ventilasjon

GOD MATCH: Å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe er for de aller fleste en veldig gunstig løsning.

Går det an å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe?

Sist oppdatert: 27. juli 2024

Vil du kjøpe varmepumpe til boligen og lurer på hvordan det fungerer med et balansert ventilasjonsanlegg? Da har du kommet til rett sted. Her får du all informasjon du trenger for å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe på en vellykket måte.

Kortversjonen

  • Balansert ventilasjon kan kombineres med varmepumpe for å oppnå både et godt inneklima og energieffektiv oppvarming.
  • Balansert ventilasjon forvarmer luften før den fordeles i boligen, men det er nødvendig med andre oppvarmingskilder i tillegg.
  • Luft-til-luft-varmepumper er en kostnadseffektiv løsning som komplementerer balansert ventilasjon, spesielt for boliger uten vannbåren varme.
  • Ventilasjonsvarmepumper og luft-til-vann/varme-til-vann varmepumper er også egnet for boliger med balansert ventilasjon og vannbåren varme.

Hva er balansert ventilasjon og hvordan fungerer det med varmepumpe?

Aller først bør vi avklare hvordan systemene fungerer for å kunne svare på om det går an å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe. Balansert ventilasjon brukes hovedsakelig for å skape et godt inneklima, men uten at du sløser med verdifull varme og energi. Ventilasjonen bringer dermed frisk luft inn i boligen din, men luften blir forvarmet før den fordeles. 

Forvarmingen fra ventilasjonsanlegget er imidlertid ikke nok for å sikre en jevn og god varme i boligen. Du må supplere balansert ventilasjon med andre oppvarmingskilder. Det går derfor helt fint å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe – faktisk så er dette en svært gunstig løsning for de aller fleste. Dette gjelder også for ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.

En kombinasjon av balansert ventilasjon og varmepumpe lar deg spare atskillig med penger på oppvarming. Hvor mye du sparer, avhenger av boligens størrelse og ditt energiforbruk. En annen fordel er at boligen blir mindre utsatt for mugg, råte og fukt. Du får dermed et betydelig mye bedre inneklima.

Alle boliger som ble bygget i 2010 eller etter skal ha balansert ventilasjon etter Byggteknisk forskrift. Du kan helt fint ettermontere varmepumpe i boliger med balansert ventilasjon. Det er også mulig å ettermontere balansert ventilasjon i eldre boliger, selv om boligen allerede har varmepumpe. Sist, men ikke minst, så kan du montere system som kombinerer både ventilasjon og varmepumpe i ett.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvilken type varmepumpe passer best med et balansert ventilasjonsanlegg?

Et mer relevant spørsmål blir hvilken type varmepumpe som passer best til ventilasjonen din. Det finnes hovedsakelig tre typer varmepumper: luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vann varmepumpe og væske-til-vann varmepumpe. Et annet alternativ er å montere ventilasjonsvarmepumper sammen med ventilasjonsanlegget ditt.

Ettersom alle nye boliger som bygges i dag må ha balansert ventilasjon, så kan ventilasjonsvarmepumper være et godt alternativ til andre typer varmepumper. Du kan også vurdere denne løsningen om du skal renovere boligen din. Det krever nemlig en del arbeid å oppgradere ventilasjonen i en bolig.

Dersom du har vannbårent system, vil det også ha innvirkning på valget ditt. Enkelt forklart,  så er et vannbårent system hvor varmt vann brukes til oppvarmingskilde. Du kan bruke varmepumper som ventilasjonsvarmepumper til å varme opp vannet. Deretter blir det varme vannet brukt til å varme opp tappevannet ditt, samt sirkulerer varme til gulv og radiatorer via rør.

Vi tar en nærmere titt på alle de fire varmepumpene og hvordan de fungerer med balansert ventilasjon, slik at du kan vurdere hva som passer best for deg.

Visste du at?

Visste du at alle varmepumpesystemene utfyller balansert ventilasjon på en god måte? Varmepumpe og balansert ventilasjon er en fantastisk kombinasjon, og utfyller hverandre utrolig bra, uavhengig av hvilket varmepumpesystem du velger. Man bør derfor velge det varmepumpesystemet som dekker din bolig sine varmebehov best.

Det kan væ

Luft-til-luft-varmepumper og balansert ventilasjon

Mange lurer på om en luft-til-luft varmepumpe kommer til å forstyrre den balanserte ventilasjonen. Svaret er at de faktisk utfyller hverandre. Ventilasjonsanlegget renser luften, og varmepumpen varmer opp luften. Det er en budsjettvennlig og energieffektiv løsning for deg som allerede har balansert ventilasjon i boligen din, men du har ikke vannbåren varme.

