Sist oppdatert: 18. juli 2024
Vil du ha solceller på taket, men du vet ikke hvor du skal begynne? I så fall er denne artikkelen for deg. Les for å en grundig gjennomgang om alt du må tenke på før du kjøper solceller – enten du vil ha solcellepanel eller solcelletakstein.
Solkraft og solcelleanlegg kan så absolutt være lønnsomt for oss som bor i Norge. Solen er likevel ikke helt rettferdig fordelt her til lands med enkelte områder som er mer solrike enn andre. Sørlandet og Østlandet har for eksempel mest sol.
Begynn med å se hvor mye solkraft du kan produsere. Det finnes flere gratis verktøy tilgjengelig, for eksempel PVGIS. De norske solforholdene er ikke så godt kartlagt som andre deler av verden.
Sommermånedene i Norge gir generelt sett god solenergi. I desember og januar står derimot solen lavt på himmelen. Du lager dermed mindre strøm om vinteren – men stort sett er solceller lønnsomt i Norge året rundt. Du kan også forhøre deg med ulike leverandører og montører for å få deres synspunkt på lokale forhold.
Sjekk også om det er noe på tomten som kan ødelegge for strømproduksjonen din. For eksempel, har du høye trær som skygger for solen? I så fall bør du vurdere å fjerne disse.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Ja, i mange tilfeller er solceller på taket lønnsomt. Det vil variere hvor lønnsomt dette er, og for enkelte boliger som sjeldent har sol vil det selvfølgelig ikke være lønnsomt.
Dette er en individuell vurdering man må ta for hver bolig, men for svært mange vil solceller være lønnsomt i lengden, avhengig av hvor mye produksjonskapasitet ditt solcelleanlegg kan utnytte.
Det er flere faktorer som spiller inn, men dette er noen av de viktigste når det kommer til lønnsomhet for solceller på taket:
Hvis man er flink til å utnytte solcelleanlegget kan det tjene seg inn igjen relativt raskt!
Ved å gjøre tiltak som å bruke lagret strøm fra solcelleanlegget når strømmen er dyrest, og strøm fra det lokale strømnettet når strømmen er billig vil man kunne tjene inn investeringen fortere.
Når du vurderer hvor lønnsomt det er å legge solceller på taket, må du huske at dette er en langsiktig investering. Levetiden på solcelleanlegg er generelt sett ca. 40-50 år, selv om garantien er på 25 år. Dette er derfor en investering som varer lenge og som vil spare deg penger på sikt. Kanskje du til og med kan produsere “gratis” strøm de siste årene av levetiden.
Du bør også ta høyde for økte strømpriser når du skal vurdere om solceller er lønnsomt. Solcellepanel er en stor investering her og nå, men du bruker mindre penger på strøm i årene som kommer. Selv om vi har hatt lave strømpriser i Norge i mange år, så spår ekspertene at høye strømpriser er kommet for å bli.
Økte strømpriser vil naturligvis føre til raskere inntjening av investeringen. Solcellepanel er en investering som vil ta tid å tjene inn, men med økte strømpriser går dette raskere. Kostnadene for solcelleanlegg har ikke økt på lik linje med strømprisene, men det kan være lurt å ikke vente for lenge da prisene for solcelleanlegg muligens vil øke.
Enova tilbyr opptil kr 47,500,- i støtte til deg som vil ha solceller, enten det er til helårsbolig eller fritidsbolig. Visse kriterier må imidlertid innfris. Du må derfor lese deg opp på kravene grundig i forkant, slik at du ikke går glipp av støtten. Vanligvis gjelder følgende:
De fleste solcelleleverandører er behjelpelige med søknadsprosessen. De kan tilby deg rådgivning og gir god informasjon for hvordan du skal gå frem. Dersom de ikke nevner Enova-støtten, bør du ta dette opp med dem.
Du trenger ikke å søke om Enova-støtte i forkant av kjøp og montering. Det holder å sende inn dokumentasjon i etterkant, så lenge du innfrir kravene. Deretter får du pengene rett inn på konto. Stort enklere blir det ikke. Bare pass på at du tar godt vare på relevant dokumentasjon som fakturaer.
Standard størrelse på solcellepanel er 1,7 x 1 meter. Det er størrelsen på taket som avgjør hvor mange paneler du må ha, samt takets bæreevne. Solcellepanelene kan monteres både vertikalt og horisontalt, og du bør tenke over hvilken retning som er mest optimal for ditt tak.
Store solcelleanlegg koster mer enn mindre, rett og slett fordi du må ha flere solcellepaneler. Hvor stort anlegg du skal ha, blir derfor ofte et økonomisk regnestykke. Du kan så klart velge mindre anlegg for montering på f.eks. garasjen. Regnestykket for solcelletakstein blir annerledes, da du må beregne pris per takstein opp mot størrelsen på taket ditt.
Vi anbefaler at du ber om pris på forskjellige størrelser når du skal innhente tilbud fra leverandørene. Du får dermed et bedre sammenligningsgrunnlag, enten du vil ha solcellepanel eller solcelletakstein.
