Bilde av en stor stue med varmepumpe på veggen, brukt som illustrasjon i artikkelen "hvor stor varmepumpe trenger jeg"

SPAR PENGER: Du kan spare opptil 40 prosent av strømforbruket som går til oppvarming med riktig størrelse på varmepumpen.

Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Sist oppdatert: 21. november 2024

“Hvor stor varmepumpe trenger jeg, sånn egentlig?” Dette er nok et av de vanligste spørsmålene vi får. De fleste som kjøper varmepumpe er usikker på størrelsen og lurer på hvor stor – eller liten! – den bør være. Vi har derfor laget en liten guide for å hjelpe deg med å velge rett modell med riktig ytelse som passer til dine behov.

Kortversjonen

  • Du må velge varmepumpe i rett størrelse for å få god varme i boligen din og samtidig spare penger på strømregningen. Tenk over boligens størrelse, varmebehovet ditt og hvor kaldt det blir der du bor.
  • En mellomstor varmepumpe på 4-5 kW er tilstrekkelig for de fleste vanlige eneboliger, men eldre hus i kalde strøk trenger kanskje opp mot 6-7 kW. Har du en liten leilighet, så kan du derimot klare deg med en liten og kompakt varmepumpemodell.
  • Du må montere og plassere både inne- og utedelen riktig for å få optimal ytelse og effekt. Varmepumpemontøren hjelper deg med å finne den beste plasseringen.

Derfor trenger du en akkurat passe stor varmepumpe

En varmepumpe som er altfor liten jobber på høygir og bruker mye strøm for å opprettholde rett temperatur i boligen. Men en altfor stor modell er en unødvendig stor investering. Størrelsen på varmepumpen er faktisk noe av det aller viktigste som du må ta hensyn til når du skal velge merke og modell.

Det handler ikke bare om hvor mange kvadratmeter boligen din har, men også om hvordan rommene henger sammen og hvor kaldt det er der du bor. Ifølge Toshiba, kan du kutte 40 % av strømforbruket som går til oppvarming. Men nøyaktig hvor mye du sparer avhenger selvsagt av varmepumpemodell, bolig og beliggenhet. 

Enova har også regnet på hvor mye du kan spare. En standard enebolig med årlig strømforbruk på 25 000 kWh kan spare 4800 kWh hvert år. Hvis gjennomsnittlig strømpris er 1 kr per kWh, sparer du altså ca. 4800 kroner hvert eneste år. Det utgjør ca. 72 000 kroner spart i løpet av varmepumpens levetid på 15 år. Men – og det er et stort men – bare hvis du velger rett størrelse og modell.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Varmepumpemodeller fås i mange forskjellige størrelser og ulik ytelse

Du møter kjapt på tekniske begreper som kW (kilowatt) og effekt når du skal velge luft-til-luft varmepumpe. Disse begrepene sier noe om størrelsen på varmepumpen – i alle fall med tanke på ytelse. En kilowatt forteller ganske enkelt hvor mye varme pumpen kan produsere. De vanligste størrelsene på det norske markedet ligger mellom 2 og 7 kW. 

Det betyr at en varmepumpe på 5 kW kan levere 5000 watt med varme under optimale forhold, noe som tilsvarer effekten fra fem vanlige panelovner. De minste varmepumpene på markedet starter på rundt 2-3 kW og koster mellom 15 000 og 20 000 kroner, ferdig montert. Små varmepumper er ganske billige og passer til garasjer, leiligheter og mindre, godt isolerte boliger.

Mellomstore varmepumpemodeller ligger på 4-5 kW. Disse modellene koster vanligvis mellom 20 000 og 30 000 kroner. De er godt egnet for vanlige eneboliger og større rekkehus på opptil 150 kvadratmeter. En mellomstor varmepumpe er ganske fleksibel Den kan jobbe på lavere effekt i milde perioder, samtidig som du kan øke kapasiteten når kulden setter inn for alvor.

De største modellene på 6-7 kW koster ofte 30 000 kroner og opp. Varmepumpemodellene er veldig kraftige og er spesielt godt egnet for store eller eldre hus med høyt varmetap. Slike modeller kan også være et smart valg hvis du bor i et område med svært kalde vintre. En stor varmepumpe som går på halv effekt bruker faktisk mindre strøm enn en mindre modell som må jobbe på full kapasitet for å oppnå samme varmeeffekt.

Les også

Vil du kjøpe en liten varmepumpe? Da bør du først lese vår store guide til små modeller

Men hva med innedel – hvor fysisk stor varmepumpe trenger jeg inne?

