Billigste oppvarming av hus

KREVER OVERSIKT: For å finne billigste oppvarming til huset ditt, er det viktig å få forståelse av eget strømforbruk.

Billigste oppvarming av hus: En sammenligning

Sist oppdatert: 21. november 2023

Du er på jakt etter beste og billigste oppvarming til huset ditt – men hva bør du velge for å få god varme, uten å sprenge budsjettet? Både spesifikke forhold ved boligen og dine personlige preferanser har mye å si for hva som koster minst og samtidig gir god varmeeffekt. 

Her har du en sammenligning over alle de ulike alternativene, slik at du enkelt kan velge den mest kostnadseffektive oppvarmingskilden for deg.

Kortversjonen

  • Vurdering av billigste oppvarming til hus basert på spesifikke forhold og preferanser.
  • Valg av oppvarmingskilde avhenger av om du har vannbåren varme eller ikke.
  • Vannbåren varme kan være kostbart å installere, men det kan være den billigste løsningen på lang sikt.
  • Elektriske oppvarmingskilder som luft-til-luft varmepumpe og panelovn er billigere alternativer, men kan medføre høyere strømkostnader.

Viktig å vite før vi sammenligner billigste oppvarming til hus

Det er viktig å ikke kun se på kjøpesummen når du skal finne billigste oppvarming til hus. I så fall vil elektriske panelovner til en tusenlapp være billigst – men den vil sannsynligvis koste deg mye i strømregninger på sikt. Derfor kommer vi også til å se på hvor mye penger oppvarmingsløsningen kan spare deg per år.

I tillegg må du ha følgende faktorer i tankene når du leser gjennom vår sammenligning av oppvarmingskilder:

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Har du vannbåren varme?

Det første som påvirker hvilken løsning som er billigst for å varme opp huset ditt er om du har vannbåren varme eller ikke. Dersom du ikke har vannbåren varme, må du vurdere forskjellige elektrisk drevne oppvarmingskilder som panelovn eller luft-til-luft varmepumpe. Et vannbårent system kan derimot drives av både elektriske og fornybare oppvarmingskilder.

Vannbåren varme er hovedsakelig et godt alternativ for deg som skal bygge nytt hus eller renovere eksisterende bolig. Det kan ellers bli ganske dyrt å montere vannbåren varme. For eksempel, du må rive opp gulvet for å kunne legge vannbåren gulvvarme. Arbeidskostnaden for å legge rør til vannbåren varme mens du bytter gulv eller bygger nytt hus vil bli atskillig mindre.

Du kan velge å kombinere mange ulike varmekilder med det vannbårne systemet ditt. Nå skal vi ta en nærmere titt på disse, samt hvilke av dem som er billigst til oppvarming av hus. Dersom du ikke har eller ikke vil montere vannbåren varme, kan du trygt scrolle nedover til elektriske oppvarmingskilder.

Luft-til-vann varmepumpe

Luft-til-vann varmepumper minner på mange måter om vanlige luft-til-luft varmepumper. Begge varmepumper utvinner energi fra luften for å varme opp boligen. Forskjellen er imidlertid at luft-til-vann varmepumper brukes med vannbåren varme, mens luft-til-luft varmepumper sprer varme i boligen ved hjelp av en vifte.

Luft-til-vann varmepumper koster fra 60 000 kr for en standard modell, mens de kraftigste koster ca. 130 000 kr. Hva du trenger, vil avhenge av boligen din og strømforbruket ditt. Du kan regne med å spare ca. 8800 kr i året, dersom du har en standard enebolig med energiforbruk på 25 000 kWh per år.

Avtrekksvarmepumpe

Hus uten balansert ventilasjon og med lite varmetap kan vurdere å montere en avtrekksvarmepumpe til å drifte det vannbårne systemet. Avtrekksvarmepumper utnytter varmen fra avtrekksluften, slik at energien ikke går til spille. De koster ca. 70 000 kr og kan hjelpe deg med å spare ca. 8400 kr på strøm – så sant du bruker ca. 25 000 kWh per år og strømprisen ligger på 1 kr per kWh.

Jord-, sjø- eller bergvarmepumpe

Jord-, sjø- og bergvarmepumper kan brukes som varmekilde til det vannbårne systemet ditt. Disse kalles for væske-til-vann varmepumper. Hvilken løsning du velger, vil avhenge av grunnforhold ved boligen din. Jordvarme kan være en rimeligere løsning fordi du slipper å bore så langt ned i bakken, mens bergvarme krever en dypere energibrønn. 

Prisen på varmepumpene begynner på ca. 120 000 kr, men arbeidskostnadene kan variere. Varmepumpene er veldig kraftige og passer best til deg som har høyt strømforbruk. Dersom du ikke har noe særlig utgifter til oppvarming, kan det hende at væske-til-vann varmepumper blir en unødvendig utgift – kanskje en solfanger eller luft-til-vann varmepumpe passer bedre?