La oss si at du bruker ca. 25 000 kWh, noe som er standard for en enebolig på 200 kvadratmeter. Du kan spare ca. 4500 kWh per år ved å bytte til varmepumpe fra f.eks. elektriske panelovner. Det utgjør ca. 4500 kr i året med en strømpris på 1 kr per kWh. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger sparer du.

Dersom du har en varmegjenvinner montert i det balanserte ventilasjonsanlegget ditt, så vil en luft-til-luft varmepumpe kombinert med balansert ventilasjon blir enda mer effektiv. Prisen på gode varmepumper ligger på ca. 15 000 til 30 000 kr, avhengig av størrelse, ytelse og ekstra funksjoner. Det betyr at du kan ha tjent inn igjen investeringen din på knappe 3-4 år.

I tillegg kan luft-til-luft varmepumper brukes til mer enn bare oppvarming. Varmepumper fås med luftfiltre og luftrensing. Kombinert med balansert ventilasjon, så får du et svært godt inneklima. Enkelte varmepumper har såpass effektiv luftrensing at de kan fjerne pollen og bakterier. 

Om sommeren kan du bruke luft-til-luft varmepumper som et aircondition for å kjøle ned boligen. Det er fullt mulig å koble til flere innedeler til samme utedel, så sant du kjøper varmepumpe med multisplitt. Det betyr at du kan ha én innedel på soverommet som du bruker til aircondition om sommeren. Den andre utedelen kan du plassere i stua og bruke til oppvarming ellers på året.

Ventilasjonsvarmepumper og balansert ventilasjon

Du kan bruke en varmepumpe i selve ventilasjonsanlegget for å gjenvinne den varme luften – nemlig en ventilasjonsvarmepumpe. Denne løsningen kan potensielt fjerne behovet for ekstra varmepumpe. Ventilasjonsvarmepumper kan brukes enten i tillegg til varmegjenvinner eller istedenfor. 

Vi skiller mellom tre typer ventilasjonsvarmepumper:

  • Avtrekksvarmepumpe
  • Avkastvarmepumpe
  • Varmepumpegjenvinner

Avkastvarmepumpe og varmepumpegjenvinner

Avkastvarmepumpe er en løsning som passer spesielt bra for deg som skal bygge ny bolig med balansert ventilasjon og vannbåren varme. Denne typen varmepumpe kalles også for avkast-til-vann. Du kan bruke den i tillegg til varmegjenvinner i ventilasjonsanlegget. Bruker du varmepumpe istedenfor varmegjenvinner, kalles det for en varmepumpegjenvinner.

Varmepumpen gjenvinner varmen i ventilasjonsanlegget. Løsningen er ganske effektiv, ettersom den gamle luften fra boligen allerede er oppvarmet. Til sammenligning, så må luft-til-luft varmepumper bruke kald uteluft. Varmen blir deretter overført til boligen via et vannbårent system.

Avtrekksvarmepumpe

Det kan være utfordrende å plassere både balansert ventilasjonsanlegg og varmepumpe i eldre boliger. Ventilasjonsanlegget skal plasseres i bjelkelag og vegger. Du må regne med at ventilasjonsanlegget blir synlig og kan lage støy, men montøren vil kunne hjelpe deg med å finne så gode løsninger som mulig.

Et alternativ til balansert ventilasjon kan være en avtrekksvarmepumpe. Avtrekksvarmepumpen gjenvinner varmen fra luften i avtrekkskanalene og resirkulerer det tilbake til boligen. Det slippes likevel inn frisk luft i boligen, og du trenger derfor ikke å bekymre deg for “gammel” luft.

Denne løsningen passer for deg med avtrekksventilasjon og ikke ønsker balansert ventilasjon. Du kan dessuten spare masse plass hvis du har vannbåren varme i boligen, ettersom du slipper separat varmesentral, ventilasjon, bereder og automatikk.

Luft-til-vann-varmepumper og væske-til-vann varmepumper

Boligeiere med vannbårent system og balansert ventilasjon bør vurdere ventilasjonsvarmepumper eller luft-til-vann varmepumper. Du kan også kjøpe væske-til-vann varmepumpe som f.eks. bergvarmepumpe. Det er fordi disse varmepumpene kan brukes sammen med det vannbårne systemet, noe som ikke luft-til-luft varmepumpen kan. 

Luft-til-luft varmepumper fungerer ved hjelp av en vifte som sprer varme rundt i boligen. Denne viften kan lage en del støy, dersom du ikke plasserer den riktig eller velger en stillegående modell. Støvpartikler kan bli kastet opp i luften fra gulv og møbler. Mange av modellene har ganske effektiv rensing, men de som er svært følsom kan kanskje reagere. 