Det er ikke bare varmeeffekten som kommer i ulike størrelser. Den fysiske størrelsen på selve varmepumpen varierer også betydelig mellom modellene. Mange produsenter tilbyr nå kompakte innedeler som er spesielt designet for mindre rom og leiligheter. Det finnes for eksempel kompaktmodeller som bare er rundt 80 centimeter brede og får plass over en dørkarm. De leverer overraskende god varmeeffekt, til tross for størrelsen.

Du bør derfor tenke nøye gjennom hvor i rommet innedelen skal plasseres. Det er viktig å ikke plassere innedelen rett over sofaen eller andre sitteplasser. Både støynivå og luftstrømmen kan være ubehagelig. En gulvmodell kan være løsningen hvis du har lite veggplass eller også vil ha gulvvarme. Gulvmodeller kan også brukes under vinduer for å motvirke kaldras.

Hva annet påvirker hvor stor varmepumpe jeg trenger?

En varmepumpe som er akkurat passe størrelse for en ny leilighet i Oslo, kan være altfor liten for et eldre hus i Tromsø. Derfor er det viktig å vurdere boligen og beliggenheten nøye for å få svar på hvor stor varmepumpe du trenger. Du bør også tenke over hvilke andre behov og ønsker du har. Enkelte modeller har nemlig praktiske funksjoner som luftrensing og fjernstyring via WiFi.

Du bør tenke over følgende for å velge varmepumpe med rett ytelse, størrelse og styrke:

  • Boligens størrelse og planløsning
  • Hvor godt huset er isolert
  • Hvor kalde vintrene pleier å være der du bor
  • Hvilke andre oppvarmingskilder du bruker

En åpen planløsning gjør det enklere for varmen å spre seg. Du kan derfor ofte klare deg med en mindre varmepumpe. Et hus fra 1960-tallet har betydelig høyere varmetap enn et moderne hus som er bygget etter dagens byggetekniske krav. Gamle boliger trenger derfor en kraftig varmepumpemodell med svært høy ytelse for å opprettholde ønsket innetemperatur.

Bor du i kystnære strøk med milde vintre? Da kan du sannsynligvis klare deg med en mindre modell enn hvis du bor i et område med lange, harde kuldeperioder. Du finner nordiske varmepumper som gir god varmeeffekt, selv når graderstokken kryper ned mot -25 grader eller enda lavere.

Men hva med de eksisterende varmekildene i boligen? Skal du kombinere dem med varmepumpe? Du trenger kanskje ikke den aller kraftigste varmepumpen hvis du har panelovner eller vedovn. Mange velger helt bevisst å kombinere varmekilder på denne måten. Du kan nemlig bruke de ekstra varmekildene når kulden virkelig biter fra seg. Samtidig får du god “hovedvarme” fra varmepumpen.

Les også

Se hva som er beste varmepumpe her i vår store test

Tekniske spesifikasjoner som du må kjenne til for å velge rett varmepumpe

Du må vite hva de tekniske spesifikasjonene betyr for å velge varmepumpe i rett størrelse, styrke, virkningsgrad og ytelse. En av de viktigste er COP. Det står for “Coefficient of Performance” eller varmefaktor på godt norsk. COP på 4 betyr at for hver kilowatt strøm varmepumpen bruker, produserer den 4 kilowatt med varme. Jo høyere COP-verdi, desto mer effektiv er varmepumpen.

Men du må ikke kun se på COP-verdien. Den måles nemlig under ideelle forhold. Du må derfor også se på SCOP som står for “Seasonal Coefficient of Performance”. Dette tallet viser den gjennomsnittlige virkningsgraden gjennom hele året under reelle forhold. SCOP gir deg derfor et mer realistisk bilde av effektiviteten.

Standardmerkingen på varmepumper er basert på ulike klimasoner. SCOP-verdien for “kald klimasone” tilsvarer klimaet i Helsinki. Det er den som er mest relevant for norske forhold. Produsenter er pålagt å oppgi SCOP for middels klima. Men det er også viktig å få oppgitt verdiene for kald klimasone.En varmepumpe med høy SCOP i middels klima kan prestere betydelig dårligere i vårt kalde, nordiske klima.

Du bør alltid sjekke hvordan varmepumpen presterer når det virkelig er kaldt ute. Det gjør du ved å be forhandleren om dokumentasjon på varmeeffekt og virkningsgrad ved lave temperaturer. Akkurat dette er spesielt viktig hvis du bor i et område der det ofte er mange minusgrader om vinteren.

