Varmepumpe til hytta

RO I SJELEN: Med en varmepumpe på hytta kan du enkelt følge med på temperaturen der hjemmefra, og slippe bekymre deg for kuldegrader inne.

Varmepumpe til hytta: Komplett guide

Sist oppdatert: 21. november 2023

Er du på jakt etter oppvarming til hytta eller fritidsboligen din? Her har du en komplett guide til varmepumpe til hytter. Vi ser på varmepumpe vs. andre oppvarmingskilder, hvordan du velger riktig modell, kostnader, lønnsomhet og mye mer.

Ikke minst, så viser vi deg hvordan du får beste pris på varmepumpe til hytta.

Kortversjonen

  • Varmepumper gir behagelig varme og beskytter hytta mot fukt, frosne rør og andre skader forårsaket av lave innetemperaturer.
  • Varmepumper er mer energieffektive enn tradisjonelle elektriske ovner, noe som kan redusere strømregningen.
  • Det er viktig å vurdere hyttas tilgang til strøm og WiFi, samt hyttebruken, før du investerer i en varmepumpe.
  • Varmepumper kan kombineres med andre oppvarmingskilder som vedfyring eller elektriske panelovner.

Fordeler med varmepumpe til hytta

Det finnes flere fordeler med varmepumpe på hytta enn bare behagelig varme under oppholdet. Hytter er utsatt for fukt, frosne rør og andre skader som følger av for lav innetemperatur. Det er mange grunner til hvorfor du bør ha lunk i hytta mens du er vekke, og det kan en varmepumpe hjelpe deg med.

Kom frem til en deilig, oppvarmet hytte

Gruer du deg til å låse deg inn i kald og forfrossen hytte, mens du står og hutrer i minusgrader? De fleste varmepumpemodeller fås med WiFi og app-styring eller tidsinnstillinger, slik at du kan justere temperaturen opp eller ned når du måtte ønske.  

Dagens modeller fås også med vedlikeholdstemperatur. Det betyr at du kan ha varmepumpen på ca. 10 grader når du ikke er på hytta, men likevel skru opp varmen på avstand for å ankomme en oppvarmet hytte. Du kan også følge med på temperaturen hjemmefra – nå slipper du alle bekymringer om frosne rør.

Spar strøm

Du kan kutte strømregningen ved å kjøpe en varmepumpe til hytta. Sammenlignet med elektrisk oppvarming som panelovn, bruker de fleste varmepumper mindre energi. Du får også en jevnere og mer behagelig varme. Husk at også ved kan bli kostbart i lengden, dersom du ønsker å supplere varme fra panelovn med peiskos.

Ta bedre vare på hytta

Det er utrolig kjedelig å ankomme hytta, bare for å oppdage sprengte rør og frostskader. Dette kan fort oppstå dersom du ikke har varme i hytta – særlig om du glemmer å skru av hovedstoppekranen før du drar hjemover. Avhengig av hvor ofte du er på hytta, kan vannskader bli ganske omfattende og kostbare å fikse.

Dersom du kun varmer opp hytta med vedfyring, vil du ikke kunne ta like godt vare på den i kalde perioder. En varmepumpe med vedlikeholdsvarme er et enkelt og bekymringsfritt valg som passer for de fleste.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ulemper med varmepumpe på hytta

Hvorvidt det virkelig lønner seg med varmepumpe til hytta, vil avhenge av energiforbruk, hvor mye du bruker hytta og om du er koblet til WiFi og strømnett. Det vil være vanskelig å regulere temperaturen kontinuerlig med en varmepumpe, dersom du ikke er koblet til strøm og bruker solceller eller aggregat.

Du må også vurdere hvor mye du bruker hytta, samt sjekke det reelle strømforbruket. Mål dette opp mot hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe. Det vil gi deg et innblikk i hvorvidt det er lønnsomt eller ikke. 

Dersom du sjeldent bruker hytta eller bruker lite strøm, kan det hende at andre oppvarmingskilder er en bedre løsning – så sant du tenker rent økonomisk. En varmepumpe gir som nevnt flere fordeler enn kun varme mens du er på hytta.

Varmepumpe vs. andre oppvarmingskilder til hytta

I denne artikkelen fokuserer vi på luft-til-luft varmepumper, men det finnes andre typer varmepumper som du kan montere i fritidsboliger. Du kan også velge helt andre oppvarmingskilder til hytta, f.eks. panelovn og peis.

Nå skal vi sette fordelene og ulempene med varmepumpe på hytta opp mot med andre oppvarmingskilder, slik at du kan avgjøre hva som er beste løsning for deg.