La oss si at du har et hus som bruker 25 000 kWh per år. I så fall vil du kunne spare ca. 11 000 kWh per år. Dersom strømprisen er på 1 kr per kWh, vil du spare rett over 11 tusen kroner i året. Varmepumpen varer i ca. 20 år, noe som utgjør over 200 000 kr spart. Stiger strømprisene enda mer og du bruker mer strøm enn dette eksempelet, vil du spare ytterligere med penger.

Væske-til-vann varmepumper er en kostbar investering, men kan vise seg å være billigste oppvarming til huset ditt på lang sikt – så sant du har et høyt forbruk.

Fjernvarme for deg som bor i by eller tettbygde strøk

Avhengig av hvor du bor, så kan du ha mulighet til å koble deg på fjernvarme. Fjernvarme kalles også for urban energi. Det er fordi fjernvarme kan utgjøre en vesentlig del av energiforsyning og varme i storbyer eller tettbygde strøk. Du er altså helt avhengig av bo i et område med urban energi for å kunne vurdere dette alternativet. 

Boligen må også ha et vannbårent system med gulvvarme, radiatorer og/eller viftekonvektorer. Dersom du ikke har vannbåren varme og bor i et relativt nyoppusset hus, kan fjernvarme bli ganske kostbart. Det er fordi du må installere et vannbårent system, i tillegg til å koble deg til fjernvarmenettverket.

Fjernvarme er rett og slett fornybar overskuddsenergi fra industri, for eksempel spillvarme og brensel. Det er et miljøvennlig alternativ, ettersom disse råstoffene ville ellers ikke vært utnyttet. Fjernvarmenettverk består av en lukket krets med rør og strategisk plasserte varmevekslere. Kort forklart, består rørene av vann som blir varmet opp av overskuddsenergien. 

Det varme vannet sirkuleres rundt i leiligheter, bygg og boliger i byen via det vannbårne systemet i boligen. Deretter returnerer vannet hovedanlegget før det igjen varmes opp av overskuddsenergi og sirkuleres tilbake til nettverket.

Hva koster fjernvarme?

Det er ikke mange steder i Norge med fjernvarmenettverk enda, selv om fjernvarme skal gjøres tilgjengelig flere steder i landet på sikt. Prisen kan derfor variere i henhold til hvor du bor, men du må beregne fra 40 000 kr til 70 000 kr. Dersom du ikke har vannbåren varme, må du regne med ekstra kostnad på 100 000 kr. Urban energi er derfor en ganske stor investering for deg som ikke har et vannbårent system.

Hvilke elektriske varmekilder er billigst for oppvarming av hus?

Nå skal vi ta en titt på hvilke elektriske oppvarmingskilder som kan være billigst for deg uten vannbåren varme. Vi har valgt å inkludere luft-til-luft varmepumpe i denne kategorien, selv om den strengt tatt utvinner energi fra luften utendørs. Luft-til-luft varmepumpe er imidlertid det mest populære alternativet til elektrisk gulvvarme og panelovn. 

Derfor har vi valgt å sammeligne disse oppvarmingskildene mot hverandre for å se hvilken av dem som er billigst.

Luft-til-luft varmepumpe

Luft-til-luft varmepumper er de mest populære varmepumpene i dag. De er effektive og fås til en rimelig pris. Dersom du ikke har vannbåren varme, er sjansen stor for at en luft-til-luft varmepumpe er den billigste oppvarmingskilden til huset ditt. Du kan få en effektiv modell for ca. 15 000 kr. De kraftigste modellene kan koste rundt 30 000 kr med montering.

Du må vurdere varmebehovet ditt for å avgjøre om en standard modell er tilstrekkelig. De kraftigste modellene kan varme opp et mye større areal, og de tåler også som regel kulde bedre. Standard varmepumper yter greit ned til 15 minusgrader, mens de mest høytytende modellene kan tåle 30 minusgrader.

Det må likevel sies at mange velger å bruke ekstra oppvarmingskilder på de aller kaldeste dagene. Det gjelder spesielt for deg som allerede har peis eller vedovn i huset. Panelovn kan også være en god varmekilde i kombinasjon med varmepumpe. Sjekk hva gjennomsnittstemperaturen er i ditt område før du bestemmer deg. Har du et lite og tett hus og det sjelden blir mer enn ti minusgrader, vil du ikke ha samme behov for en høytytende modell.

Hvor lønnsom er en luft-til-luft varmepumpe?

Vi holder oss til eksempelet som vi har brukt for de andre oppvarmingskildene. Du har en standard enebolig og bruker ca. 25 000 kWh i året. Du vil i så fall kunne spare 4800 kr per år med en strømpris på 1 kr per kWh. Det betyr at du kan potensielt tjene inn igjen investeringen din på knappe fem år. 

Resterende år er “gratis”. Tar du godt vare på varmepumpen din og utfører vedlikehold regelmessig, kan den vare i ca. 12-15 år.

Kan jeg kun bruke panelovn for å varme opp huset? Blir det dyrt?