Du slipper unna dette ved å montere en luft-til-vann varmepumpe eller væske-til-vann varmepumpe, siden de ikke bruker vifte for å fordele varme. Utedelen til en luft-til-vann varmepumpe kan imidlertid lage litt støy, og den bør derfor plasseres med omhu. Væske-til-vann varmepumper graves ned under bakken og er derfor lydløse.

Bortsett fra ventilasjonsvarmepumper, så vil ikke denne typen varmepumpe gjenvinne varmen fra ventilasjonsanlegget – naturlig nok, siden varmepumpene ikke bruker luft inne for å fordele varme. Du vil likevel kunne spare adskillig med penger på oppvarming, både av tappevann og varme til gulv og radiatorer. Kombinasjonen av vannbåren varme og varmepumpe er nemlig svært effektiv med tanke på strømforbruk. 

Hvor mye kan jeg spare på balansert ventilasjon og varmepumpe?

Et balansert ventilasjonsanlegg kan koste opp mot 100 000 kr med montering i eldre boliger og 50 000 kr i nye boliger. La oss si at du bor i en enebolig på ca. 200 kvadratmeter og bruker 25 000 kWh på strøm. Et balansert ventilasjonsanlegg vil bruke ca. 8000 kWh ut av det totale forbruket.

Dersom du gjenvinner varmen fra ventilasjonsanlegget ved hjelp av en varmepumpe, vil du kunne redusere forbruket med hele 6400 kWh. Du får med andre ord ca. 80 % av varmen tilbake i bruk. Hvor mye penger du sparer, vil avhenge av strømprisen. Dersom du betaler 1 kr per kWh, er dette 6400 kr spart per år.

Besparelsene kan bli enda høyere, avhengig av hvilken type varmepumpe du velger. For eksempel, en luft-til-vann varmepumpe og et vannbårent system alene kan spare deg for ca. 8500 kWh per år, dersom vi tar utgangspunkt i det samme eksempelet. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning vil kunne resirkulere mye av denne varmen, slik at du kan redusere forbruket ytterligere.

Fordeler og ulemper med balansert ventilasjon og varmepumpe

Det er mange fordeler, men også noen ulemper ved å benytte seg av både balansert ventilasjon og varmepumper ventilasjon. Det vil i enkelte tilfeller være overflødig med begge.

Vi skal ta for oss de ulike fordelene og ulempene ved å benytte seg av begge samtidig, og man må selv avgjøre om fordelene utveier ulempene!

Fordeler med balansert ventilasjon og varmepumpe

Avhengig av varmebehovet til din bolig og evne til å kvitte seg med overskuddsvarme, vil det i enkelte tilfeller lønne seg å ha begge disse systemene.

Her er de største fordelene med både balansert ventilasjon og varmepumpe:

  • Man dekker energibehovet til boligen gjennom varme- og kjølesystemer med høyere virkningsgrad og bedre SCOP score.
  • Mulig å spare enda mer penger hvis boligen har store nok energibehov.
  • Ved å ha både balansert ventilasjon og varmepumpe kan man kvitte seg med overskuddsvarme på en energieffektivi måte.
  • Man vil få veldig god ventilasjon i boligen med både balansert ventilasjon og varmepumpe.
  • Ventilasjon og luftkvalitet er undervurdert av mange. Det fører til høyere livskvalitet og bedre fokus.
  • Man kvitter seg med støv og andre skadelige partikler i mye større grad.

Ulemper med balansert ventilasjon og varmepumpe

Det er også noen ulemper med å både ha balansert ventilasjon og varmepumpe. Vi skal ta for oss de største i dette avsnittet.

Her er de største ulempene med balansert ventilasjon og varmepumpe:

  • Hvis boligen har et lavt energibehov, kan det hende at varmepumpen blir overflødig enkelte deler av året. Dette gjelder et mindretall boliger.
  • Ekstra investeringskostnad som kan ta mange år å betale seg inn i form av spart strøm.
  • Varmepumpen vil i enkelte tilfeller bli mindre effektiv, da den balanserte ventilasjonen allerede dekker deler av energibehovet til boligen.

Det er i grunn veldig få ulemper ved å ha begge med unntak av kostnaden for selve varmepumpen og monteringen. De fleste boliger vil dra nytte av å ha begge deler.

Få ulemper, men mange fordeler for de fleste!

De fleste i Norge vil dra nytte av å ha både balansert ventilasjon og en varmepumpe installert! Det er nok en liten mengde boliger hvor det ikke vil være nødvendig, men med skiftende vær og store temperaturforskjeller i løpet av året, er Norge et land hvor det kan lønne seg å ha begge deler! Bidrar til økt luftkvalitet, mer komfort og lavere strømpriser.