Varmepumpe kan brukes til både nedkjøling og oppvarming

En klar fordel med varmepumpe er at du kan bruke den som aircondition på hytta. Du trenger derfor ikke til å grue deg til overopphetet soverom på varme sommerdager – still inn varmepumpen på en behagelig temperatur istedenfor. Du kan kjøpe panelovn til hytta som som automatisk kan slås på når du er på vei, men du får som regel ikke samme kontroll som med en varmepumpe.

Oppvarming og brannsikkerhet på hytta

Mange er bekymret over brannsikkerhet, særlig om du må bevare varme i hytta mens du er vekkreist. Varmepumper som er profesjonelt montert av en sertifisert montør kan være et trygt alternativ for deg som vil ha varme i hytta gjennom hele vinteren, selv når du er hjemme.

Det finnes panelovner som kan varmes opp før du ankommer hytta og styres via WiFi, men du må også litt opp i pris for å kjøpe disse. Hva som lønner seg mest av varmepumpe og fjernstyrte panelovner til hytta, vil avhenge av størrelsen på hytta og det totale strømforbruket ditt.

Panelovn har lenge vært et populært valg i norske hytter. Du bør imidlertid passe godt på at de ikke står i skjøteledning – plugg dem rett i stikkontakt for å øke brannsikkerheten. Sjekk også at el-anlegget tåler all elektronikken i hytta. Det gjelder spesielt for deg med en eldre hytte.

Dersom du ikke har WiFi på hytta, kan du kjøpe en veggplugg med hub istedenfor. Veggplugger lar deg slå av og på elektrisk utstyr mens du er borte fra hytta, enten det er snakk om ovn eller lamper. Enkelte plugger fås med innebygd strømmåler, slik at du får god oversikt over forbruket.

Godt inneklima på hytta

En annen fordel med varmepumpe over andre oppvarmingskilder er at varmepumper renser luften og gir godt inneklima. Enkelte modeller fås med avansert luftrensing som kan fjerne pollen og støv – og det er gode nyheter til deg som sliter med allergier. Dette er ikke mulig om du bruker kun vedfyring eller panelovn.

Kostnaden for varmepumpe vs vedfyring og panelovn på hytta

Varmepumper koster mer her og nå. Den umiddelbare investeringen kan være ganske høy. Du kan få en rimelig og effektiv modell for ca. 15 000 kr, men de kraftigste modellene kan koste godt over 30 000 kr. Selve monteringen koster ca. 5000 kr. Dersom hytta ligger langt unna veien, kan det hende at det påløper ekstra kostnader.

Panelovn til hytter fås for ca. 1500 kr og opp, og de er dermed en billig løsning for ekstra varme. Ulempen er at de trekker mer strøm. Dersom du ønsker temperaturstyring, kan det hende at du må bruke penger på ekstrautstyr som veggplugg.

Hvis du tenker at vedfyring er det billigste alternativet, må du huske på at det kan koste endel penger med ved også. Selv om andre oppvarmingskilder kan virke rimeligere akkurat i øyeblikket, bør du tenke langsiktig for å se hva som svarer seg sammenlagt over flere år. Du får heller ikke samme mulighet til å regulere varmen i hytta når du ikke bruker den.

Dersom du ønsker å fyre med ved, bør du ha godt med oppbevaringsplass. Det beste er å kjøpe favnved for å spare penger på vedfyring, ettersom småsekker kan bli dyrt ganske fort. Ikke minst, så kan det være styrete å hele tiden kjøpe inn litt og litt ved. Du må beregne ca. 4000 kr og opp for å kjøpe vedovn, samt penger til ved. Sjekk virkningsgraden nøye – det vil ha mye å si for hvor mye ved du bruker.

Kombiner ulike oppvarmingskilder på hytta

Mange foretrekker å kombinere forskjellig typer oppvarming til hytta. Det er mye kos med fyr i peisen – ingenting slår følelsen av synke ned foran flammene med en god kopp kakao etter en lang dag på ski. Panelovner kan derimot varme opp hytta veldig raskt, noe som er et greit supplement til varmepumpen. 

En annen fordel med å kombinere varmepumpe med vedfyring eller panelovn på hytta er at du kan spe på med ekstra varme på de aller kaldeste dagene. Kanskje slipper du unna å måtte kjøpe de aller dyreste varmepumpemodellene på den måten?

Dette bør du tenke over før du velger varmepumpemodell

Hvis du har bestemt deg for at varmepumpe er det beste valget til hytta, gjenstår det noen viktige punkt du må vurdere. Den mest lønnsomme varmepumpen er nemlig den som er riktig dimensjonert i forhold til hytta.  I tillegg må du vurdere hvilke ekstra funksjoner og egenskaper du vil prioritere.

Hvor kaldt er det i området?

Det er viktig å velge en varmepumpe som takler kulden i hytteområdet. Hvis du har hytte langt til fjells, kan det fort bli veldig kaldt om vinteren. De kraftigste varmepumpene kan gi grei varme selv ved 35 minusgrader, mens en standard varmepumpe yter greit ved 15 minusgrader.