En standard elektrisk panelovn på 2000 W kan kreve ca. 2190 kWh per år, noe som utgjør ca. 2500 kr i året. De er billige å kjøpe inn og enkle å få plass. Ulempen er at de ikke sprer varmen rundt i boligen, og du trenger flere ovner i større rom. Du vil også måtte plassere ovnene rundt i alle bruksrom i huset.

Panelovn kan riktignok være en billig oppvarmingskilde til leiligheter med veldig lite varmetap. Ser du etter billig oppvarming til hus derimot, kan elektriske panelovner bli ganske dyre på sikt – i alle fall som eneste oppvarmingskilde. Har du et lite, tett hus som knapt slipper ut varme, kan det hende at det holder med panelovn i kombinasjon med vedfyring eller varmekabler i gulvet.

Hvordan få enda billigere oppvarming til huset

Uansett om du velger vannbåren eller elektrisk oppvarming, kan du spare ytterligere penger ved å innføre ekstra energitiltak. Solfanger er et godt eksempel på dette. Solfanger utnytter energi fra solen for å drifte det vannbårne systemet ditt. Solfangere fungerer året rundt, men det kan hende du må supplere med f.eks. strøm på de kaldeste dagene.

Solcellepanel kan brukes til å redusere strømregningen til deg som bruker luft-til-luft varmepumpe eller elektriske oppvarmingskilder. Det er en myte at solcellepanel ikke fungerer om vinteren, men ytelsen kan være redusert. Du kan dermed få god drahjelp til å drifte den elektriske oppvarmingskilden din, uten å måtte kjøpe strøm fra strømselskapet ditt.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon på sammenligning: Hva er billigste oppvarming av hus?

Det mest praktiske og billigste oppvarming av hus som ikke har vannbåren varme vil i de aller fleste tilfeller være luft-til-luft varmepumpe. I enkelte tilfeller vil det være fornuftig med elektrisk panelovn eller vedfyring som ekstra varmekilde på de aller kaldeste dagene. Du må selv vurdere hvor godt isolert boligen din er og hvor kaldt det blir i ditt område.

Dersom du har et vannbårent system og bruker 25 000 kWh eller mer på oppvarming, vil billigste oppvarming av hus som regel være en luft-til-vann varmepumpe. Avtrekksvarmepumpe kan være et godt og rimelig alternativ også, dersom du har veldig lite varmetap og ikke har balansert ventilasjon.

Hus som bruker 30 000 kWh eller mer på oppvarming kan med fordel vurdere væske-til-vann varmepumpe for å drifte den vannbårne varmen. De er dyrere her og nå, men de kan spare deg over 11 000 kr per år i redusert strømforbruk. Hvorvidt de er verdt investeringen, vil avhenge av strømforbruket ditt.

I enkelte tilfeller kan det være tilstrekkelig med elektrisk gulvvarme og vedfyring eller en panelovn på de aller kaldeste dagene. Du må imidlertid bruke veldig lite strøm for at dette skal være det billigste alternativet. Eksempler på dette er moderne og tette hus som er små i størrelsen, samt slipper ut lite varme.

Du må derfor ta utgangspunkt i eget strømforbruk og spesifikke forhold for å sjekke hva som blir billigste oppvarming av huset ditt. Dersom du er i tvil, kan det være lurt å kontakte ulike fagfolk for å be om råd. Vår anbefaling er å snakke med minst tre ulike leverandører for å få et godt sammenligningsgrunnlag og best pris på oppvarming til boligen din.

Få svar på vanlige spørsmål om billigste oppvarming av hus

Meldingsboble
Hvilke metoder for oppvarming av hus er de mest kostnadseffektive?

Kostnadseffektiviteten for oppvarming av hus kan variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert husets størrelse, isolasjon, og plassering, samt energiprisene. Varmepumper, vedfyring og elektriske ovner kan være kostnadseffektive metoder for oppvarming, men den spesifikke kostnadseffektiviteten vil variere.

Meldingsboble
Hvordan kan varmepumper bidra til kostnadseffektiv oppvarming?

Varmepumper kan være en svært kostnadseffektiv metode for oppvarming fordi de utnytter fornybare energikilder, som uteluft, jordvarme eller grunnvann, for å produsere varme. De er spesielt effektive i moderat klima.

Meldingsboble
Hva er fordelene med vedfyring som en oppvarmingsmetode?

Vedfyring kan være en kostnadseffektiv og miljøvennlig metode for oppvarming. Ved er en fornybar ressurs, og moderne vedovner kan være svært effektive og produsere lite utslipp.

Meldingsboble
Hvilke tiltak kan tas for å forbedre effektiviteten av oppvarming i et hus?

Effektiviteten av oppvarming i et hus kan forbedres gjennom tiltak som bedre isolasjon, bruk av energieffektive apparater, regelmessig vedlikehold av oppvarmingssystemet, og optimalisering av temperaturen basert på behov og bruk.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454