Utvendige persienner lar deg styre mengden lys. Monster. Utvendig solskjerming.

Hva med balansert ventilasjonsanlegg kombinert med annen oppvarming da?

Annen form for oppvarming som panelovn og vedfyring sørger for at du får ekstra varme i boligen, men de forbruker mer strøm. De vil derfor ikke være et godt alternativ, dersom hovedmotivet er å spare penger på oppvarming og redusere energiforbruk.

Det du imidlertid bør vurdere er å ha panelovn kombinert med både varmepumpe og balansert ventilasjon – så sant du bor i en stor bolig med høyt varmebehov. I så fall kan det godt hende at du trenger ekstra varme på de aller kaldeste dagene, for eksempel på soverommet eller i kjellerstuen.

Bor du i en tett bolig med lite varmetap, burde en varmepumpe og balansert ventilasjon med varmegjenvinning være mer enn nok til å dekke varmebehovet ditt. Til syvende og sist, vil det alltid være dine preferanser og forhold ved boligen din som avgjør hva som er beste oppvarmingskilde.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik finner du beste varmepumpe til deg med balansert ventilasjon

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å sammenligne ulike varmepumper, slik at du finner den som passer best for deg. Du bør vurdere faktorer som merke, modell og pris, men også hva som best egnet for boligen din. Hvis du føler deg usikker, så vil en dyktig varmepumpemontør kunne hjelpe deg med å velge.

Du bør imidlertid snakke med flere montører før du bestemmer deg. Det er slik du finner frem til beste pris på varmepumpe, i tillegg til at du får eksperthjelp. Montørene bør komme hjem til deg på befaring for å vurdere boligen din. Det vil ellers være vanskelig for dem å gi deg en presis vurdering.

Vi anbefaler å snakke med montører som tilbyr flere typer varmepumper som passer med et balansert ventilasjonsanlegg. For eksempel, en montør som kun tilbyr luft-til-luft varmepumper vil ikke kunne gi deg tilbud på ventilasjonsvarmepumpe – selv om kanskje ventilasjonspumper hadde vært det beste valget.

Bruk befaringen til å spørre dem masse spørsmål. Utover å finne beste varmepumpe som kan kombineres med balansert ventilasjon, bør du få klarhet i hva som faktisk er inkludert i prisen og tilbudet på varmepumpen.

Her har du noen eksempler på ting du kan spørre om for å få best pris på varmepumpe:

  • Hvor mye kommer monteringen på? 
  • Hva er prisen på varmepumpen? 
  • Finnes det noen alternative varmepumpemodeller som passer for boligen din?
  • Hvis du ønsker å få balansert ventilasjon montert samtidig med varmepumpe, kan firmaet gi deg en spesielt god pris hvis du bestiller begge deler hos dem? 
  • Er alt av utstyr inkludert i prisen? 
  • Hva med service på varmepumpen, kan montøren inkludere det i tilbudet?

Bruk god tid på undersøkelse dine for å være sikker på at du velger riktig kombinasjon av varmepumpe og balansert ventilasjon.

Få svar på vanlige spørsmål om å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe

Meldingsboble
Hvordan kan balansert ventilasjon og varmepumper kombineres?

Balansert ventilasjon og varmepumper kan kombineres ved at varmepumpen utnytter energien i ventilasjonsluften for å varme opp boligen. Dette kan forbedre energieffektiviteten og bidra til å redusere oppvarmingskostnader.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å kombinere balansert ventilasjon med en varmepumpe?

Fordelene med å kombinere balansert ventilasjon med en varmepumpe inkluderer økt energieffektivitet, potensialet for lavere oppvarmingskostnader, og forbedring av innemiljøet ved å opprettholde en konstant temperatur og redusere fuktigheten i boligen.

Meldingsboble
Hva er kostnadene forbundet med å installere et system som kombinerer balansert ventilasjon med en varmepumpe?

Kostnadene forbundet med å installere et system som kombinerer balansert ventilasjon med en varmepumpe kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert boligens størrelse og eksisterende oppvarmings- og ventilasjonssystemer. Informasjonen på nettsiden antyder at prisen kan ligge mellom 50 000 og 70 000 kroner.

Meldingsboble
Hvordan kan denne type system bidra til å forbedre innemiljøet?

Ved å kombinere balansert ventilasjon med en varmepumpe kan innemiljøet forbedres ved å opprettholde en konstant temperatur og redusere fuktigheten. Dette kan bidra til å skape et mer behagelig og sunt miljø inne i boligen.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454