bør du likevel be om befaring. Montørene kan hjelpe deg med å finne den minst sjenerende plassen til å montere utedelen, slik at du ikke forstyrrer naboene. De kan også komme med anbefalinger til hvilken modell du bør velge.

Det er absolutt verdt tiden det tar å snakke med tre forskjellige montører. Pass på at du stiller dem masse spørsmål og får alt inkludert i pristilbudet. Dermed har du et grundig og detaljert sammenligningsgrunnlag, og du får verdifull innsikt i hvilken type varmepumpe du bør velge.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Varmepumper til borettslag – kort oppsummering av fordeler og ulemper

Helt til sist, ønsker vi å gi en kort oppsummering av fordeler og ulemper med varmepumper til borettslag og sameier. Vi har gått gjennom mye informasjon, og du har fått mange ulike alternativer. Du må selv vurdere om fordelene veier opp for ulempene – den rette varmepumpa for ditt borettslag vil være den som gir flest fordeler.

Fordeler med varmepumper til alle beboerne i borettslaget:

  • Mulighet for å spare betydelig med penger på sikt pga. høyt strømforbruk totalt
  • Mange valgmuligheter for borettslag med vannbåren varme, for eksempel bergvarmepumpe
  • Mindre sameier kan koble flere innedeler til én utedel
  • Kan kombinere varmepumper med f.eks. solcellepanel for ytterligere besparelser

Ulemper med varmepumper til alle beboerne i borettslaget:

  • Høy investering her og nå
  • Krever endel planlegging

Fordeler med varmepumpe til enkelte boenheter:

  • Reduserte strømregninger
  • Bedre inneklima
  • Mulighet for nedkjøling om sommeren
  • Jevn og fin temperatur innendørs

Ulemper med varmepumpe til enkelte boenheter:

  • Krever planlegging og forarbeid for å unngå konflikt
  • Plassering og lydnivå er viktig for å ikke forstyrre naboer
  • Må sette opp en detaljert avtale med styret

Så lenge dere tar dere god tid til planlegging og valg av varmepumpe, kan dere finne en løsning som hele borettslaget er fornøyd med på sikt. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumpe til borettslag

Meldingsboble
Er det mulig å installere en varmepumpe i et borettslag?

Ja, det er mulig å installere en varmepumpe i et borettslag. Imidlertid krever dette vanligvis godkjenning fra borettslagets styre, og det kan være bestemte retningslinjer og forskrifter som må følges.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å installere en varmepumpe i et borettslag?

Fordelene med å installere en varmepumpe i et borettslag inkluderer potensielle energibesparelser, økt komfort og en mer miljøvennlig oppvarmingsløsning. Varmepumper kan også bidra til å øke verdien på eiendommen.

Meldingsboble
Hva bør jeg vurdere når jeg installerer en varmepumpe i et borettslag?

Når du installerer en varmepumpe i et borettslag, bør du vurdere flere faktorer, inkludert lokale forskrifter, borettslagets retningslinjer, plasseringen av varmepumpen, og hvordan installasjonen kan påvirke andre beboere. Det kan også være lurt å diskutere planene dine med borettslagets styre og andre beboere på forhånd.

Meldingsboble
Hva er prosessen for å få godkjenning til å installere en varmepumpe i et borettslag?

Prosessen for å få godkjenning til å installere en varmepumpe i et borettslag kan variere, men generelt vil det involvere å sende en forespørsel til borettslagets styre. Du bør inkludere detaljer om den planlagte installasjonen, inkludert typen varmepumpe, plasseringen, og hvordan du planlegger å håndtere eventuelle utfordringer eller innvendinger.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454