Dersom du har en liten hytte som er lett å varme opp, kan du kombinere en standard varmepumpe med andre oppvarmingskilder. Du bør derimot vurdere en kraftig modell om du ikke har andre oppvarmingsmuligheter, har en større hytte med mye varmetap eller du kun vil bruke varmepumpen. Varmepumpemontørene vil kunne hjelpe deg med å velge en egnet varmepumpe til hytta hvis du er i tvil.

Fordeler og ulemper med vegghengt modell VS gulvmodell til hytta

Neste spørsmål er om du skal velge en vegghengt modell eller en gulvmodell til hytta. Fordelen med en vegghengt modell er at du har større utvalg og kan få en effektiv varmepumpe til en grei pris. Ettersom den henges på veggen, har varmepumpen fri luftbane for å fordele varmen – uavhengig av møbler.

Fordelen med gulvmodell til hytta er at varmepumpen kan gi god gulvvarme. Gulvvarmepumper kan nemlig blåse varm luft både opp i luften og ned langs gulvet samtidig. De ser ut som en panelovn med et stilrent design. Ulempen er at de opptar en del gulvplass, selv om de kan delvis bygges inn i veggen.

Plasser varmepumpen riktig inne i hytta

Varmepumpen trenger fri luftbane for at viften skal kunne fordele luften best mulig inne i hytta. Helst bør den være i et oppholdsrom, samtidig som den kan fordele varme til andre rom. Dersom du har en stor hytte, kan du vurdere varmepumpe med multisplitt. I så fall kan du koble to eller flere innedeler til samme utedel.

Du bør unngå å plassere varmepumpen rett over sofaen eller godstolen. Innedelen lager som regel ikke sjenerende støy, dersom den er rett plassert. Har du den rett over hodet ditt mens du skal slappe av, kan du derimot risikere å ergre deg over både lyd og blest fra viften. Montøren vil være behjelpelig med å finne rett plassering, dersom du synes at det er vanskelig.

Velg riktig plass til utedelen

Utedelen kan lage litt støy, og du bør helst ikke ha den for nærme soveromsvindu eller sittegrupper. Dette kan være en utfordring for små hytter. Det finnes modeller med nattmodus for deg som ønsker stillegående utedeler på kveldstid. Du kan redusere støynivået betraktelig om natten ved å bruke nattmodus. Det er imidlertid ikke sikkert at du trenger det, dersom du kan plassere utedelen litt unna vindu.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan velge rett varmepumpe til hytta til riktig pris

Vi anbefaler at du bruker god tid på å kjøpe varmepumpe til hytta, særlig hvis du er på jakt etter beste pris. Du bør sammenligne ulike merker og modeller, samt finne ut av hvilke funksjoner og egenskaper du vil ha. Deretter kan du ta kontakt med tre ulike varmepumpeleverandører for å se hvem som kan gi deg beste tilbud.

Aller helst bør du ha befaring, selv om det kan være vanskelig om hytta er langt vekke. Se derfor etter varmepumpeleverandører i hytteområdet, fremfor i nærheten av hjemmet ditt. Det er kun ved å komme på befaring at montørene kan gi deg et nøyaktig tilbud, samt vurdere hvilken modell som passer best for deg.

Pass på at alle montørene oppgir de samme kostnadene i tilbudet, slik at du får et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig. En varmepumpe kan vare i opptil 15 år – og det er kjedelig å være misfornøyd med valget ditt såpass lenge. Velger du derimot rett varmepumpe til hytta, kan du glede deg til lave strømregninger og god komfort i mange år fremover.

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumpe til hytta

Meldingsboble
Hva er fordelene med å installere en varmepumpe på hytta?

Fordelene med å installere en varmepumpe på hytta inkluderer økt komfort ved at temperaturen kan holdes stabil, betydelig reduksjon i oppvarmingskostnader, og en miljøvennlig løsning da varmepumper bruker fornybar energi.

Meldingsboble
Hvilke varmepumpetyper passer best til hytter?

Luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper er ofte de mest passende for hytter. Valget avhenger av hyttas størrelse, beliggenhet og dine spesifikke behov.

Meldingsboble
Er det noen ulemper med å ha en varmepumpe på hytta?

Noen potensielle ulemper kan være installasjonskostnaden og vedlikehold. Imidlertid vil besparelsene over tid vanligvis kompensere for disse utgiftene.

Meldingsboble
Hva bør man vurdere før man kjøper en varmepumpe til hytta?

Før du kjøper en varmepumpe til hytta, bør du vurdere flere faktorer som hyttas størrelse, beliggenhet, din budsjett, og dine spesifikke behov for oppvarming og kjøling.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454