Montøren vil kunne hjelpe deg med å beregne hvor mange solcellepaneler som er optimalt for nettopp ditt tak. De tar hensyn til trær, karnapper, solinnstråling, piper, vinkler og andre forhold. Slik kommer de frem til hvor mange solcellepaneler som anbefales for nettopp ditt tak. Dette er en helt nødvendig vurdering for at de skal kunne gi deg et så presist tilbud som mulig.
Det er ulovlig å installere selv i mange tilfeller da man må koble seg på strømnettet, og da må man ha hjelp av en autorisert montør med riktig kompetanse! Det vil derfor lønne seg å bare høre med fagfolk umiddelbart angående hva som vil lønne seg for din bolig enten dette er primærbolig eller fritidsbolig! Disse kjenner til ditt området, og kan faget sitt.
Du må også bestemme deg for om du vil ha solcellepanel eller solcelletakstein. Det er imidlertid fordeler og ulemper med begge løsninger. Hva som er best av solcellepanel og solcelletakstein, avhenger derfor av din personlige preferanse og budsjett.
Solcellepanel er et billigere alternativ, men solcelletakstein gir bedre estetikk. Spenningen er lavere, og taksteinene kan derfor legges av vanlige taktekkere. Solcelletakstein krever også mindre vedlikehold. Generelt sett, produserer solcelletakstein noe mindre strøm enn solcellepanel.
Regnestykket blir litt annerledes om du uansett må bytte tak og du vil ha solceller samtidig – rett og slett fordi du kan gjøre begge deler på én gang ved å velge solcelletakstein. Solcelletakstein kan faktisk bli billigere enn solcellepanel i dette tilfellet. Ellers må du først betale for å bytte til vanlig takstein, og deretter må du betale for solcelleanlegg.
En løsning som ikke blir så mye snakket om, men som vi ønsker å nevne er solceller på veggen. Solceller på veggen kan være et alternativ for deg som ikke kan installere dem på taket. I enkelte tilfeller kan du dessuten få økt solkraftproduksjon ved å ha panelene på veggen. Det er imidlertid lite penger å spare på denne løsningen, og totalkostnaden kommer på ca. det samme i de fleste tilfeller.
Det finnes ingen nasjonale krav om byggetillatelse for solcelleanlegg – men kommunen din kan ha egne regler. For eksempel, du må søke tillatelse hvis en av følgende uttalelser gjelder din bolig:
For eksempel, Stavanger er en by som er kjent for sine gamle, ærverdige trehus. Tilbake i 2019 var det en mann som ble tvunget til å ta ned solcellepanelene som han hadde montert et par år før. Kommunen hadde nemlig innført særskilte regler for å ta vare på trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger.
Det er veldig viktig å bruke en montør som er registrert og som er seriøs. Ikke bare kan du bli nektet Enova-støtte, men det er direkte farlig å gjøre el-installasjoner som dette selv. Unntaket er montering av små solcelleanlegg med batteri. Du står fritt til å kjøpe og montere disse, uten å kontakte fagfolk for å få hjelp.
Her i Norge har vi heldigvis dyktige og seriøse montører. Du kan stole på at kvaliteten er bra, samt at jobb i sikringsskap og på tak utføres på en tilfredsstillende måte. Du bør derfor unngå svart arbeid. Ufaglært arbeid kan koste deg dyrt, både når det gjelder brannsikkerhet og økonomisk støtte i form at Enova-tilskudd, forsikringer og garantier.
Her er en liten sjekkliste:
Du kan også lese deg grundig opp på selskapet via nettsidene deres. Ta gjerne et søk på Google for å se om andre kunder har skrevet omtaler om dem.
Selv om du ikke kan montere solceller selv, så kan du likevel gjøre litt vedlikeholdsarbeid. Generelt sett, krever solcelleanlegg svært lite vedlikehold. Du må imidlertid fjerne løv om høsten og snø om vinteren. De aller fleste paneler trenger ikke å vaskes.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Prisen for solceller på taket kan variere i stor grad: Hva er størrelsen på taket ditt? Hvilken type solcellepanel ønsker du? Bor du i en stor villa eller skal du ha solceller på hytta? Det kan derfor være vanskelig å si en typisk pris på solcelleanlegg. Kostnaden kan komme på alt fra 40 000 kr til 150 000 kr.
Vi anbefaler å innhente tilbud og sjekke pris hos flere leverandører og montører. Be gjerne om pris på solcelleanlegg i ulike størrelser, samt be om et overslag over ulike typer solcellepanel eller solcelletakstein.
Jo flere tilbud du innhenter for solceller, desto bedre sammenligningsgrunnlag får du.
Deretter må du be om befaring av dem som virker lovende. Dette er en fin anledning for dem å vurdere eiendommen din og komme med forslag. Bruk muligheten til å stille dem masse spørsmål og be om råd. Solceller på taket er en stor investering, og det er vel verdt å bruke tid på å finne riktig løsning.
Du sparer tid og krefter på denne prosessen ved å bruke en anbudstjeneste. Du slipper blant annet å gjøre egen research for å avgjøre om montøren er seriøs. Det eneste du må gjøre er å sende inn noen få opplysninger om boligen din og hva du ser for deg. Deretter blir du koblet sammen med de beste montørene som kan legge solceller på taket ditt.
Lykke til!
Les mer
Les mer
Les mer