Plassering og montering av inne- og utedel

Selv den største og kraftigste varmepumpen vil ikke fungere optimalt hvis den plasseres feil. Innedelen bør plasseres i det rommet du bruker mest, for eksempel i stuen. I tillegg bør den monteres der den kan fordele varmen best. Mange velger for eksempel å montere den nær en trapp, slik at varmen fordeles over to etasjer. Du bør imidlertid velge en større varmepumpe hvis den skal varme opp flere etasjer samtidig.

Utedelen må også plasseres riktig for å sikre best mulig ytelse og effektivitet. Den bør monteres minimum 30 centimeter over bakken. Den må også ha mye rom rundt seg, slik at den har god nok tilgang til frisk luft. Hvis ikke, så kan det gå utover både levetiden og effektiviteten.

Riktig størrelse og ytelse svarer seg i lengden

Det koster riktignok en del penger å kjøpe varmepumpe – særlig hvis du trenger en stor og kraftig varmepumpe. Men en varmepumpe i rett størrelse kan faktisk være en god investering. Hvis vi tar utgangspunkt i beregningene til Enova – der du kan spare 4800 kWh årlig – så kan du faktisk ha tjent inn igjen varmepumpen på knappe 5-6 år.

Du sparer imidlertid kun inn igjen investeringen såpass kjapt hvis du velger en varmepumpemodell som er riktig dimensjonert for boligen din. Nøyaktig hvor mye du kan spare avhenger av årlig strømforbruk, eksisterende varmekilder og hvor stort varmebehov du har. En dyktig varmepumpeleverandør kan hjelpe deg med videre beregninger.

Les også

8 tips til hvordan du velger rett varmepumpe

luftkonditionering

Praktiske eksempler på hvordan du velger varmepumpe i rett størrelse

La oss se på noen konkrete eksempler på hvordan du velger varmepumpe i riktig størrelse. En familie på fire bor i en godt isolert enebolig fra 2010 på 150 kvadratmeter i Bergen. Kystklimaet er forholdsvis mildt, og de har åpen planløsning mellom stue og kjøkken. En mellomstor varmepumpe på 4-5 kW kan derfor være tilstrekkelig. En tilsvarende bolig i Lillehammer derimot – med lange og kalde vintre – bør vurdere en kraftigere modell.

Et annet eksempel er et eldre rekkehus fra 1970-tallet på 120 kvadratmeter i Oslo. Huset har dårlig isolasjon og mange separate rom. De vil i så fall trenge en varmepumpe med god ytelse, samt vurdere panelovner i enkelte rom. Hvis eierne av rekkehuset også har en vedovn som de kan bruke på de kaldeste dagene, kan de vurdere en mindre varmepumpemodell.

Varmepumpeleverandører kan fortelle deg hvor stor varmepumpe du trenger

En erfaren varmepumpeleverandør hjelper deg med å velge størrelse og modell. Leverandører og montører har både kunnskapen og erfaringen som trengs for å beregne ditt varmebehov og anbefale en passende varmepumpemodell. Vi anbefaler at du snakker med flere leverandører før du bestemmer deg, for eksempel ved å innhente tilbud på varmepumpe og montering.

Be gjerne om å få tilbudene skriftlig, slik at du enkelt kan sammenligne hva som er inkludert i prisen. Da blir det enklere å sammenligne leverandørenes kompetanse, referanser og priser på forskjellige varmepumper. Det er også viktig å sjekke at montøren har F-gass sertifisering. Sertifiseringen er et lovpålagt krav for å kunne montere varmepumper.

Du kan dessuten føle deg trygg på at du får en varmepumpemodell som fungerer optimalt ut levetiden ved å gjøre litt grundig forarbeid. En seriøs leverandør kan anbefale varmepumpemodeller og forklare hvorfor de passer til nettopp din bolig. Leverandøren bør kunne vise til teknisk dokumentasjon, samt finne den beste plasseringen for best mulig varmefordeling.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

Det er utrolig viktig å velge varmepumpe i rett størrelse, styrke og ytelse. En varmepumpe som er for liten får problemer med å varme opp boligen. Det fører til økt strømregning, samtidig som oppvarmingen ikke blir bra nok. Du må også ta hensyn til boligens størrelse, isolasjonsgrad, planløsning og hvor kaldt det er der du bor.

Så lenge du tar deg tid til å velge riktig varmepumpemodell, kan du spare mye penger på strøm og samtidig kose deg med behagelig varme i boligen din. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454